Hoppa till innehållet

Startup-profilen: Tvinga riskkapitalbolagen att investera etiskt

Kan startupsektorn rädda världen från svält och torka? Frågan ska avhandlas på konferensen Solutions i höst. Arrangören Tyler Crowley vill sätta press på riskkapitalbolagen att investera för en bättre värld. “De sitter på pengarna. De behöver ta mer ansvar”, säger han.

Tyler Crowley.
Tyler Crowley.Foto: Sammy Steen

“We’re making the world a better place” lyder ett återkommande skämt i HBO-serien Silicon Valley. I tv-serien tycks vart enda startupbolag övertygat om att det stämmer, oavsett hur smal och svårbegriplig dess affärsidé faktiskt är.

Tyler Crowley, välkänd arrangör av startupkonferensen Sthlm Tech Fest, håller med om verklighetsbeskrivningen.

“Silicon Valley-kulturen är genuint intresserad av att förbättra världen. Problemet är att folk fokuserar på lösningar som angår dem själva. Det är därför vi i västvärlden knappt behöver stiga upp ur sängen längre – det finns appar som löser alla våra små bekymmer. Samtidigt finns en miljard människor som lever utan rinnande dricksvatten”, säger han.

“Tänk om riskkapitalisterna i Silicon Valley hade behövt gå en mil om dagen för att hitta dricksvatten. Då lovar jag dig att vi plötsligt hade sett en jäkla massa innovation där”, fortsätter han.

Den 6 september i år arrangerar han konferensen Solutions i Stockholm. Tanken är att skapa en mötesplats för startupföretag, politiker, hjälporganisationer och andra som vill sätta fokus på teknikens roll i att lösa världens stora utmaningar.

Konferensen tar sitt avstamp i FN:s 17 globala mål. Det handlar bland annat om att utrota fattigdomen och bristen på rent vatten, öka jämställdheten och sätta stopp för klimatförändringarna. Bland andra FN:s vice-generalsekreterare Jan Eliasson och näringsminister Mikael Damberg kommer att närvara.

Bland de “lösningar” som ska presenteras märks Gravitylight, en lampa som får ström med hjälp av gravitation och är tänkt att ersätta dyra, gasoldrivna lampor i fattiga områden, samt Memphis meats, som utvecklar “odlingsbara” köttceller som på sikt ska kunna ersätta dagens industriella köttproduktion.

Tänk om riskkapitalisterna i Silicon Valley hade behövt gå en mil om dagen för dricksvatten. Då lovar jag att vi fått se en jäkla massa innovation.

Inspiration och goda exempel i all ära. Räcker det för att engagera den dollarstinna startupvärlden? 

Nej, säger Tyler Crowley. Märkbar förändring kommer först när riskkapitalbolagen börjar ta aktiva beslut om annat än avkastning när de väljer sina investeringar:

“Det är lättare att få finansiering för ett mobilspel än för ett system som renar vatten i tredje världen, jag fattar det. Därför måste riskkapitalbolagen börja ta mer ansvar”, säger han.

“Fonderna som investerar i riskkapitalbolagen, och det handlar bland annat om våra pensionspengar, skulle kunna ställa krav om att investeringarna ska riktas åt ett visst håll eller mot ett visst syfte. Till exempel renare vatten eller att motverka fattigdom. De kraven borde ställas i högre utsträckning än de gör idag”, säger Tyler Crowley.

Di Digital har på sistone rapporterat om flera liknande initiativ. Klarna-grundaren Niklas Adalberth drog nyligen igång stiftelsen Norrsken, som investerar i att lösa stora samhällsutmaningar. Även Avito-miljardärerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert har liknande planer.

Målet med Solutions, säger Tyler Crowley, är att inspirera fler liknande initiativ.

“Techsektorn har gjort ett jättebra jobb med att lösa sina egna problem. Nu är det dags att börja fundera på hur vi löser resten av världens problem”, säger Tyler Crowley.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera