Annons

Spotifys grundare säljer aktier för 2 miljarder

Spotifys grundare Daniel Ek (tv) och Martin Lorentzon.
Spotifys grundare Daniel Ek (tv) och Martin Lorentzon. Foto: TT
Daniel Ek och Martin Lorentzon säljer aktier i sitt bolag för över 2 miljarder kronor. Spotifys vd står för merparten av försäljningen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon fortsätter att sälja aktier i bolaget, kan Di Digital avslöja.

Grundarna har de senaste månaderna sålt aktier för drygt 1 miljard kronor. Nyligen meddelade de sin avsikt att sälja för nästan lika mycket till. Det framgår i handlingar som nyligen inkommit till den amerikanska finansinspektionen, SEC.

Spotifys vd Daniel Ek, bolagets tredje största ägare, står för den största delen av försäljningarna med totalt 1,2 miljarder kronor i avkastning.

Under perioden juli–september sålde Daniel Ek aktier för cirka 560 miljoner kronor och avser nu att sälja aktier för ytterligare drygt 600 Mkr.

Martin Lorentzon, som stod för merparten av bolagets startkapital, har de senaste tre månaderna sålt aktier för 530 Mkr och meddelade nyligen sin avsikt att sälja för ytterligare 288 Mkr.

Spotify-aktien stod vid onsdagens stängning på 177 dollar, vilket är 19 procent högre än vid första handelsdagens stängning i april. Bolaget slog kursrekord i juli efter att ha rapporterat sitt andra kvartal men sedan dess har aktien backat 11 procent.

Streamingbolaget hade inför handelsstart på torsdagen ett börsvärde på 31,5 miljarder dollar, eller 284 miljarder kronor.

”Daniel Ek säljer en mindre andel Spotify-aktier under de närmaste nio månaderna som en del av hans långsiktiga ekonomiska strategi. Denna försäljning av aktier kommer att utgöra en minimal del av Daniels innehav i bolaget”, kommenterar Spotifys talesperson Sofie Grant.

Varken Daniel Ek eller Martin Lorentzon vill kommentera saken.

Tidigare har tecken på att Spotify gör sig mindre beroende av de stora skivbolagen som leverantörer belönats med kursuppgångar på börsen. Men beskedet i september att mindre amerikanska artister numera kan ladda upp musik direkt till Spotify, i stället för att gå via ett skivbolag, hade ingen större inverkan på kursen.

Trots sina aktieaffärer riskerar grundarna inte att förlora kontrollen över Spotify.

Läs mer: Spotify låter indie-artister ladda upp sin egen musik 

Precis som nyckelpersoner bakom Facebook, Snap och andra stora techbolag i USA såg Daniel Ek och Martin Lorentzon till att stärka sin kontroll över bolaget inför börsnoteringen.

Daniel Ek har till exempel tagit över rösträtten från storägare som kinesiska Tencent och hedgefonden Tiger Global. Utöver det har både Daniel Ek och Martin Lorentzon möjlighet att via särskilda certifikat utöka sin rösträtt för att omfatta omkring 80 procent av alla röster i Spotify.

Efter försäljningarna äger Martin Lorentzon 11,8 procent av bolaget och Daniel Ek 8,3 procent. Båda har sedan börsnoteringen i april sett sina innehav minska med omkring en halv procentenhet.

När Di Digital i juli och augusti rapporterade att grundarna har påbörjat sina försäljningar avböjde båda två att kommentera saken.

Senare sade Daniel Ek att hans försäljningar skulle finansiera köp av warranter som ger honom rätt att teckna ytterligare aktier i Spotify. Han hoppades att hans andel i bolaget inte skulle minska. Det har ännu inte framgått om han har genomfört några sådana köp.

Sedan slutet av juli har de stora techbolagens FANG-index backat med 4 procent. Framför allt har det drivits av raset i Facebooks aktie i slutet av juli sedan Mark Zuckerberg rapporterat stagnerad användartillväxt.

Läs mer: Spotify stäms för könsdiskriminering 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer