Annons

Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion – vd:n hoppar av

Vd:n Bo Andersson Klint lämnar Starbreeze, som ansöker om företagsrekonstruktion.
Vd:n Bo Andersson Klint lämnar Starbreeze, som ansöker om företagsrekonstruktion.
Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion efter likviditetsproblem. Dessutom lämnar vd:n och storägaren Bo Andersson bolaget med omedelbar verkan. Bolaget rasar med nästan 60 procent på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelutvecklaren Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion. 

"Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge Bolaget den tid som behövs för att kunna förhandla en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs mer: Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen 

Starbreeze har haft det riktigt tufft på börsen den senaste tiden, den senaste månaden har kursen imploderat och drygt 70 procent av börsvärdet har gått upp i rök. Di:s analytiker Johan Wendel konstaterade i slutet av november att en nyemission eller konkurs sannolikt var att vänta

Beslutet om företagsrekonstruktion gäller Starbreeze och en handfull dotterbolag. Ansökningarna lämnades in vid Stockholms tingsrätt under måndagen. Efter beskedet rasade Starbreeze med ytterligare 60 procent på Stockholmsbörsen. (Följ kursen här.)

Bolaget meddelar samtidigt att vd:n och storägaren Bo Andersson, som kontrollerar 6,25 procent av kapitalet och 23,72 procent av rösterna, lämnar sitt uppdrag. Han hoppar också av styrelsen tillsammans med Kristofer Arwin.

”Styrelsen och Bo Andersson har kommit överens om detta gemensamt och är överens om att bolaget behöver en annan typ av ledarskap i denna fas”, skriver Ann Charlotte Svensson, ir-chef på Starbreeze i ett mejl till Di Digital.

Mikael Nermark tillträder samtidigt som tillförordnad vd. Han har varit vice vd på Starbreeze sedan 2009.

Di Digital har utan framgång sökt Bo Andersson. Kristofer Arwin avböjer att ge några kommentarer om sitt avhopp.

Bolaget spår att likviditetsbrist kommer att uppstå i januari 2019. Det beror på att de senaste spelen på marknaden har floppat och påverkar bolagets kortsiktiga kassaflöde. Försäljningen av den senaste utgåvan, "Overkill's The Walking Dead", har till exempel inte nått upp till förväntningarna.

I tredje kvartalet hade Starbreeze ett kassaflöde från verksamheten på minus 57,2 miljoner kronor, likvida medel som uppgick till 147,5 Mkr och långfristiga skulder i balansräkningen på nästan en miljard kronor.

Redan den 23 november meddelade Starbreeze att de skulle sjösätta ett stort sparpaket för att sänka kostnaderna. Bolaget bjöd dessutom på en vinstvarning.

I samband med att Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion slopas tidigare kommunicerade finansiella mål. Löftena om ett positivt resultat under 2019 och en omsättning på 2 miljarder kronor under 2020 är inte längre aktuella.

Under företagsrekonstruktionen kommer lön att utgå till de anställda i verksamheten. Däremot kommer leverantörer inte att få betalt för arbete som utfördes före ansökan skickades in.

Kommer rekonstruktionen tvinga fram en avnotering av Starbreeze från börsen?

”Aktien fortsätter att handlas som vanligt fast under observationsnotering”, skriver ir-chefen Ann Charlotte Svensson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer