Annons

Staten blir delägare i Wallenbergs nätläkare

Ann Carlsson, vd på Apoteket.
Ann Carlsson, vd på Apoteket.
Apoteket köper 20 procent av Investor-ägda nätläkaren Doktor24 för 60 miljoner kronor – tillsammans ska de bland annat utveckla nya tjänster. Köpet är en del i en större trend på vårdmarknaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apoteket, som är Sveriges största apotekskedja och ett statligt aktiebolag, köper 20 procent i av nätläkaren Doktor24. Patricia Industries som är en del av Investor behåller 80 procent av ägandet. 

Ambitionen är att koppla ihop lokala apotek med ny teknik för att skapa en ”sammanhållen vårdkedja” heter det. I det gemensamma erbjudandet ska nya digitala tjänster utvecklas.

Ann Carlsson, som är vd på Apoteket, säger till Di Digital att köpesumman ligger på 60 miljoner kronor.

”Jag tror att vi kan göra något fint för våra kunder. Kombinationen av vårt breda apoteksnät, vi har ju 400 apotek, det fysiska mötet och snabbheten i det digitala är oöverträffbar”, säger hon.

Just nu sker stora förändringar på apoteksmarknaden, konstaterar hon:

”Vi slåss hårt om att vara läkemedelskundernas första val. Vi branschglider och i det gränslandet har vi beslutat oss för att det här är en viktig satsning”, säger hon.

Apoteket och Doktor24 har sedan en tid tillbaka ett samarbete som nu alltså fördjupas med ett delägarskap. De har bland annat tillsammans tagit fram en digital tjänst för receptförnyelse.

Daniel Lillienau som är vd på Doktor 24 välkomnar den nya delägaren.

”Investeringen är en fantastisk möjlighet för oss som bolag, en bättre delägare och partner kan man inte tänka sig. Apoteket har mycket stark ställning både för patienter och i hela vårdekosystemet och när vi kan kombinera Apotekets unika nätverk i landet med vår digitala vårdtjänst kan vi på riktigt skapa en mer tillgänglig och sammanhållen vård”, säger han till Di Digital.

Affären är en del i en större trend kring nätläkare och apotek. Hösten 2018 köpte exempelvis Ica-gruppen och Apotek Hjärtat in sig i Min Doktor genom ett kontant kapitaltillskott på 335 miljoner kronor.

Läs mer: Axfood ger nya miljoner till Apohem

I augusti 2019 rapporterade Di Digital om parternas planer om att öppna ett 80-tal mottagningar nära Ica-butiker och Apotek Hjärtat. 

”Ambitionen är att förenkla tillvaron för Ica-kunderna och givetvis övriga medborgare på orten. Nu kan de besöka kliniken, hämta eventuell medicin och handla mat på samma ställe”, sa Min Doktors affärsområdeschef Olof Fredricson då.

Upplägget har dock fått kritik eftersom läkare enligt svensk lag inte får äga apotek.

Läs mer: Icas nätläkare öppnar kliniker – vid och i 80-tal butiker

I slutet av 2019 aviserade Kry att man integrerar nätapoteket Meds i sin digitala vårdtjänst. Detta för att ge Krys patienter möjligheten att handla läkemedel direkt i appen – med hemleverans redan inom ett par timmar. 

Redan efter en månad stötte dock samarbetet mellan Kry och Meds på problem. Detta sedan parterna delat ut paket innehållande läkemedel till ett flertal influerare. Efter uppgifter om att detta kunde vara olagligt drogs kampanjen tillbaka.

Ann Carlsson, som är vd på Apoteket, ser inga risker för att hennes apotekskedja och nätläkaren Doktor24 hamnar för nära varandra.

”Det tål att nämnas att vi är en minoritetsägare och avser att så förbli. Doktor24 är nätläkaren och vi har inget inflytande på hur de bedriver den verksamheten”, säger hon.

Doktor24 är sprunget ur det Investor-ägda vårdbolaget Aleris innovationsgren och har sedan starten 2017 betonat att de är en digitalt intregrerad vårdgivare – det vill säga att de samspelar med den fysiska vården.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer