Hoppa till innehållet

Startupsektorn sågar optionsbeskedet: ”Kommer förlora mycket talang”

Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens nya förmånliga beskattning av personaloptioner, något som får svenska företagare att rasa. ”Upplägget missgynnar alla”, säger techbolaget Aevys vd Oskar Kalmaru.

Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.
Niklas Jungegård, Sqores vd, är kritisk till beskedet från Skatteverket.

Skatteverket sätter käppar i hjulet för regeringens förslag om uppskjuten beskattning av personaloptioner.

Beskattningen ska ske både när personalen köper rätten att teckna aktier till ett visst pris i framtiden – och på vinsten när aktierna väl säljs, anser myndigheten.

Enligt regeringens förslag skulle optionerna endast beskattas som inkomst av kapital, och då i det senare skedet, en reform som många i startupvärlden velat ha.

”Otroligt tråkiga nyheter för hela startup-Sverige”, säger Niklas Jungegård, vd för startupbolaget Sqore.

Läs mer: Trög start för regeringens personaloptioner – utreds av Skatteverket  

”Vi kommer förlora mycket talang på grund av detta och missa många möjligheter att bygga nästa Spotify, Klarna eller motsvarande startupsuccé.”

Möjligheten kvarstår för mindre företag att utfärda optioner som bygger på ett avtal mellan anställda och bolagets ägare – så kallade avtalsoptioner. Det anses dock vara en krångligare metod eftersom den kräver enskilda avtal och inte ett enskilt beslut på en bolagsstämma. Dessutom är den svårare att genomföra i ett bolag där ägarbilden ofta förändras.

Oskar Kalmaru, vd för startupbolaget Aevy, hade velat se förslaget gå igenom.

”Nuvarande upplägg för optioner missgynnar alla: ägare, grundare och anställda. Enklare och rättvisare optioner skulle göra det lättare att finansiera bolagen och attrahera rätt kompetens, samtidigt som människor som tar stor risk när de tar anställning i startups skulle kompenseras bättre för den risken”, säger Oskar Kalmaru.

Oskar Kalmaru anser dock att det finns viktigare politiska åtgärder som kan gynna startupsektorn.

”Optionsbeskattningen är långt ifrån det största hindret för svenska startups att lyckas. Pålitlig kompetensförsörjning och tillgång till smart kapital är mycket mer avgörande. Optionerna är värdelösa oavsett beskattning om vi inte har människor som kan bygga, sälja och finansiera riktigt vassa produkter.”

Patrick Krassén är skattepolitisk expert på intresseorganisationen Företagarna.

”Beskedet är beklagligt, men inte särskilt överraskande sett till de signaler som vi fått under våren från både bolagen och Skatteverket. I det rättsliga läget är vi tillbaka på ruta ett. Jag ser inte hur de här optionerna ska kunna tillämpas”, säger han.

Enligt Patrick Krassén togs farhågorna upp redan när reformen utreddes, där experter varnade för att Skatteverket skulle kunna göra en tolkning att teckningsoptioner är värdepapper. 

Läs mer: Startup-smällen: Skatteverket sätter ner foten kring personaloptioner 

Patrick Krassén är däremot positiv till att det finns en politisk enighet om att personaloptionernas varande är viktig för startupsektorn och andra småföretag. Han understryker att en ny reform snabbt måste komma snabbt på plats – för att undvika flera års ytterligare stiltje.

”Just nu är det väldigt krångligt och rättsosäkert. Optionerna kommer inte gå att använda. Vissa företag, som är väldigt små med bara några få delägare, kanske kan få det att fungera. Men även där krävs det avancerade specialkonstruktioner i aktieägaravtalen för att kunna ta del av den mest förmånliga beskattningen”, säger han.

Detta har hänt:

Efter påtryckningar från svenska företag valde regeringen förra året att införa skattelättnader för så kallade personaloptioner, som ger möjlighet för anställda att i framtiden köpa ägarandelar i företag till ett förutbestämt pris.

För anställda på framgångsrika bolag kan personaloptioner skapa möjligheter att göra ett rejält klipp, samtidigt som förmånen är ett sätt för arbetsgivare att hålla lönekostnaderna nere. Efter att tidigare ha beskattats som inkomst av tjänst innebar regeringens förslag att de istället enbart skulle beskattas som inkomst av kapital, vilket Skatteverket nu satt stopp för.

De kvalificerade personaloptionerna gällde enbart för små- och medelstora bolag, som har färre än 50 anställda och omsätter mindre än 80 miljoner kronor.

Bolaget fick heller inte vara äldre än tio år eller börsnoterat.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera