Annons

Startuprådgivaren: Därför är det svårt för teknikbolag att låna i kristider

Många teknikföretag har svårt att få ihop kalkylerna i coronatider. Till höger: Peter Hellqvist som är partner på PWC.
Många teknikföretag har svårt att få ihop kalkylerna i coronatider. Till höger: Peter Hellqvist som är partner på PWC. Foto: Press.
Många teknikbolags tillgångar blir svårare att värdera i en kris som coronautbrottet, menar startuprådgivaren Peter Hellqvist på PWC. Han varnar för att det kan få konsekvenser när företag ska söka lån eller minimera sina förluster i boksluten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En uppsjö av mjukvaru- och teknikbolag har startats i Sverige under den långa högkonjunkturen. Bolagen har ofta satsat på snabb tillväxt och varit förlustdrivande i många år, subventionerade av riskvilligt kapital.

Nu har svångremmen dragits åt på riskkapitalmarknaden och nyemissionerna lär minska. Det innebär att många teknikbolag riskerar hamna i akut likviditetsbrist.

Di Digital har ställt frågor till Peter Hellqvist, partner på PWC, om situationen för unga bolag.

”Den pågående krisen som covid-19 orsakar drabbar många branscher och typer av företag. Redan nu vet vi att den kommer att medföra både rekonstruktioner och konkurser, men exakt hur hårt det slår och mot vilka branscher får tiden utvisa”, säger han.

Under coronakrisen har staten gett incitament till affärsbankerna att låna ut upp till 100 miljarder kronor till småföretag, genom att garantera 70 procent av risken. 

Men för en startup kan det ändå bli ett nej från banktjänstemannen, varnar Peter Hellqvist.

”Det ligger i sakens natur att startups kan ha svårt att få lån på grund av att de ännu inte har stabila kassaflöden eller tillgångar att använda som säkerheter”, säger han.

Han pekar ut andra möjliga vägar till finansiering, till exempel att låna pengar från sina ägare eller pantsätta aktier i bolaget.

”Man kan också söka finansiering hos till exempel Almi eller lyssna med olika ekosystem kring startups, till exempel Norrsken, Sting och Epicenter. Där finns möjlighet att träffa investerare”, säger Peter Hellqvist.

PWC har sedan flera år ett samarbete med just Norrsken, Klarnagrundaren Niklas Adalberths välgörande stiftelse, och hjälper till med rådgivning på många olika områden. Peter Hellqvist är ansvarig för partnerskapet.

Många startupbolag utnyttjar vanligtvis möjligheten att aktivera utvecklingskostnader i sin bokföring. Förenklat innebär det att företaget kan ta upp dem som en tillgång i stället för att kostnadsföra dem löpande. På så sätt riskerar företaget inte att göra stora förluster under utvecklingsfasen.

Men enligt Peter Hellqvist kan det bli svårare för startupbolagen att utnyttja detta knep så länge coronaoron råder.

”Den osäkerhet som den pågående krisen skapar kan få till följd att en mindre del av utvecklingskostnader aktiveras än vad som hade annars hade varit fallet”, säger han.

Varför då?
”Nuvarande situation på marknaden kan medföra en osäkerhet i bedömning av värdet på tillgångar, med därav följande lägre värderingar”, säger Peter Hellqvist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer