Hoppa till innehållet

Startupbolag ska framtidssäkra bemanningsjättens affärsmodell

Genom att bygga en egen hub av startups ska Academic Works systerbolag AWX säkra koncernens marknadsposition. ”Vi ska utmana vår egen kärnaffär”, säger bolagets vd Johan Kyllerman.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Academic Work Holdings startade dotterbolaget AWX 2016 – en syster till kärnverksamheten Academic Work, som jobbat med att sätta studenter i arbete i över 20 år. I en källarlokal på KTH har AWX lite i skymundan byggt sin hub av startupbolag inom HR i bred bemärkelse.

”Vi har varit lite hemliga, men det kommer sig av att vi hellre vill prata om vad vi har gjort än vad vi kommer att göra. Då kan man bygga trovärdighet för vad man planerar för framtiden”, säger AWX:s vd Johan Kyllerman.

På lite mindre än två år har Academic Works systerbolag startat och förvärvat totalt sex startupbolag, som alla ska spela en roll i att skapa ett digitalt rekryteringsbolag i en bransch som traditionellt arbetar manuellt.

Att en digital utmanare sticker upp på en analog marknad är kanske inget ovanligt, mindre vanligt är däremot att AWX är tänkt att utmana koncernens egen kärnverksamhet.

Läs mer: Rysk robot rekryterar åt Ikea 

”En del av syftet med AWX är att utmana den befintliga kärnaffären. Det coola är att vi vågar ta den konflikten – för om inte vi gör det, kommer någon annan att göra det. Branschen är under förändring och om inte vi är ledande i den processen är någon annan det. Då är det bättre att vi behåller kunderna inom koncernen”, säger Johan Kyllerman.

Fyra av inhouse-bolagen har AWX startat själva genom att rekrytera ett grundarteam som fått köpa 10 procent av bolaget. Två av bolagen har AWX istället köpt in sig i och äger i dag 50 procent av. På den vägen planerar koncernen att fortsätta med en till två nya bolag om året.

Ett exempel är Edtech-bolaget Academy som ger intensivutbildningar inom programmering med garanterade jobbchanser genom Academic Work. Ett annat är Instajobs som rekryterar extrajobbande studenter via en app. Och ett tredje är Happo som skapar verktyg för att effektivisera rekryteringsprocessen ner till sekundsnabba matchningar mellan arbetsgivare och jobbsökande. Målet är att de alla ska gå med vinst inom tre år och därefter bli bolag med omsättning i miljardklassen.

Vad händer om bolagen inte lever upp till förväntningarna?

”Vi är inget traditionellt riskkapitalbolag där man söker en exit efter sex till sju år. Vi vill äga bolaget tillsammans med grundarteamet för resten av våra liv. Det ger en trygghet för de som väljer att gå in i bolaget att vi kommer att finnas där i vårt och torrt och backa dem”, säger Johan Kyllerman.

Sverige kan räkna sina framgångsagor med internationella techsuccéer som Spotify och Klarna. Att mindre uppstickare har blivit drivande i digitaliseringen av många branschen är inget nytt, kanske inte heller att storbolag investerar stora pengar i dem, men att en koncern skapar en egen armé av startupbolag är ett sällsynt grepp.

Varför behövs AWX i ekvationen?

”Vi förhandlar just nu med ett nytt startupbolag. Det de ser hos oss är att vi kan hjälpa dem att spara tid. Vi är etablerade i sex länder med kontor, säljkår och expansionsstöd, så för dem att gå med oss skulle innebära att de kanske sparar två år. Dessutom erbjuder vi ett upparbetat nätverk av kunder. Det är inte så lätt att sitta själv som entreprenör och lösa allt. Vi kan hjälpa dem med kapital, men viktigare är kanske den kompetens och företagskultur som vi har byggt upp”, säger Johan Kyllerman.

Läs mer: Hon blir Izettles nya HR-chef 

Än går inte AWX med vinst. Målet är inte heller att göra det i närtid - med ett systerbolaget som Academic Work, med en omsättning på 3 miljarder kronor om året, är det inte heller en brådskande prioritet. Tillväxten är i fokus och likt sina startupbolag har AWX uppbackning uppifrån skulle det behövas. För nu. Enligt Johan Kyllerman förväntas AWX på sikt att gå om Academic Work, både sett till omsättning och resultat.

Om AWX gör allting rätt, vilket behov finns då för Academic Work i framtiden?

”Alla förändringar går snabbt i början, sedan finns det en lång svans av kunder som hänger kvar och använder det gamla. När mobiltelefonen kom trodde alla att fast telefoni skulle dö ut över en natt, men så blev det inte. Det kommer att finnas kunder som fortfarande vill träffa säljare ansikte mot ansikte. Det kommer att finnas ett behov, men den stora tillväxten kommer att ligga hos AWX”, säger Johan Kyllerman.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera