Annons

Startups får dela på 28 miljoner kronor

Emelie Falk, ansvarig för utlysningen på Vinnova.
Emelie Falk, ansvarig för utlysningen på Vinnova.
Behandla hosta med chili och en reseplanerare för tåg – det är ett urval av idéerna som belönas när Vinnova delar ut 28 miljoner kronor till svenska startup-bolag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova ger bidrag till företag och organisationer som vill utveckla nya innovationer. Ett stort fokus ligger på techbolag. 

Som en del av det arbetet utlyste Vinnova i somras en utlysning för innovativa startup-bolag. Målet var att nå bolag yngre än fem år med en omsättning lägre än två miljoner kronor per år. Idén ska på något sätt kunna bidra till FN:s hållbarhetsmål enligt Agenda 2030. 

Nu har utlysningen stängt – och 93 bolag har valts ut för att dela på en pott om 28 miljoner kronor. Det innebär att varje enskilt bolag får ta del av ett bidrag på upp till 300 000 kronor. 

”Stödet gör det möjligt för unga företag med riskfyllda projekt att prova sina idéer och komma en bit på vägen att hitta en investerare, kund eller partner”, säger Emelie Falk, ansvarig för utlysningen på Vinnova, i ett pressmeddelande.

Läs mer: AI-pengaregn över företagen – ministern: ”Vi måste vara på tårna” 

Pengarna kommer bland annat hjälpa bolagen att ta fram prototyper och att utveckla sina affärsmodeller. Målet är att bidra till hållbar utveckling och stärkt konkurrenskraft. 

Här är ett urval av bolagen: 

Railtic, En sökmotor och reseplanerare för tågresande i Europa som ska ge möjligheten att även boka resor.

Imogo, En lösning som kan reducera vatten- och energiförbrukningen i den industriella textilfärgningsprocessen med upp till 95 procent.

Aquammodate, En ny filterteknik för rening av dricksvatten, baserad på naturliga material med hög renhetsgrad och liten energiåtgång.

HIPOR Materials, Reflekterande keramik för rymdapplikationer, som kombinerar hög isoleringsförmåga med hög solreflektans.

Shelf Planner by Quick Assortments, Mjukvara för prognostisering och inköpsplanering för små och medelstora e-handlare.

Swedish Temptations, En ekologisk, vegansk matinnovation gjord på gula ärtor.

FAMCAPS250, Ny behandlingsmetod för hosta med ämnet capsaicin, som är den starka ingrediensen i chili.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer