Annons

Startupföretag nås inte av regeringens krispaket: ”Riskkapitalet tvärbromsar”

Jeanette Andersson är vd för entreprenörhuset Minc i Malmö, medan Ebba Fåhraeus är vd för Smile Incubator i Lund.
Jeanette Andersson är vd för entreprenörhuset Minc i Malmö, medan Ebba Fåhraeus är vd för Smile Incubator i Lund. Foto: Press och Lars Brundin.
I coronavirusets härjningar har regeringen sjösatt krispaket riktade mot etablerade företag. Dessa livlinor med hundratals miljarder kronor når dock inte svenska startupföretag. ”Att inte stötta dessa bolag riskerar att förstöra stora värden och framtida möjligheter”, säger Jeanette Andersson på inkubatorn Minc.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra veckan beslutade Riksbanken att låna ut 500 miljarder kronor till företag via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen, och på måndagen utökades räddningspaketet med ytterligare värdepappersköp om 300 miljarder kronor.

Syftet är att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronautbrottet. Men hjälpen väntas inte nå fram till unga och oprövade bolag.

”Nu skickar staten räddningspaket med ekonomisk hjälp som riktar sig till redan etablerade företag. Jag hade önskat att även Vinnova gav medel till startup-communities där befintliga bolag absolut inte kommer att kunna få hjälp av banker”, säger Ebba Fåhraeus, vd för företagsinkubatorn Smile Incubator med life science-startups på Medicon Village i Lund.

Ingen går skadefri från coronavirusets härjningar. Men om marginalerna kan vara knappa bland befintliga bolag är krigskassan om möjligt ännu mindre bland startupbolag som till stor del mognar fram med riskkapital.

”Utifrån de signaler vi får är känslan att de större investerarna i vår community generellt kommer att ta sitt ansvar och försvara sina befintliga portföljbolag. Om nu dessa bolag skulle behöva göra mindre emissioner tror vi alltså att de större ägarna kommer att vara med på resan”, säger Ebba Fåhraeus, och fortsätter:

”Men vi tror inte att de mindre affärsänglarna har ork och resurser att följa med sina investeringar hela vägen.”

Läs mer: Mårder om bolagskrisen: Tvärstopp – men här är ljusglimtarna 

Bolagen kommer att ta in mindre pengar för att slippa gå ner så mycket i värdering.

Hon menar också att det är tvärnit för startupbolag som tagit höjd för en kommande börsintroduktion.

”Just nu är riskaptiten inte särskilt stor, och vi vet inte hur länge de här bolagen måste pausa innan de kan fortsätta med sina börsplaner. Om bolagen har bra ägare så kommer verksamheterna att stöttas upp med brygglån för att på så vis kunna ta sig igenom turbulensen.”

Ebba Fåhraeus säger sig inte vara orolig för brist på framtida kapital till Smile Incubator-bolag som har befintliga investerare. Däremot pekar hon på stora utmaningar för de startupbolag som står på tröskeln till dess första externa kapitalrunda.

”Samtidigt är bolagens nuvarande värdering ett frågetecken i det här läget. Vi tror att bolagen kanske kommer att ta in mindre pengar ett tag framöver för att de ska slippa gå ner så mycket i värdering”, säger Ebba Fåhraeus.

Läs mer: Åtta av börsens techbolag: Så påverkas våra affärer av coronakrisen 

Hon flaggar för att lovande startups även har fått plötslig konkurrens i kampen om riskkapital.

”I den här situationen konkurrerar våra bolag med olika kvalitetsbolag på börsen, vars värde har sjunkit oresonligt mycket och där investerare ser goda möjligheter till avkastning. När en del börsbolag blir allt för billiga så blir de kanske attraktivare för investerare som tidigare sett större möjligheter i onoterade bolag”, säger Ebba Fåhraeus.

Hos Fast Track Malmö, acceleratorprogrammet på Minc, ser vardagen annorlunda ut jämfört med för bara någon vecka sedan. Då hade företagsacceleratorn tre stora venture capital-bolag på besök, men har nu flyttat alla kommande fysiska möten till videomöten för att även fortsättningsvis kunna matcha startupbolag med investerare.

”Det här är framför allt en väldigt jobbig period för hela Sverige. I det perspektivet är vi inte så hårt drabbade. Men trenderna jag ser när vi pratar med venture capital-bolag är att det kommer att ske mindre nyinvesteringar den kommande tiden, säger Joel Larsson”, ansvarig för Fast track Malmö och fortsätter:

”Det beror på att man flyttar mer pengar till följdinvesteringar och bryggfinansiering hos portföljbolag för att klara av det kommande året”, säger han.

Läs mer: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet” 

Att inte stötta dessa bolag riskerar att förstöra stora värden och framtida möjligheter.

Enligt Joel Larsson är undantaget för tillfället investeringar som rör lösningar för distansarbete, onlineläkare och distansutbildning, där det spås ett växande marknadsbehov.

”I tidiga skeden och för icke institutionella investerare tror jag risken för avmattning är större och här tror jag behovet att stöd är viktigare”, säger Joel Larsson.

Givet den speciella situationen pekar även Mincs vd, Jeanette Andersson, på ökade svårigheter för bolag att resa kapital nu.

”Det finns en stor risk att finansieringsrundor inte kommer att kunna genomföras. Riskkapital är ganska binärt till sin natur: i tider av upplevd ökad risk söker sig kapitalet till säkrare hamnar”, säger Jeanette Andersson.

Hon lyfter behovet av att stötta unga bolag:

”Man har från statligt håll redan investerat i att skapa lovande startups. Att inte stötta dessa bolag i dessa tider riskerar att förstöra stora värden och framtida möjligheter. Det behövs ett tydligt stöd till startupsektorn när riskkapitalmarknaden tvärbromsar.”

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer