Annons

Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Spotifys vd investerar i andra bolag via ett bolag som är registrerat Cypern.
Spotifys vd investerar i andra bolag via ett bolag som är registrerat Cypern. Foto: Rotfuchsin/Flickr
Spotify försöker aktivt påverka hur politiker världen över ska ta sig an skatteminimerande företag. Nu kan Di Digital avslöja att bolagets vd Daniel Ek gör sina investeringar från Cypern.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify (NTL) har sitt säte i Luxemburg, stora kostnader i Sverige och försäljning över hela världen. Streamingjätten motverkar aktivt politiska åtgärder som ska minska skatteflykt.

Läs mer: Så motverkar Spotify regler om skatteflykt

Sedan tidigare är det känt att Martin Lorentzon (NTL), Spotifys ena grundare, förvaltar sina pengar på Cypern. I slutet av 2013 hade han 269 miljoner kronor i tillgångar i det Cypern-registrerade bolaget Rosello.

Nu kan Di Digital avslöja att Spotifys andra grundare, vd:n Daniel Ek (NTL), också har ett investmentbolag på Cypern. Alla hans kända investeringar pekar nämligen dit.

D.G.E. får antas stå för Daniel Georg Ek

Den som säljer aktier på Cypern slipper reavinstskatt så länge aktierna ligger i ett utländskt bolag. Flera amerikanska delstater klassar landet som ett skatteparadis.

Daniel Ek har tidigare investerat i Student.com (NTL), en brittisk bostadsförmedlingstjänst för studenter som drivs av den Spotify-anknutna entreprenören Shakil Khan. Journalisten Sofia Ek, Daniel Eks fru, har också investerat i det svenska blodtestbolaget Werlabs (NTL) ihop med en rad andra techprofiler.

Båda dessa innehav går att spåra till det Cypern-registrerade bolaget D.G.E. Investments.

Läs mer: Werlabs sålde blodanalyser för 18 miljoner

Daniel Ek står själv inte som aktieägare, utan bolaget ägs i sin helhet av Cyproman Services, ett bolag som tillhandahåller finansiella tjänster för ”förmögna individer”, större företag och banker.

Det framgår i handlingarna att D.G.E. Investments är kopplat till Spotify Technology, musikjättens moderbolag i Luxemburg. ”D.G.E.” får antas stå för Daniel Georg Ek, som är Spotify-grundarens fullständiga namn.

Det cypriotiska bolaget har investerat 1 miljon kronor i Werlabs, enligt svenska Bolagsverket. Aktierna i Student.com har kostat sammanlagt 8,2 Mkr, enligt cypriotiska handlingar. D.G.E. Investments registrerades på Cypern 2011.

Di Digital har sökt Daniel Ek för en kommentar.

Läs mer: Här är Sveriges 27 techmiljardärer

Läs den andra delen i Di Digitals granskning:

Foto: Joey Abrait

Så motverkar Spotify regler om skatteflykt

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer