Annons

Startup-veteranen: ”Värderingarna har halverats”

Jens Nylander, vd och grundare Automile.
Jens Nylander, vd och grundare Automile.
Cornakrisen har fått serieentreprenören Jens Nylander att tänka om. Nu säger hans biltjänsteföretag Automile upp personal, fokuserar på lönsamhet och struntar i att söka nytt riskkapital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Jag skulle säga att värderingarna på startupbolag halverades till följd av coronakrisen”, säger Jens Nylander i en intervju med Di Digital.

Han står även fast vid en debattartikel där han avvisade Spotifygrundaren Daniel Eks rekommendation att be medarbetarna stanna hemma.

”Jag tycker vi som grundare ska fokusera på stabilitet och inte agera i panik”, säger han.

Kriser är annars något Jens Nylander sett en hel del av i sin långa karriär som entreprenör.

Redan som 23-åring startade han ”Jens of Sweden”, som under några år sålde hundratusentals mp3-spelare. Den resan slutade dock med en smärtsam konkurs 2005, som följdes av juridiska strider om tullavgifter. 

Besattheten av tillväxt som funnits bland startups, nästan oavsett vad det kostar, har vänt.

Trots detta reste sig Jens Nylander för att 2006 grunda hörlursbolaget Jays. Men han lämnade bolaget redan efter två år efter meningsskiljaktigheter med storägaren Creandum.

Läs mer: Riskkapitalbolag ser köpläge: ”Kommer en tid efter corona” 

Idag driver han ”fleet management”-bolaget Automile som han grundade 2014. Bolaget huserade länge i Silicon Valley, men har idag kontor i Stockholm, Sundsvall, Oslo, och Salt Lake City, Utah. Fram till nu har bolaget vuxit med hjälp av hela 450 miljoner i riskkapital. Pengarna kommer från tunga investerare som Skype-grundaren Niklas Zennström, Insight Venture Partner, Point Nine Capital och Dawn Capital. 

Men nu, när stora delar av ekonom stänger ner för att hindra coronavirusets spridning, står en ny kris för dörren.

”En tiondel av våra kunder befinner sig i känslig industri, som restaurang och turism. De vänder sig nu till oss och vill skjuta på betalningarna. Annars är merparten av kunderna inom serviceyrken eller offentlig sektor. Nervositeten är stor, vi får se hur det går”, säger Jens Nylander, vd för Automile.

Bolagets teknik bygger på små dosor som mäter hur fordonsflottor används. Genom att följa och bokföra förarens vanor och fordonets skick kan man hjälpa sina kunder öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken.

Enligt Jens Nylander har Automile idag 30 000 kunder på sina fyra marknader: USA, Sverige, Norge och Tyskland. Tekniken används i närmare 100 000 fordon.

Enligt siffror som Jens Nylander delar med Di Digital växte abonnemangsintäkterna med 40 procent till 152 miljoner kronor 2019. Men koncernens förlust uppgick samtidigt till 66 Mkr under året, varav 50 Mkr avser investeringar som kostnadsförs direkt. 

Planen för 2020 var ursprungligen att ta in mer riskkapital och växa med ytterligare 50 procent. Men coronakrisen innebär att att Jens Nylander nu drar ner på takten, hushåller med de 70 Mkr man har i kassan, och siktar på rullande abonnemangsintäkter runt 200 miljoner innan året är slut. 

”Det har blivit allt tydligare under senaste veckorna att den enorma besattheten av tillväxt som funnits bland startups, nästan oavsett vad det kostar, har vänt och investerare ger rådet till sina portföljbolag att hålla i pengarna. Vi har därför valt att ha som mål att bygga ett bolag med starka positiva kassaflöden och närma oss ett positivt resultat per månad i slutet av året”, säger vd:n och grundaren.

Automile är ännu inte lönsamt, men enligt Jens Nylander är kassaflödet positivt i Europa, medan USA fortfarande visar röda siffror. 

”Ironiskt nog var vi kassaflödespositiva för första gången någonsin i mars i år”, säger han.

Jens Nylandeer på Jens of Sweden-tiden 2004.
Jens Nylandeer på Jens of Sweden-tiden 2004.

Hur ska ni säkra lönsamheten?

”Vi har under 2019 gjort investeringar med över 50 miljoner i nya produkter, varav de flesta lanserades under senare delen av 2019. Vi har även under året gjort ett antal förändringar i vår amerikanska verksamhet då vi allt tydligare sett att vi har starkare tillväxt i Europa och vi får tillbaka mer per investerad krona.”

Har ni sagt upp personal?

”Ja, vi har sagt upp 8 av våra 62 medarbetare och halverat marknadsföringen.”

Jens Nylander menar att värderingarna på startupbolag mer eller mindre halverats av coronakrisen. Det innebär att branschen är betydligt värre drabbad än börsen, som fallit med cirka 21 procent sedan toppen i mitten av februari. 

”Jag tror investerarna betalar 10 gånger rullande årsomsättning idag för ett bolag som Automile. Det var 20 gånger rullande årsomsättning i vår senaste runda i slutet av 2017”, säger han.

Läs mer: Värderade Voi-innehav till en miljard – nu rasar hela branschen

När Spotifys grundare Daniel Ek den 10:e mars bad alla anställda att stanna hemma och uppmanade andra företag att följa efter var det många teknikbolag som följde hans råd. Men inte Jens Nylander. Istället gick han ut i en debattartikel på nyhetssajten Breakit den 13 mars och skrev att grundare har ett ansvar att inte spä på rädslan i samhället.

Sedan dess har Folkhälsomyndigheten gått ut och sagt arbetsgivare som har möjlighet att låta anställda arbeta hemifrån kan överväga att rekommendera det. Distansarbete kan ha en dämpande effekt på smittspridningen, och på så vis avlasta sjukvården, heter det numera.

Hur ser du på detta utspel i dag?

”Jag har samma syn som jag hade den 13 mars. Jag tycker vi ska följa de råd och anvisningar som kommer från Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket, men inte agera i panik. Vi har övervägt att be alla arbeta hemifrån på kontoret i Stockholm. Men eftersom vi har inslag av returhantering, produktanpassningar i vår hårdvara, med mera är vissa uppgifter inte möjliga att utföra från hemmet.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer