Annons

Spotifys hemliga besked: Vi är snart värda 200 miljarder

Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen.
Vd:n Daniel Ek, vars Spotify nyligen kommit med goda nyheter till ägarkretsen. Foto: Bloomberg
Spotify går mot en ny rekordvärdering och aktiepriset pressas upp inför börsnoteringen i USA. Men det är oklart om bolaget lyckas försvara aktiepriset.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify, den förlusttyngda men klart marknadsledande streamingtjänsten för musik, väntas noteras i New York så tidigt som under första kvartalet i år.

En jätteinvestering från Tencent banar vägen till börsen. Transaktionen värderar hela Spotify till drygt 21 miljarder dollar, eller 166 miljarder kronor, enligt handlingar som Spotifys moderbolag registrerat i Luxemburg. Priset var cirka 5 300 dollar per aktie.

Men Spotifys värdering kan vara på väg att stiga ännu mer.

Bolagsvärdet kan snart uppgå till knappt 200 miljarder kronor. Det är den siffran Spotify har kommunicerat till sina större aktieägare, enligt uppgift till Di Digital. Värderingen är mer än dubbelt så hög som den som rapporterades under våren 2017.

Ökningen väntas ske när Spotifys personal och långivare tecknar hundratusentals aktier de har rätt till men som ännu inte registrerats.

Spotify skulle därmed värderas lika högt som de svenska industrijättarna Sandvik och Assa Abloy – med skillnaden att Spotify noteras i New York.

Läs mer: Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset

Det råder dock viss osäkerhet kring om Spotify kan försvara sin rekordvärdering.

Vad är det egentliga aktiepriset?

Spotifys befintliga ägare har fortfarande möjlighet att teckna aktier till samma pris som Tencent, enligt uppgift till Di Digital. Än så länge är det oklart om någon annan tidigare ägare har valt att hänga på Tencents investering.

Något som också sätter den höga värderingen på spel är att den svenska pensionsjätten AMF nyligen tecknade Spotify-aktier för nästan halva priset.

”Om AMF tecknar sig så lågt och Tencent så högt, vad är då det egentliga aktiepriset?” frågar sig en person med insyn i Spotify som inte vill träda fram med namn.

Läs mer: Därför nobbar Spotify Stockholmsbörsen 

Något som talar för att Spotifys rekordvärdering går att upprätthålla är att aktien i den inofficiella gråhandeln just nu säljs för cirka 5 000 dollar, enligt uppgift till Di Digital.

Det skulle indikera att Spotify just nu är värt nära 170 miljarder kronor. En del av det aktiepriset försvinner dock i kommission till den som mäklar själva gråhandeln, vilket gör att just det priset kan vara i överkant.

Spotifys förhoppning är att aktien ska vara dyrare än så.

Tanken är att rekordpriset man uppnådde när Tencent investerade tas emot som ett riktmärke av aktiemarknaden. I praktiken skulle det priset kunna utgöra Spotifys inofficiella teckningskurs, trots att bolaget valt att skippa en nyemission inför sin okonventionella direktnotering.

Läs mer: Spotify skippar nyemission inför noteringen

Det var i december som Spotify lämnade in sin ansökan om börsnotering till amerikanska finansinspektionen, SEC.

Under sitt senaste räkenskapsår omsatte Spotify 29 miljarder kronor. Samtidigt drog man på sig drygt 5 miljarder kronor i förluster.

Nyligen rapporterade Di Digital att omsättningen kunde väntas öka med cirka 30 procent för räkenskapsåret 2017. Spotify är enligt handlingar i Luxemburg fortfarande skyldigt flera långivare drygt 5 miljarder kronor.

Den nyemission som Tencent medverkade i gav Spotify cirka 9,5 miljarder kronor i eget kapital, enligt handlingarna. Spotify kan dock redan ha åtagit sig att återinvestera en del av de pengarna i Tencent-koncernen.

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar.

Läs nästa del ur Di Digitals avslöjande:

Foto: Bloomberg

Pensionsjätte tankar Spotify-aktier för halva priset


Mer om Spotifys värdering i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kanh-mklazalandomednyanatbutikenafound-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer