Annons

Startup-geniet i Sverige: ”Kan se på sex veckor om du är värd satsa på”

Elon Musk och Adeo Ressi (till höger) hade en nattklubb ihop i sin gemensamma lägenhet under åren på college. De är fortfarande goda vänner.
Elon Musk och Adeo Ressi (till höger) hade en nattklubb ihop i sin gemensamma lägenhet under åren på college. De är fortfarande goda vänner. Foto: Petronelle Halvorsen
Koloniseringen av Mars närmar sig – och Adeo Ressi var katalysatorn till allt. Men rymden är bara ett intresse han delar med vännen Elon Musk. Di Digital fick en lektion i ämnet framtid av mannen som själv sålt bolag för över en miljard dollar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Titta här utanför”, utbrister Adeo Ressi med sin djupa stämma.

”Jag sitter här i vårkläder – det är februari! I Norden. Vad mer behöver du se?”

Superentreprenören pekar ut mot Slussen. Han har slirat in på sitt nya favoritämne; Miljön.

”Vi gjorde lite av en själaresa på 'Founders Institute' för att utröna vad som skulle bli vårt tema för 2020. Och det handlar om företag och investerare som satsar på att lyfta mänskligheten och livet på den här planeten”, fortsätter han.

Den korta versionen av Adeo Ressis egen entreprenörsresa är att han på 1990-talet grundade en lokal nyhetssajt i New York och en byrå för webbutveckling. Han sålde den förstnämnda till AOL för en okänd summa och den andra till Xceed för i runda slängar 800 miljoner kronor.

Mest framstående är möjligen hans spelplattform ”Game Trust” som han startade och inte sålde förrän 2007.

Hans egna problem med investerare och deras metoder ledde honom in på banan att rådge andra entreprenörer. I dag har den verksamheten växt till en utbildning där hans erfarenheter används för att i ett tidigt skede utveckla innovatörer och deras idéer.

Han berömmer Sverige för ett levande ekosystem av impactbolag – just sådana bolag som syftar till att göra gott – något han inte ser i samma utsträckning övriga 200 städer där ”Founders Institute” hålls i dag.

”Mina barn gråter sig själva till sömns ibland på grund av världsläget. Och jag måste trösta dem och se dem i ögonen och säga ‘vi ska göra något åt det’, och jag kan inte säga det om jag inte tror på det. Och jag tror att det är inom innovationsekosystemet som det här kommer kommer att bära frukt.”

För egen del tror han att lösningen till vis del ligger i att utforska rymden. Faktum är att han, i linje med sin polare Elon Musk, tror att vi satt människor på Mars 2025. Det vill säga innan den sista byggkranen utanför hotellfönstret vid Slussen har packat ihop.

”Det var jag och Elon som tillsammans började jobba med rymden. Vi satt i en bil på väg från mina föräldrars ställe och hade den första grundläggande diskussionen om ‘varför utforskar vi inte rymden mer?’ Vi kom till insikten att vi har all kunskap och alla resurser som behövs”, säger Ressi.

Det här var tidigt 2000-tal och ganska snart hade de satt igång ett arbete för att pumpa in energi i den insomnade rymdrörelsen. Själv satt han länge i styrelsen för ”X Prize Foundation” som syftade till att främja privata initiativ i rymden.

Läs mer: Här är första investeringen för Norrskens nya miljardfond 

”Sedan dess har Elon tagit det vidare med ännu större framgång i SpaceX. Det visar att mänskligheten inte behöver någon som säger åt dem vad man ska göra, utan snarare visar vad man kan göra.”

Han konstaterar att risken att mänskligheten utrotas minskar drastiskt den dagen den första människan flyttar ut i rymden.

”Och jag pratar inte om en halvhjärtad forskningsstation i omloppsbana. Jag pratar om att faktiskt bli en multiplanetär ras. Det kommer att hända i vår livstid och det är vackert. Mänskligheten kommer att se tillbaka på det som händer just nu om 1000 år och tänka ‘Romarriket, what ever – tiden när vi blev multiplanetära är den största enskilda händelsen i vår utveckling, efter att odla grödor och tända eld.’”

Jag stöttar Elon till hundra procent i allt han gör och finns där för honom när han behöver det.

Är därmed den ultimata impact-satsningen en satsning på rymden?

”Vi behöver i alla fall tusentals entreprenörer just nu som börjar utforska det här området. Mobiltelefonen kommer inte att fungera på Mars. Matproduktionen kommer inte fungera på Mars. Transport… Det behövs många nya innovationer för att vi ska kunna slå oss ned på en annan planet.”

Du och Elon var rumskamrater i skolan. Vem av er influerade den andre mest?

”Ja... Jag tror inte att det handlar så mycket om att influera varandra. Det är som med vilken annan gammal kursare som helst som du kan träffa för en öl och snacka om både gammalt och nytt. Det handlar snarare om vänskap och stöd. Det är ett bättre sätt att se på saker; ‘vilka är mina vänner och hur kan jag stötta dem’. Jag stöttar honom till hundra procent i allt han gör och finnas där för honom när han behöver det, och vice versa. Vi kan tappa bort oss i att vilja influera andra och framhäva vår egen agenda.”

I mars startar nästa upplaga av ”Founders Institute” i Stockholm. Utbildningen pågår fram till juni. Då kommer förhoppningsvis hälften att vara kvar och vilja fortsätta med sin startup. Även om det är långt ifrån säkert.

Entreprenörslivet är nämligen inte för alla – och det finns faktiskt psykologiska markörer som avslöjar hur goda förutsättningar du har för att lyckas.

Svenskar är analytiska och praktiska och det kan ibland leda till konflikter med passionen

”Det som är bra är att vi oftast kan ta reda på om din idé håller på bara sex veckor. Om du hade gjort det i det fria hade det kunnat ta flera år och kostat dig dina livs besparingar”, säger Ressi och förklarar sin metodik, som bygger på åratal av att följa entreprenörer och mäta så kallad psykometrisk data.

”Två saker sticker ut; Om du har ett öppet sinne kan du se världen för vad det är. Du ser varken saker med ett rosa skimmer eller som mörka moln. Du ser saker som de är, och det är en bra förutsättning”, säger han och fortsätter:

”Det andra är ett ’rörligt intellekt’. Det betyder att du snabbt kan lära dig saker och applicera det i verkligheten. Jag brukar ofta ta exempel som att ’din CTO kommer in och säger upp sig, vad gör du?’ eller ’du får in en ny storkund’. Sådant händer hela tiden, och ibland inom loppet av en timme. Man måste hantera saker snabbt och tillämpa sina regler.”

Adeo Ressi påstår att bara 2 procent av jordens befolkning har rätt psykometriska förutsättningar att bli en bra entreprenör.
Adeo Ressi påstår att bara 2 procent av jordens befolkning har rätt psykometriska förutsättningar att bli en bra entreprenör. Foto: Petronelle Halvorsen

Det finns också markörer för misslyckanden. Personer som uppvisar minsta tecken på psykisk ohälsa skalas bort redan i antagningsprocessen.

”Vi tar mental hälsa på fullaste allvar. 100 procent av de som kommer in och inte mår bra misslyckas. Det är ett stressande jobb och om du inte kan hantera det är det väldigt troligt att du råkar ut för ett mentalt sammanbrott”, säger Adeo Ressi.

Hur ser du på utmaningarna med att få in kvinnor i entreprenörskap?

”Situationen för kvinnor är olycklig. Och ärligt talat, jag ber om ursäkt! Vi har inte gjort ett bra jobb med att erbjuda jämställda förutsättningar. Det är skamligt”, säger han och berättar han han genom ”Founders Institute” aktivt jobbar för att examinera fler kvinnor. 

Läs mer: H&M:s fiktiva startup ska lyfta kvinnliga grundare: ”Enorm potential” 

”I dag är det ungefär 40 procent kvinnliga entreprenörer som går ut vårt program. Vi har ibland haft upp till 70 procent kvinnligt deltagande på platser som Sverige. Men det stora problemet är förstås att bara 1 procent av allt riskkapital går till kvinnoledda verksamheter. Skamligt”, upprepar han.

Vi svenskar har en stor tro på vår egen storhet inom innovation, men vad kan vi göra bättre ur ditt perspektiv?

”Många företag här kommer sprungna ur logiskt tänkande. Saker som behövs. Men grundarna är inte nödvändigtvis passionerade. Det vi ser i dag är att ’tro på något’ är en ny valuta för framgång”, säger han och utvecklar:

”Svenskar är analytiska och praktiska och det kan ibland leda till konflikter med passionen. Jag skulle uppmuntra svenska entreprenörer att välja passion framför perfekt logik.”

Du menar att svenskar behöver vara lite mer galna?

”Ni lever på ett kall, karg plats. Just galna är ni redan.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer