Hoppa till innehållet

Startupgrundaren: Vi kvinnor granskas på ett tuffare sätt

Misstro, negligering och en försiktig optimism. Di Digital har intervjuat fyra kvinnliga  startupgrundare om svårigheterna att resa kapital i den mansdominerade techbranschen.

Bonnie Roupé, grundare av den kinesiska gravidappen Bonzun, vittnar om att det läggs större krav på henne än på manliga grundare.
Bonnie Roupé, grundare av den kinesiska gravidappen Bonzun, vittnar om att det läggs större krav på henne än på manliga grundare.Foto: Jesper Frisk

Att vara kvinna, techentreprenör och lyckas ta in pengar från riskkapitalister är inte alltid en enkel ekvation.

Di Digital har intervjuat fyra kvinnor som valt att grunda techbolag tillsammans med andra kvinnor eller som står som ensamma grundare. De tog alla in riskkapital i fjol och berättar om blandade upplevelser i mötet med investeringsteam – som i 86 procent av fallen är män.

”Jag upplever att jag ses som en kvinna i första hand och inte som entreprenör. Att jag är tvungen att bevisa mig eftersom ingen tror på kapaciteten jag besitter som företagare”, säger Bonnie Roupé. Hon är grundare av bolaget och gravidappen Bonzun (NTL) som slagit stort på marknaden i Kina.

Läs mer: Mindre än 1 procent av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer 

Di Digitals granskning visar att av över 11 miljarder kronor går enbart en bråkdel till bolag med enbart kvinnliga grundare.
Di Digitals granskning visar att av över 11 miljarder kronor går enbart en bråkdel till bolag med enbart kvinnliga grundare.

Flera av de grundare Di Digital pratat med vittnar om att kvinnor osynliggörs i stor utsträckning inom branschen. Ofta är de ensamma bland männen på styrelsemötena. 

Men erfarenheterna skiljer sig åt. Träningsappen Swiftrs medgrundare Johanna Sjögren säger att hon personligen inte kommit i kontakt med negativa upplevelser i samband med att just ta in kapital i bolaget. 

En förklaring tror hon kan vara att Swiftr (NTL) är en produkt som riktar sig till både män och kvinnor.

”Vi har en väldigt könlös produkt som alla kan relatera till. Men jag har hört talas om andra kvinnor som söker kapital och presenterar en produkt som de – oftast manliga – investerarna inte förstår sig på. Det kan innebära en svårighet.”

Johanna Sjögren och Fanny Sjöström är grundare av träningsappen Swiftr.
Johanna Sjögren och Fanny Sjöström är grundare av träningsappen Swiftr.Foto: Amanda Lindgren

Uppfattningen delas av flera kvinnor. Även bokningstjänsten Bookatreats (NTL) grundare Malin Eduards vittnar om komplikationer som uppstår på grund av att tjänstens initiala målgrupp är kvinnor.

”Då behöver man lägga mer tid på att förklara sin pitch. Du måste tydligt visa vad du kan om konsumentbeteende och exakt hur pengarna ska spenderas.”

Läs mer: Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig" 

Och kvinnor blir tuffare granskade i karriären och har mindre utrymme för att göra misstag, enligt Malin Eduards. Hon upplever dock inte att hennes könstillhörighet har satt krokben för chanserna till investeringar i bolaget. 

”Många investerare tycker att det är positivt med kvinnliga entreprenörer, speciellt inom techindustrin. Det finns säkert lika mycket motstånd som medvind.”

Bonnie Roupé är dock av en annan åsikt. Hon tror att det från ett utomstående perspektiv kan vara gynnsamt med en manlig medgrundare och att det ökar möjligheten att ta in kapital.

”I Kina anställde jag faktiskt en general manager som inte var särskilt kompetent men som såg kompetent ut. Han fick synas utåt medan jag pratade om mjuka värden”, säger hon och fortsätter:

”Jag har också fått rådet att inte ta in en kvinnlig styrelseordförande. Det har jag inte följt.”

Missa inte: Startup Stories med Bonnie Roupé: ”Kinesiska jättarna öppnar upp ett stort nätverk”

Men trots den fortsatt ojämna könsfördelningen bland techgrundarna – finns det hopp för framtidens kvinnor?

Martina Klingvall, grundare av den digitala mobiloperatören Telness (NTL), vill tro det.

”Jag upplever att många investerare förstår fördelarna med att ha en diversifierad portfölj och att även ha investeringar med kvinnliga grundare. Och tjejer behöver bli bättre på att ta större risker. Vi kan tendera att inte tro tillräckligt på oss själva, även fast vi tror på våra idéer”, säger hon.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera