Hoppa till innehållet

Spotifys grundare säljer aktier för 2 miljarder

Daniel Ek och Martin Lorentzon säljer aktier i sitt bolag för över 2 miljarder kronor. Spotifys vd står för merparten av försäljningen.

Spotifys grundare Daniel Ek (tv) och Martin Lorentzon.
Spotifys grundare Daniel Ek (tv) och Martin Lorentzon.Foto: TT

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon fortsätter att sälja aktier i bolaget, kan Di Digital avslöja.

Grundarna har de senaste månaderna sålt aktier för drygt 1 miljard kronor. Nyligen meddelade de sin avsikt att sälja för nästan lika mycket till. Det framgår i handlingar som nyligen inkommit till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Spotifys vd Daniel Ek, bolagets tredje största ägare, står för den största delen av försäljningarna med totalt 1,2 miljarder kronor i avkastning.

Under perioden juli–september sålde Daniel Ek aktier för cirka 560 miljoner kronor och avser nu att sälja aktier för ytterligare drygt 600 Mkr.

Martin Lorentzon, som stod för merparten av bolagets startkapital, har de senaste tre månaderna sålt aktier för 530 Mkr och meddelade nyligen sin avsikt att sälja för ytterligare 288 Mkr.

Spotify-aktien stod vid onsdagens stängning på 177 dollar, vilket är 19 procent högre än vid första handelsdagens stängning i april. Bolaget slog kursrekord i juli efter att ha rapporterat sitt andra kvartal men sedan dess har aktien backat 11 procent.

Streamingbolaget hade inför handelsstart på torsdagen ett börsvärde på 31,5 miljarder dollar, eller 284 miljarder kronor.

”Daniel Ek säljer en mindre andel Spotify-aktier under de närmaste nio månaderna som en del av hans långsiktiga ekonomiska strategi. Denna försäljning av aktier kommer att utgöra en minimal del av Daniels innehav i bolaget”, kommenterar Spotifys talesperson Sofie Grant.

Varken Daniel Ek eller Martin Lorentzon vill kommentera saken.

Tidigare har tecken på att Spotify gör sig mindre beroende av de stora skivbolagen som leverantörer belönats med kursuppgångar på börsen. Men beskedet i september att mindre amerikanska artister numera kan ladda upp musik direkt till Spotify, i stället för att gå via ett skivbolag, hade ingen större inverkan på kursen.

Trots sina aktieaffärer riskerar grundarna inte att förlora kontrollen över Spotify.

Läs mer: Spotify låter indie-artister ladda upp sin egen musik 

Precis som nyckelpersoner bakom Facebook, Snap och andra stora techbolag i USA såg Daniel Ek och Martin Lorentzon till att stärka sin kontroll över bolaget inför börsnoteringen.

Daniel Ek har till exempel tagit över rösträtten från storägare som kinesiska Tencent och hedgefonden Tiger Global. Utöver det har både Daniel Ek och Martin Lorentzon möjlighet att via särskilda certifikat utöka sin rösträtt för att omfatta omkring 80 procent av alla röster i Spotify.

Efter försäljningarna äger Martin Lorentzon 11,8 procent av bolaget och Daniel Ek 8,3 procent. Båda har sedan börsnoteringen i april sett sina innehav minska med omkring en halv procentenhet.

När Di Digital i juli och augusti rapporterade att grundarna har påbörjat sina försäljningar avböjde båda två att kommentera saken.

Senare sade Daniel Ek att hans försäljningar skulle finansiera köp av warranter som ger honom rätt att teckna ytterligare aktier i Spotify. Han hoppades att hans andel i bolaget inte skulle minska. Det har ännu inte framgått om han har genomfört några sådana köp.

Sedan slutet av juli har de stora techbolagens FANG-index backat med 4 procent. Framför allt har det drivits av raset i Facebooks aktie i slutet av juli sedan Mark Zuckerberg rapporterat stagnerad användartillväxt.

Läs mer: Spotify stäms för könsdiskriminering 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera