Annons

Starbreezes kollaps är ett hårt bakslag för stjärnförvaltarna

Montage: Erik Sprinchorn och Carl Armfelt i bakgrunden. Di Digitals reporter Johannes Karlsson i förgrunden.
Montage: Erik Sprinchorn och Carl Armfelt i bakgrunden. Di Digitals reporter Johannes Karlsson i förgrunden. Foto: Di.
Förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorns stjärngloria riskerar att falna efter kollapsen i Starbreeze, skriver Di Digitals reporter Johannes Karlsson. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har hyllats för sin förmåga att pricka rätt inom spelbranschen. En säkrad investering från Swedbank Roburs fond Ny Teknik har i praktiken blivit en kvalitetsstämpel inom branschen, men kanske inte minst gentemot marknaden. Guldkornet är börsraketen Paradox som numera utgör ett av de största innehaven i portföljen.

Nyligen valde förvaltarduon att hoppa av sina uppdrag på storbanken för att starta en ny hemlig verksamhet. Handlar det om ett eget riskkapitalbolag eller en ny fond?

Snart lär vi får svar frågorna. Men redan nu går det att konstatera att Starbreeze kollaps sker vid sämsta möjliga tidpunkt för Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.

Starbreeze nådde sin topp på Stockholmsbörsen under 2016. Just innan hade Swedbanks fonder, däribland Ny Teknik, ökat sina innehav i bolaget. Kanske har det bidragit till en viss fartblindhet. 

Läs mer: Swedbank Robur storhandlar i Starbreeze – blir näst största ägare 

Sedan dess har varningssignalerna varit flera, och tagit sig uttryck i en kollapsande börskurs, men ändå har Swedbank Robur Ny Teknik valt att ge Starbreeze nytt förtroende. 

Fonden var nämligen en av de ledande investerarna när bolaget tog in 238 respektive 152 miljoner kronor genom två nyemissioner under våren 2018, senast i maj.

Försenade spelsläpp, en kostsam VR-satsning och ett växande skuldberg kulminerade ett drygt halvår senare i en företagsrekonstruktion.

Ändå tycks Carl Armfelt och Erik Sprinchorn själva varit medvetna om riskerna i Starbreeze. Den förstnämnde delade i november 2017, flera månader innan följdinvesteringen, ut en känga mot portföljbolaget. 

Han önskade då ett tydligare fokus från Starbreeze, som kanske hade drabbats av "lite storhetsvansinne" efter sina tidigare framgångar. Vid ungefär samma tidpunkt ökade fonden trots allt sitt ägande i bolaget.

”De ska inte fokusera på att skapa nya stora partnerskap utan faktiskt komma med nya produkter som man har lovat och behålla ett tydligare fokus”, sa Carl Armfelt till tv-kanalen EFN.

Men samtidigt har det varit tydligt att förhoppningarna stått till Starbreeze långsiktiga potential. Förvaltarna har bevisligen trott på ledningens utspel om att nå en omsättning på 2 miljarder kronor vid slutet på 2020, en prognos som upprepades av vd:n Bo Andersson Klint så sent som för en månad sedan.

”Inför lanseringen av Walking Dead tycker vi det är en intressant inflektionspunkt för Starbreeze, och trots att bolaget genomgått en volatil period tror vi att de är i en stark position att exekvera på sin strategi till 2020", sa Carl Armfelt till Finwire i januari 2018.

Läs mer: Starbreeze avgående vd i radioskugga: Småsparare förlorar miljoner 

Däremot tvingades Starbreeze efter tredje kvartalet i år backa från löftet om att vända till lönsamhet redan nästa år. Detta eftersom att titeln "Overkill's The Walking Dead", som lanserades tidigare i höstas, floppat på marknaden.

När försäljningsintäkterna hamnade under förväntan visade det sig att Starbreeze inte hade så många fundament kvar att stå på, trots den eventuella långsiktiga potentialen i bolaget.

Nu tycks Carl Armfelt och Erik Sprinchorn ha belagts med munkavle av storbanken. Duon vill över huvud taget inte svara på några frågor om Starbreeze och följdinvesteringarna i våras.

”Vi är dessvärre förhindrade att prata med media i nuläget på grund av att vi kommer att lämna Robur ganska snart. Hoppas på din förståelse”, skriver Erik Sprinchorn i ett mejl.

Men kanske borde stjärnförvaltarna i stället be marknaden om förståelse?

Läs mer: Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer