Annons

Spotifys förluster skenar inför börsnoteringen

Spotify omsatte i fjol 29 miljarder kronor men förlusterna ökar med 133 procent. ”Vi kommer oupphörligt att fortsätta investera i vår produkt”, skriver bolaget i bokslut.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys färska bokslut beskriver en musiktjänst som fortfarande växer så det knakar, men som har en del att oroa sig för.

Omsättning: 2,9 miljarder euro (28,6 miljarder kronor)

Förluster: 539 miljoner euro (5,3 miljarder kronor)

Omsättningen ökar med 52 procent jämfört med 2015, vilket är i linje med tidigare uppgifter. Men förlusterna växer snabbare än så. Minusresultatet är nämligen 133 procent större än det var under föregående år.

Detta enligt bolagets färska årsredovisning som nyligen registrerades i Luxemburg. Det är sannolikt Spotifys sista årsredovisningen inför den planerade börsnoteringen i New York.

Vi tror att vi kommer att generera omfattande vinst

Spotify tonar ner betydelsen av förlusterna. Strategin är att växa sig till lönsamhet.

”Vi tror att vi kommer att generera omfattande vinst i takt med att vi ökar vår räckvidd och att våra marginaler kommer att förbättras i takt med att vi skalar upp. Vi kommer därför oupphörligt att fortsätta investera i vår produkt och vår marknadsföring för att accelerera vår tillväxt”, skriver bolaget i årsredovisningen.

Läs mer: Här är Spotifys åresredovisning för 2015

Foto:

I mars 2016 lånade Spotify 1 miljard dollar för att finansiera sin verksamhet. Kostnaderna kopplade till lånet tynger bolaget på kostnadssidan.

Det är just låne- och valutakostnader som gör att rörelseförlusten på 3,41 miljarder kronor blir till 5,3 miljarder kronor på sista raden. Bolagets finansiella nettokostnader för 2016 uppgår till 1,82 miljarder kronor.

Samtidigt ökar antalet anställda på Spotify kraftigt.

Vid årsskiftet 2015–2016 arbetade 2 162 personer på Spotify, vilket är drygt 500 fler än ett år tidigare.

Spotify har i dag 140 miljoner aktiva användare, enligt Adweek. I mars var antalet betalande prenumeranter 50 miljoner, vilket innebär att Spotify är cirka dubbelt så stort som huvudkonkurrenten Apple Music.

En talesperson för Spotify har bekräftat att bolaget vill börsnoteras i New York, något som väntas ske under det fjärde kvartalet i år. Värderingen skulle enligt medieuppgifter kunna hamna på motsvarande 113 miljarder kronor.

Att Spotify går allt närmre en försäljning eller notering blir tydligt även i bokslutet. Bolaget kommer med 70 procents sannolikhet att säljas eller börsnoteras den närmsta tiden, enligt årsredovisningen. Alltså är sannolikheten att bolaget förblir privatägt 30 procent.

Läs mer: Spotify backar – börsnotering ett ”möjligt alternativ”

Under 2017 har Spotify slutit nya licensavtal med skivbolagsjätten Universal och sammanslutningen Merlin. I och med dessa åtar sig Spotify att betala minst 19,5 miljarder kronor i royalties över de kommande två åren, skriver bolaget i sin årsredovisning.

Spotifys utbetalningar till skivbolag, artister och låtskrivare fortsätter att utgöra en stor kostnadspost. Dock minskar den något. Av hela försäljningen försvann 84,6 procent till dessa parter, vilket är något lägre än under 2015 då andelen låg på 86,2 procent.

Läs mer: Så stor är Spotifys skuld till svenska låtskrivare

Sedan i fjol har Spotify genomfört totalt åtta bolagsförvärv. Flera av dem syftar till att stärka tjänstens musikrekommendationer, medan andra har att göra med musikrättigheter eller teknik som ska hjälpa bolaget värna sina prenumeranter.

Hittills i år har Spotify betalat motsvarande 381 miljoner kronor för sammanlagt fyra förvärv. I fjol köpte Spotify ytterligare tre bolag, enligt årsredovisningen, för sammanlagt 70 miljoner kronor.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies