Annons

Stämde bank-id på 6 miljarder – förlorade i rätten och går i konkurs

Stefan Hultberg var en av grundarna bakom Accumulate, som nu går i konkurs efter att ha förlorat en stor rättsprocess mot bank-id.
Stefan Hultberg var en av grundarna bakom Accumulate, som nu går i konkurs efter att ha förlorat en stor rättsprocess mot bank-id. Foto: TT och press.
Accumulate har i tre års tid drivit en massiv rättsprocess mot storbankernas samarbetsprojekt bank-id, med krav på 6 miljarder kronor i skadestånd. Nu går företaget i konkurs efter att ha förlorat målet i domstol. ”Det är hårresande”, säger grundaren Stefan Hultberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska företaget Accumulate har sedan 2017 drivit en segdragen juridisk process mot Finansiell ID-Teknik BID, eller BID i korthet. De står bakom den mycket populära identifieringstjänsten bank-id, som i dag används av hela 8,5 miljoner svenskar för att logga in i digitala tjänster hos banker och myndigheter.

Accumulate har stämt BID för patentintrång, sekretessbrott och stöld av företagshemligheter. Det finansiella kravet har uppgått till över 6 miljarder kronor, både i form av skadestånd och retroaktiva licensavgifter.

I juni 2020 föll till slut domen i patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt. Rätten gick på BID:s linje och ogillade Accumulates samtliga anklagelser, som i stället utdömdes att betala bägge parters juridiska kostnader på totalt 13,7 miljoner kronor jämte ränta.

Nu har Accumulate begärts i konkurs på eget bevåg. Stefan Hultberg är företagets medgrundare och tidigare vd.

”Motparten har konstant försöka göra målet dyrt, omfattande och svårförståeligt för tingsrätten. Det resulterade i att vi behövde betala väldigt mycket pengar i juridiska kostnader. Vi undersökte olika vägar framåt, inledde en rekonstruktion, men huvudmännen beslutade att konkurs till slut var det bästa alternativet som stod till buds”, säger han.

Konkursförvaltaren Lars Lundberg, advokat på 7Wise, stämmer in i att konkursen föranletts av att företaget inte klarat av att betala de höga rättegångskostnaderna.

”Den skulden förfaller till betalning omedelbart. BID är med stor marginal den största fordringsägaren i konkursboet, även om det finns några andra”, säger han.

Accumulates verksamhet har i huvudsak bestått av att driva den rättsliga processen mot BID, berättar konkursförvaltaren, men bolaget har även hanterat ett antal patenträttigheter i USA och i några andra länder. 

Hur stora bedömer du möjligheterna vara för fordringsägaren BID att få betalt?

”Jag har jättesvårt att bedöma huruvida vi kan göra pengar på avvecklingen av de tillgångar som finns. Vi ska undersöka olika modeller för att hitta eventuella köpare till patenten”, säger advokat Lars Lundberg.

Anklagelserna från Accumulate har kretsat kring att de under 2009 blev involverade i projektet kring framtagandet av bank-id, som en potentiell samarbetspartner eller leverantör. De ska bland annat ha delat med sig av viktig information om sin teknik till BID under strikta sekretessavtal. 

Ett år senare, under 2010, valde BID att gå vidare med en egenutvecklad lösning. Men enligt Accumulate så ligger deras teknik till grund för dagens bank-id.

Stockholms tingsrätt konstaterar i sin dom att det finns vissa likheter mellan teknikerna, men att det beror på BID:s eget arbete. Enligt deras bedömning har det inte skett någon ”flagrant kopiering” och Accumulate har heller inte lyckats bevisa att företagshemligheter stulits.

Finansiell ID-Teknik BID startade som ett samriskprojekt och ägs av Handelsbanken, Swedbank, SEB, Skandiabanken, Danske Bank, Ikano Bank och Länsförsäkringar Bank. De har hela tiden nekat till anklagelserna, och menat att tekniken som låg bakom bank-id redan var allmänt kända koncept. 

Största ägare i Accumulate före konkursen – med över 10 procent av aktierna vardera – var investerarnätverket Blasieholmen Investment Group, finansmannen Carl Palmstierna, Mats Jansson och Stefan Hultberg själv.

”Den här domen är full av felaktigheter och tekniska misstag. Det finns bevis över att BID tydligt är inne på en annan teknisk väg, men ändrar sig efter att de sett vår lösning. Jag tycker det är hårresande och en katastrof för innovationskraften i Sverige om stora företag i praktiken ska kunna spionera på små bolag utan påföljder”, säger Stefan Hultberg.

Än så länge är den rättsliga processen inte helt färdig. Före konkursen överklagade Accumulate domen och begärde prövningstillstånd i högre instans, patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt.

Det är nu upp till konkursförvaltaren Lars Lundberg att under augusti besluta om han vill komplettera Accumulates överklagan och fortsätta striden i rätten. 

”Än så länge har jag inte fått någon fråga från domstolen huruvida vi vill inträda en sådan process. Det är för tidigt att säga vad vi väljer att göra”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer