Annons

Startupbyggare gör om ABB:s jättekomplex i Häggvik till techcampus

Mikael Wintzell är vd över Wellstreet som gör om glashuset i Häggvik till innovationshubben The Factory.
Mikael Wintzell är vd över Wellstreet som gör om glashuset i Häggvik till innovationshubben The Factory. Foto: Annika Derwinger Falkuggla
Investeringsbolaget Wellstreet tar över glashuset i Häggvik för att bygga ett nytt campus för techbolag norr om stan. ”Det är en lösning på problematiken med Stockholms innerstadsfokus”, säger Mikael Wintzell. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vid millennieskiftet gick ABB ut med storslagna planer om att bygga ett nytt kontor i Häggvik för att kunna samla ett stort antal av sina dotterbolag på en och samma plats. 2002 stod huset klart men ABB:s flytt uteblev, istället hyrde de ut huset till TDC som senare förvärvades av Tele 2. De senaste två åren har huset stått tomt. 

Nu ska investmentbolaget Wellstreet ta över hela byggnaden. Planen är att bygga Nordens största teknik- och innovationshubb med namnet "The Factory". Utöver Wellstreets egna verksamhet kommer det att finnas plats för upp till 100 startupbolag, utbildningssatsningar, vc-bolag, medelstora techbolag, gym, barnområde och restaurang i huset.

”Känslan är att det ska vara som ett techcampus”, säger Sïmon Saneback, partner på Wellstreet.  

Sïmon Saneback är partner och medgrundare av Wellstreet.
Sïmon Saneback är partner och medgrundare av Wellstreet. Foto: pressbild.

Läs även: De startar bootcamp för kvinnliga grundare 

Wellstreet grundades i början av 2016 och till en början var det bara serieentreprenörerna Mikael Wintzell och Sïmon Saneback som delade ett skrivbord på Brunnsgatan i Stockholm. Sedan starten har de investerat i 42 bolag varav 17 av dem i dag sitter tillsammans med 10 av Wellstreets anställda på ett kontor på Kungsgatan.

”Förutom mer plats för våra portföljbolag vill vi också kunna erbjuda bolag och partners som vi ofta arbetar med en kontext att vara med på det här och även adressera problem som vi ser i samhället i dag”, säger Mikael Wintzell, vd och partner på Wellstreet.

Känslan är att det ska vara som ett techcampus

Stockholm saknar precis som många andra storstäder attraktiva bostäder och kontor till ett rimligt pris i innerstan. Bland annat har techbolag som Spotify hotat med att lämna Sverige om inte politikerna tar frågan på allvar. Wellstreet ser en utvidgning av Stockholmsregionen som en mer sannolik lösning än billigare hyror i innerstan.

”Vi ser ett enormt problem med fokuset på dessa manifest som skrivs om att det är dyra kontor och höga hyror och att det ska subventioneras. Vem kan tro att hyresmarknaden i Stockholms innerstad skulle ändras för att vi och några kodare skulle vilja det? Det är också märkligt att man inte har något annat att konkurrera med förutom hur nära Hötorget man sitter. Det är inte en långsiktig lösning”, säger Mikael Wintzell.

Huset som tidigare har varit hem till TDC:s personal ska nu locka Stockholms techbolag.
Huset som tidigare har varit hem till TDC:s personal ska nu locka Stockholms techbolag. Foto: Centria

”Stockholm är det absolut bästa exemplet på var urbaniseringen är på väg. Det kommer att bli en jätteregion. Och ju snabbare man kommer ifrån Stockholms innerstadscentriska i alla beslut man tar desto snabbare kommer det gå åt rätt håll, både när det kommer till tillväxt och lönsamhet och även när det kommer till attraktion av talang. Det enda vi gör nu är att vi höjer trösklarna för varje månad som går.”

Läs mer: Från ett kyffe på Brunnsgatan till The Factory i Häggvik 

Planen är att flytta in under det första kvartalet 2019. Hur Wellstreet ska fylla de 800 kontorsplatserna i huset med 14 000 kvadratmeter är ännu inte helt löst. Hittills har man skrivit kontrakt med ett digitalt utbildningsbolag som upptar en våning av byggnaden. 

”Innan vi flyttar in vill vi se att arbetet utanför huset är klart och att det finns en tidsplan när restaurangen kan öppna. Sen behöver vi ha kritisk massa för att slippa flytta in i ett spökhus. Det räcker med att vi på Wellstreet, den digitala skolan och en till hyresgäst för att flytta in. Det bör vi kunna leverera till mars men det finns ingen stress”, säger Mikael Wintzell. 

De bolag som vi har värdesätter arbetsmiljö mycket högre än att sitta centralt. Det här är vår take på urbanisering

Däremot hoppas man locka en bredd av bolag som vill ha en helhetslösning. Det specifika området i Sollentuna står nu inför stora satsningar med över 1500 bostäder, en ny pendeltågsstation och annan infrastruktur. Och Wellstreet har kommunen på sin sida som kommer att ta upp en stor del av bottenplanet med bland annat ett nyföretagarcenter och som en knytpunkt för digital utveckling i Sollentuna.

”Det här är inget risktagande utan vi har både uthålligheten och partners med oss på den här resan. Det här är inte kortsiktigt”, säger Mikael Wintzell.

På frågan hur portföljbolagen ställer sig till en flytt utanför tullarna så är de enligt Mikael Wintzell positiva. 

”De bolagen jag har informerat har varit väldigt positiva. De bolag som vi har värdesätter arbetsmiljö mycket högre än att sitta centralt. Det här är vår take på urbanisering”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer