Hoppa till innehållet

Spotifys prislapp skrämmer svenska småsparare

Drygt 6 000 svenskar har investerat i Spotify sedan börsnoteringen hos nätbankerna Avanza och Nordnet. Att inte fler småsparare lagt till musikjätten i portföljen beror på aktiens höga prissättning, enligt sparekonomerna.

Sparekonomerna Johanna Kull på Avanza och Joakim Bornold på Nordnet.
Sparekonomerna Johanna Kull på Avanza och Joakim Bornold på Nordnet.Foto: Press.

Den svenska streamingjätten Spotify har stigit på New York-börsen under 15 av de senaste 17 handelsdagarna. På torsdagen satte aktien ett nytt kursrekord, sedan debuten i början av april, och handlades för 178 dollar eller 1 560 kronor.

Men antalet svenska småsparare tar del av uppgången är hittills relativt få, visar en genomgång från Di Digital.

Hos Avanza är antalet ägare i dagsläget 4 184 personer, vilket motsvarar en ökning med 121 procent sedan första handelsdagen i april. För tillfället är Spotify den tionde mest populära amerikanska aktien bland spararna.

”Intresset har nog sett ut ungefär som kan förvänta sig. Den har ändå tagit sig in på topplistan relativt snabbt. Jag tror att det kommer bli allt mer populär framöver, om det inte händer något dramatiskt med kursen”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Läs mer: ”Därför slår Spotify kursrekord på Wall Street” 

Spotify-aktien är den mest handlade utländska aktien hos Avanza sedan noteringen den 3 april, men det har totalt sett varit fler som sålt än köpt.

”Det är ett väldigt spännande bolag som har en intressant modell. Svårigheten är dock att Spotify inte själva äger innehållet och att det kan vara svårt att få upp marginalerna. Som investerare bör man gå in med utgångspunkten att det är ett tillväxtbolag. De har fortfarande en ganska lång väg kvar till vinst”, säger Johanna Kull.

Hos konkurrenten Nordnet har Spotify-aktien totalt 1 909 ägare. I samband med noteringen menade sparekonomen Joakim Bornold att Spotify hade potential att bli en folkaktie i klass med H&M och Ericsson. Men så ser det inte riktigt ut att ha blivit hittills.

”Jag trodde nog att det skulle vara lite fler ägare vid det här laget. Om det ska bli en riktig folkaktie måste det nog till en rejäl fortsatt kursuppgång. Den framtida kursutvecklingen kommer helt styra antalet nya aktieägare. Men intresset lär ändå vara stort kring Spotify, det är så många svenskar som är kunder och gillar produkten”, säger Joakim Bornold.

De bägge sparekonomerna tror att den höga prissättningen skrämt iväg en del sparare från att lägga till Spotify i portföljen. För en enda Spotify-aktie måste man alltså betala 1 560 svenska kronor i dagsläget.

”Vanligtvis brukar småsparare gilla aktier som har ett lägre pris i kronor. Vissa har förmodligen avstått av den anledningen”, säger Johanna Kull på Avanza.

Joakim Bornold på Nordnet håller med och pekar på Spotifys höga värdering.

”Priset som aktien gick in på vid noteringen tror jag skapade en känsla av att tåget redan hade gått. Det har hämmat utvecklingen eftersom de flesta svenska sparare hoppade på redan under de första dagarna”‚ säger han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera