Annons

Spotifys kinesiska utmanare redovisar miljardvinst

Tencents president Martin Lau och Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Tencents president Martin Lau och Spotifys vd och grundare Daniel Ek.
Kinesiska Tencent Music redovisar ett rörelseresultat på 3,5 miljarder kronor under 2017. Detta samtidigt som marknadsledaren Spotify dras med stora förluster.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tencent Music, som är aktuella med en börsnotering i USA nästa månad, åstadkom ett rörelseresultat på 3,5 miljarder kronor (400 miljoner dollar) under 2017. Det framgår av ett dokument till investerare som nyhetsbyrån Reuters fått ta del av.

I samma papper står det också att rörelseresultatet väntas bli nästan fördubblat till 764 miljoner dollar i år, medan intäkterna uppskattas växa med 72 procent till 3,1 miljarder dollar.

Som jämförelse kom främsta rivalen Spotify att förlora 90 miljoner dollar, motsvarande 794 miljoner kronor, under det andra kvartalet på intäkter av 1,3 miljarder dollar.

Moderbolaget Tencent ville varken kommentera de finansiella siffrorna eller börsnoteringen till Reuters.

Marknaden reagerade inte nämnvärt på uppgifterna om att Spotifys rival Tencent redan visar upp lönsamhet. Strax efter börsöppningen i New York, vid klockan 15:40, hade Spotify-aktien stigit med knappt 1 procent. (Följ kursen här.)

Läs mer: Bekräftat: Tencent börsnoterar sin musiktjänst 

Tencent Music driver musiktjänsterna QQ Music, KuGou och Kuwo, och kontrollerar sammantaget 75 procent av den växande streamingmarknaden för musik i Kina.

I maj värderades Tencent Music till runt 30 miljarder dollar, eller 265 miljarder kronor, enligt Financial Times. Det är strax under svenska Spotifys nuvarande börsvärde på 288 miljarder kronor.

Tencent Music har drygt 700 miljoner månatliga användare i Kina, inräknat för både dator- och mobilanvändare. Bolaget äger för tillfället 78 procent av marknadsandelarna inom musikströmning i det stora landet.

Konkurrenterna Spotify och Tencent har för övrigt ett komplicerat förhållande till varandra. Den svenska musikjätten har en betydande ägarpost på cirka tio procent i Tencent Music efter ett aktieutbyte förra året, som nu beräknas vara värd cirka 27 miljarder kronor. Tencent var i sin tur Spotifys tredje största ägare inför bolagets börsnotering i april.

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer