Hoppa till innehållet

Spotifys hemliga besked: Vi är snart värda 200 miljarder

Spotify går mot en ny rekordvärdering och aktiepriset pressas upp inför börsnoteringen i USA. Men det är oklart om bolaget lyckas försvara aktiepriset.

Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen.
Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen.Foto: Bloomberg

Spotify, den förlusttyngda men klart marknadsledande streamingtjänsten för musik, väntas noteras i New York så tidigt som under första kvartalet i år.

En jätteinvestering från Tencent banar vägen till börsen. Transaktionen värderar hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, eller 166 miljarder kronor, enligt handlingar som Spotifys moderbolag registrerat i Luxemburg. Priset var cirka 5 300 dollar per aktie.

Men Spotifys värdering kan vara på väg att stiga ännu mer.

Bolagsvärdet kan snart uppgå till knappt 200 miljarder kronor. Det är den siffran Spotify har kommunicerat till sina större aktieägare, enligt uppgift till Di Digital. Värderingen är mer än dubbelt så hög som den som rapporterades under våren 2017.

Ökningen väntas ske när Spotifys personal och långivare tecknar hundratusentals aktier de har rätt till men som ännu inte registrerats.

Spotify skulle därmed värderas lika högt som de svenska industrijättarna Sandvik och Assa Abloy – med skillnaden att Spotify noteras i New York.

Läs mer: Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset

Det råder dock viss osäkerhet kring om Spotify kan försvara sin rekordvärdering.

Vad är det egentliga aktiepriset?

Spotifys befintliga ägare har fortfarande möjlighet att teckna aktier till samma pris som Tencent, enligt uppgift till Di Digital. Än så länge är det oklart om någon annan tidigare ägare har valt att hänga på Tencents investering.

Något som också sätter den höga värderingen på spel är att den svenska pensionsjätten AMF nyligen tecknade Spotify-aktier för nästan halva priset.

”Om AMF tecknar sig så lågt och Tencent så högt, vad är då det egentliga aktiepriset?” frågar sig en person med insyn i Spotify som inte vill träda fram med namn.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Något som talar för att Spotifys rekordvärdering går att upprätthålla är att aktien i den inofficiella gråhandeln just nu säljs för cirka 5 000 dollar, enligt uppgift till Di Digital.

Det skulle indikera att Spotify just nu är värt nära 170 miljarder kronor. En del av det aktiepriset försvinner dock i kommission till den som mäklar själva gråhandeln, vilket gör att just det priset kan vara i överkant.

Spotifys förhoppning är att aktien ska vara dyrare än så.

Tanken är att rekordpriset man uppnådde när Tencent investerade tas emot som ett riktmärke av aktiemarknaden. I praktiken skulle det priset kunna utgöra Spotifys inofficiella teckningskurs, trots att bolaget valt att skippa en nyemission inför sin okonventionella direktnotering.

Läs mer: Spotify skippar nyemission inför noteringen

Det var i december som Spotify lämnade in sin ansökan om börsnotering till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte Spotify 29 miljarder kronor. Samtidigt drog man på sig drygt 5 miljarder kronor i förluster.

Nyligen rapporterade Di Digital att omsättningen kunde väntas öka med cirka 30 procent för räkenskapsåret 2017. Spotify är enligt handlingar i Luxemburg fortfarande skyldigt flera långivare drygt 5 miljarder kronor.

Den nyemission som Tencent medverkade i gav Spotify cirka 9,5 miljarder kronor i eget kapital, enligt handlingarna. Spotify kan dock redan ha åtagit sig att återinvestera en del av de pengarna i Tencent-koncernen.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs nästa del ur Di Digitals avslöjande:

Foto: Bloomberg

Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset


Mer om Spotifys värdering i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera