Annons

Startup-generatorn Antler jagar talanger i Singapore och Stockholm

Antler grundades 2017 i Singapore.
Antler grundades 2017 i Singapore. Foto: Wong Maye-E
Drömmer du om att driva en egen startup, men saknar såväl medgrundare som affärsidé? Då kan den nya startupgeneratorn Antler vara något för dig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolagsacceleratorer som Y Combinator, vilka hjälper unga startups att ta nästa steg i sin utveckling, har blivit en allt viktigare faktor i det digitala näringslivet. Nu vill den nystartade startupgeneratorn Antler så fröna till en ny generation succébolag. Men till skillnad mot liknande projekt är det inte affärsidéerna som står i fokus utan personerna som ska skapa dem.

Antler startades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland, tidigare anställd på Rocket Internet och en av grundarna bakom den tyska bolagsbyggarens sydostasiatiska e-handelsjätte Zalora. 

Målet med hans nya projekt är att fånga upp och coacha personer, eller "talanger" som han kallar dem, som vill starta bolag, men som inte kommit tillräckligt långt i processen för att platsa i en traditionell företagsinkubator.

”Globalt finns det många topptalanger som jobbar inom traditionellt näringsliv men som drömmer om att bygga egna bolag. Vi hjälper dem att hitta medgrundare och en affärsidé. Mig veterligen finns det ingen annan plattform som satt det i system på samma sätt”, säger Magnus Grimeland till Di Digital.

Läs mer: Nu kommer Wework till Stockholm – öppnar nytt kontorshotell 

Lisa Enckell och Magnus Grimeland är partner respektive grundare i Antler.
Lisa Enckell och Magnus Grimeland är partner respektive grundare i Antler. Foto: Antler

Under sommaren och hösten deltar 62 personer i Antlers första generatorprogram i Singapore. Grundarna får ekonomiskt stöd under tiden de deltar i programmet samt tillgång till kontor och andra resurser. 

Under den fem månader långa processen ska deltagarna arbeta fram nya affärsidéer samt bilda mindre team baserade på intressen och kompetens. En rad team väljs sedan ut och erbjuds en investering från Antler i utbyte mot en tiondel av aktierna i bolaget. Målet är sedan att  introducera de nykläckta bolagen till ett nätverk av investerare.

En rad team väljs sedan ut och erbjuds en investering från Antler i utbyte mot en tiondel av aktierna.

Att teamen coachats från start av erfarna entreprenörer samt fått stöd då det kommer till kontraktskrivning och andra rättsliga frågor tror Magnus Grimeland kommer underlätta då det kommer till att hitta investerare. 

"Vi vill vara ett stöd i investeringsprocessen för att talangerna ska ha tid att bygga business", säger han.

Läs mer: "Airbnb-svensken" lämnar uthyrningsjätten för Y Combinator 

De grundare som just nu deltar i Singapore har valts ut bland 1500 sökande från en rad länder. De första veckorna är intensiva.

”Vi har ett tight schema med mini-hackatons där grundarna lär känna varandra. Då vi väljer ut deltagarna har vi såklart tankar kring vilka som kan vilja jobba ihop. Men ännu viktigare är att kemi uppstår mellan personerna. Varje individ har också en mentor i teamet”, säger Lisa Enckell, affärsängel, partner på Antler och tidigare global marknadschef på svenska startupen Wrapp.

Redan i början av 2019 är målet att dra igång ett program i Stockholm.

I dag arbetar 20 personer inom Antler, vars mentorer, bland annat inkluderar Andreas Ehn, tidigare teknikchef på Spotify, och Dominic Barton, tidigare global chef för McKinsey.

Trots att Antler existerat i mindre än ett år vill man växa snabbt. Redan i början av 2019  är målet att dra igång ett program i Stockholm. 

”Vi har redan intervjuat flera intressanta personer på plats och det finns många som i dag är anställda inom startupvärlden som vill starta eget”, säger Lisa Enckell.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer