Annons

Startup-missar sänkte statligt grundade fonden: ”Ett litet hack i kurvan”

David Sonnek är vd för Industrifonden.
David Sonnek är vd för Industrifonden. Foto: Martina Huber (Di).
Stiftelsen Industrifonden rapporterade sin största förlust på åtminstone fem år under föregående räkenskapsår efter massiva nedskrivningar för omskrivna svenska startupbolag som Qapital och Soundtrack Your Brand. Den nya vd:n David Sonnek är dock inte bekymrad, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”I vår bransch varierar det extremt mycket, med stora toppar och dalar, precis som det ska vara i onoterat. Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt.”

Det säger David Sonnek, som blev vd för Industrifonden den 20 juni 2018, till Di Digital. 

Enligt årsredovisningen för det brutna räkenskapsåret juli 2018 till juni 2019 gjorde fonden en förlust på 149 miljoner kronor då, efter fyra raka år med vinster på mellan 76 och 225 miljoner.

Avkastningen på det egna kapitalet, som under räkenskapsåret minskade från 4,36 till 4,21 miljarder kronor, blev därmed minus 3,5 procent, efter att alltså ha varit positiv några år dessförinnan.

”Vårt resultat mäts i hur många bolag vi har stöttat, vi styr inte på årsresultatet utan ser till att vår balansräkning växer i lagom takt över flera år. Det senaste halvåret har det gått väldigt bra, så det där är en fluktuation på ytan”, fortsätter David Sonnek om förlusten.

Det positiva under det senaste halvåret står att finna i när amerikanska läkemedelsjätten Amgen i somras köpte börsnoterade Nuevolution till hög premie varvid storägaren Industrifonden tjänade ett par hundra miljoner kronor.

Främsta förklaring till de röda fjolårssiffrorna finns i posten ”Värderegleringar” i resultaträkningen. Här samsas kursnedgångar för noterade innehav med nedskrivningar av onoterade.

Jag tror att Qapital och Soundtrack Your Brand utvecklats långsammare än vad vi hade trott.

Det senaste året skrev fonden ned värden med totalt 236 miljoner kronor, efter att ha skrivit upp sina innehav med 19 miljoner föregående år. Realisationsförlusterna har därutöver ökat från 102 till 190 Mkr.

Främsta nedskrivningar av onoterat finns i bankapp-bolaget Qapital Insight med 52 miljoner kronor, från 70 till 18 miljoner, och musikbolaget Soundtrack Your Brand med 46 miljoner, från 93 till 47 miljoner. Båda bolagen är onoterade och ägs till strax under 15 procent av Industrifonden.

Läs mer: Bankapp nobbade affär med Klarna – storägaren gör slut 

För Qapital Insight, som efter nedskrivningen värderas till 135 miljoner kronor av Industrifonden mot 533 miljoner för ett år sedan, skrev Di Digital i november om nästan två miljoner användare i USA, men också en kapitalanskaffning som dragit ut på tiden och stora förluster.

Läs mer: Rekordstor förlust för svenska musikbolaget 

I fallet Soundtrack Your Brand rapporterade Di Digital i juli om kraftig intäktstillväxt, men även här till priset av rekordstora förluster. Industrifondens nedskrivning innebär att värderingen nästan halverats, från 640 till 323 miljoner kronor.

”Jag tror att de har utvecklats långsammare än vad vi hade trott”, säger David Sonnek summariskt om de olika nedskrivningarna, och nämner att de respektive investeringsansvariga på Industrifonden sitter på detaljupplysningar. I en intervju med Di den 11 december sa han att Industrifonden vill gå in i ”läskiga” bolag.

När ni skriver ned onoterat: är det i regel för att en revisor säger till er, eller för att era bolag tar in kapital på lägre värderingar?

”Vi gör våra egna bedömningar, och försöker vara väldigt försiktiga i vad de här innehaven är värda. Det är väldigt tråkigt i vår bransch om man går in med förhoppningar, det är bättre att vara realist och sedan bli glatt överraskad i stället. Det kan ju handla om kapitalanskaffningar på lägre värderingar, men i just de här fallen tror jag det är vår bedömning av affärsläget.”

Det är just bolag som baseras på ny teknik och ny vetenskap som vi ska stödja i tidiga faser.

Vad gäller personalen har antalet anställda minskat i stadig takt från 30 för fem år sedan till i genomsnitt 18 senaste räkenskapsåret, via 21 personer året innan David Sonnek tog över spakarna.

Ska personalminskningen fortsätta eller har ni bottnat?

”Jag tror vi har bottnat. Det är ju attraktivt att ha lärt sig branschen hos oss, så det är ett väldigt sug efter folk härifrån. Det är den största förklaringen, och vi har också nyrekryterat lite samt outsourcat någon enstaka funktion, till exempel kommunikation.”

David Sonnek uppger även att han gjort ”en liten justering av strukturen”:

”Jag ville själv bli ansvarig för alla direktinvesteringar, men det var väl inget som märktes särskilt mycket på siffrorna. Det är inga nedskärningar.”

I årsredovisningen nämns att ”organisations-, varumärkes- och kulturutvecklingsarbete som drivits under de senaste åren har fortsatt under året”.

Vad innebär det?

”Att vi har gått tillbaka och funderat över vad som egentligen är vår samhällsuppgift, vad vi är riktigt bra på. Vi kanske har blivit lite för breda i vårt investeringsfokus, och nu har vi blivit lite tydligare igen med att det är just bolag som baseras på ny teknik och ny vetenskap som vi ska stödja i tidiga faser. Det är vårt fokus, och ger både bra avkastning och framför allt bra samhällspåverkan.”

Enligt David Sonnek, som tidigare var chef för SEB:s riskkapitalverksamhet SEB Venture Capital, har Industrifonden under en period blivit ”lite för likt andra investeringsbolag” och gjort avkall på vetenskaplig höjd trots sin förmåga att ta större risker och vara mer långsiktiga än andra riskkapitalaktörer.

”Vi kanske har blivit lite för breda i vårt investeringsfokus, och nu har vi blivit lite tydligare igen med att det är just bolag som baseras på ny teknik och ny vetenskap som vi ska stödja i tidiga faser”, säger David Sonnek, som är doktor i experimentell atomfysik och har ett eget rymdobservatorium på villan.

Några exempel på vilka innehav i portföljen som är för enkla vill han dock inte ge.

”Jag vill inte peka ut något enskilt bolag, men vi har vässat till diskussionerna internt så att personalen aktivt letar fram bolag med mer vass teknik”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer