Annons

Starbreeze om VR-köpet: ”Finns det möjligheter så tar vi dem”

Bo Andersson Klint är Starbreeze vd.
Bo Andersson Klint är Starbreeze vd.
Spelbolaget Starbreeze köper belgiska Nozon för 70 Mkr. Framförallt är det en särskild teknik för VR-omvandling som lockar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Starbreeze förvärvar Nozon för 7,1 miljoner euro, varav 4,6 miljoner betalas kontant och 2,5 miljoner euro i nyemitterade Starbreeze B-aktier. Nozon är ett belgiskt bolag som har skapat Visual Effects Studio och Presenz-tekniken och som 2015 hade intäkter på 2,3 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det är just den ”jättespännande” Presenz-tekniken som främst intresserar Starbreeze, säger IR-ansvariga Maeva Sponbergs.

Prezenz-tekniken är en så kallad plugin som till exempel kan konvertera inspelad film till en VR-miljö. Om man till exempel har skannat in rummet man sitter i via en 3D-kamera kan tekniken även hjälpa till att rendera rummet så att det går att uppleva i VR.

”Det är ett plugin som fungerar i vilken vanlig teknisk pipeline som helst. Hur man producerar film och spel. Har du en Hollywood-film med existerande CGI-assets kan man använda vårt plugin för att virtualisera det innehållet och skicka ut i en VR-miljö”, säger Maeva Sponbergs.

Att producera långfilmer är dock inte särskilt aktuellt för Starbreeze just nu.

”Featurefilm är inget vi gör in house men det vi gör är filmer som introduktioner till våra spel. Det ligger närmst.”

Läs mer: Första AP-fonden investerar i Starbreeze

Vidare har parterna kommit överens om en tioårig så kallad earn-out-period för grundarna av Nozon baserat på den finansiella utvecklingen av Presenz.

Denna prestationsbaserade tilläggsköpeskilling blir giltig efter Starbreeze har fått tillbaka 2 miljoner euro av sin investering. Under earn-out-perioden kommer Strabreeze att betala en procentandel på vissa intäkter som gynnats av Presenz-tekniken.

Läs mer: Imax och Starbreeze rullar ut VR-satsning 2018

Köpet av Nozon är Starbreezes tredje förvärv sedan förra höstens köp av den franska studion Infiniteye. Under året har man även annonserat en rad samarbeten med utländska bolag.

Starbreeze utesluter inte ytterligare förvärv.

”Det får man se i framtiden. Framförallt är vi opportunistiska. Finns det möjligheter så tar vi dem”‚ säger Maeva Sponbergs.

Direkt/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer