Annons

Starbreeze avgående vd i radioskugga: Småsparare förlorar miljoner

Avanzas sparekonom Johanna Kull och Starbreeze tidigare vd Bo Andersson Klint.
Avanzas sparekonom Johanna Kull och Starbreeze tidigare vd Bo Andersson Klint. Foto: Di.
Starbreeze störtdyker på börsen efter morgonens besked om företagsrekonstruktion. Förtroendet för bolaget naggas i kanten, inte minst på grund av att Starbreeze avgående vd inte går att få tag på.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter måndagsmorgonens besked om att spelbolaget Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion är förlorarna många.

486 miljoner kronor i börsvärde är puts väck sedan Starbreeze aktie fallit med 68 procent under måndagen. 

Men bolagets avgående vd Bo Andersson Klint går inte att få tag på. Di Digital har sökt Bo Andersson Klint via telefon och mejl, men får inget svar. 

Starbreeze kommunikationsavdelning hänvisar till Mikael Nermark, som tar rollen som vd efter att ha varit vice vd sedan 2009.

Att Bo Andersson Klint inte är kontaktbar är också något som påverkar Avanzas sparekonom Johanna Kulls förtroende för bolaget.

”Det är klart att det hade varit med förtroendeingivande om man kunde ha tydligare kommunikation och varit mer anträffbar. Det är inget positivt tecken att man jobbar med radioskugga”, säger hon.

Läs mer: Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion – vd:n hoppar av 

Bara under måndagen hade 18.328 småsparare hos Avanza vid 12-tiden tagit en smäll på drygt 32 miljoner kronor efter börsraset, något som hade kunnat dämpas en aning om kommunikationen varit öppnare menar Johanna Kull.

Beskedet kom inte helt oväntat. Den 19 november sålde Bo Andersson Klint 4,35 miljoner aktier för 18,6 Mkr för att återbetala lån. 

Försäljningen följdes av en vinstvarning den 23 november där bolaget meddelade att man skulle se över kostnadsstrukturen eftersom spelet "Overkill's The Walking Dead" inte gett de intäkter man räknat med. 

I slutet av förra veckan kom också uppgifter om att bolagets VR-satsning tillsammans med Acer, StarVR, ska säljas eller läggas ner. 

”De har haft problem med spelförseningar och lanseringar som inte blivit de succéer de hoppats, samtidigt som kostnaderna skjutit i höjden. Jag tycker att det finns många anledningar att kanske fundera både en och två gånger extra innan man satsar sina pengar här”, säger Johanna Kull.

Hur ser ditt förtroende för bolaget ut nu?
”Starbreeze kommer inte var det mest populära bolaget i direkt framtid. Nu är det upp till bevis, det är dags att leverera innan man återfår förtroendet för Starbreeze.”

Även Nordnets kunder har tagit en smäll i och med raset. Starbreeze var under november den nionde mest köpta aktien hos nischbanken. 

”Det är såklart tråkigt att många köpt på sig. Jag tror att många sett det tidigare börsfallet som en möjlighet att köpa billigare. Nu ser framtiden inte jättepositiv ut”, säger Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet.

Från det att handeln öppnade fram till lunchtid pågick en säljstorm. Även Alexander Gustafsson hade gärna sett mer öppen kommunikation från Starbreeze och Bo Andersson Klints håll.

”Man hade jättegärna velat höra hans version av historien. Men det är klart att i ett sådant här läge som vd och storägare så är det en känslig situation. Han är nog besviken själv över utvecklingen. Men bolaget får ju försöka kämpa vidare”, säger Alexander Gustafsson.

Läs mer: Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer