Annons

Spotifys hemliga lobbygrupp sätter stopp för ett skatteförslag i Nya Zeeland

Nya Zeeland vill att en större del av de utländska företagens intäkter ska beskattas i landet. Techjättarnas lobbyorganisation håller inte med.
Nya Zeeland vill att en större del av de utländska företagens intäkter ska beskattas i landet. Techjättarnas lobbyorganisation håller inte med. Foto: TT (Kollage)
Spotifys lobbygrupp DEG arbetar intensivt för att gynna internetbolag med bas i lågskatteländer. Nyligen lyckades DEG stoppa delar av ett skatteförslag i Nya Zeeland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hur de stora techbolagen ska beskattas i framtiden är en het politisk fråga.

I Sverige drar internetjättar som Facebook och Google in miljardbelopp på svenska kunder för att sedan redovisa pengarna i lågskatteländer som Irland och Nederländerna.

Politiker världen över vill sätta stopp för skatteminimeringen genom att beskatta intäkterna där de uppstår i stället för i länder med lägre skatt.

Till dem hör EU-kommissionären Margrethe Vestager, som hyllar arbetet bakom den så kallade paradisläckan och på senare år har krävt flera techbolag på miljardbelopp på grund av deras skatteplanering.

Läs mer: Hon leder EU:s kamp mot Apple, Google och Facebook

Samtidigt lobbar techbolagen intensivt för att försvara sina upplägg.

Nyligen lyckades techjättarnas egen lobbyorganisation Digital Economy Group (DEG) mildra viktiga delar av ett skatteförslag i Nya Zeeland.

DEG är en lobbygrupp som själva aldrig nämner sina uppdragsgivare vid namn. Organisationen säger sig representera ”ledande techbolag” inom en rad sektorer. Enligt The Guardian är Google en av DEG:s kunder.

I våras kunde Di Digital avslöja att DEG för Spotifys talan i skattefrågor världen över.

Läs mer: Så motarbetar Spotify nya skatter världen över

Tanken med den nyzeeländska lagen var att beskatta större delar av stora utländska företags intäkter i landet. Förslaget beskrevs av DEG som ”den mest extrema" skatteåtgärden hittills.

Efter techlobbyns remissvar till förslaget släppte Nya Zeelands regering under senare delen av sommaren på några nyckelkrav i förslaget.

Efter lobbyns protester ska det nyzeeländska förslaget snävas till för att till exempel endast gälla bolag som det kan styrkas har ägnat sig åt skatteflykt. De exakta kriterierna väntas bli färdiga under hösten, men såväl politiker i landet som revisionsjätten KPMG beskriver det reviderade förslaget som en förmildring.

Det är inte första gången som Spotify och andra stora techbolag protesterar mot nya skatter.

Ett förslag har förekommit i Indonesien. Den gången uttryckte Spotify sin oro inför det svenska finansdepartementet.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Spotify och de andra techbolagens ståndpunkt är att enskilda länder borde invänta samverkansorganisationen OECD:s samlade förslag till ett nytt globalt skattesystem i stället för att inför egna, nya skatter.

Den svenska regeringen instämmer, enligt finansdepartementet.

”Innan enskilda länder agerar bör man kartlägga situationen internationellt och se vad som behöver göras”, sade departementsrådet Ingela Willfors till Di Digital i våras.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies