Annons

Stefan Ingves: ”Då inför vi e-kronan”

Foto: Amanda Lindgren
Inom två år ser e-kronan dagens ljus, i testversion, lovar riksbankschefen Stefan Ingves. Digitala betalningar öppnar nya möjligheter. Men de kräver också nya sätt att garantera säkra betalningar, betonade riksbankschefen vid Di:s konferens.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Digitala betalningslösningar driver nya konsumentbeteenden och ritar om spelplanen för alla från detaljhandlare till banker. Och finansiella teknikföretag positionerar sig inför nya affärsmöjligheter.

Men Riksbanken anar oråd. I Sverige har mängden kontanter i omlopp halverats på tio år.

“Sverige är unikt i det här fallet. I de flesta länder ökar det nominella beloppet utestående kontanter fortfarande”, sa riksbankschefen Stefan Ingves på tisdagen.

Han var avslutningstalare på Di-konferensen Framtidens betalningar.

Kontanternas andel av Sveriges BNP har också krympt i rasande takt, till ynka 1 procent av BNP. Det kan jämföras med EU-snittet 10 procent eller 20 procent i Japan.

“Riksbanken har tillhandahållit pengar i Sverige i 350 år. Det har alltid varit fysiska. Det här är inte någon liten fråga”, inskärpte riksbankschefen.

Sedlar och mynt har historiskt varit statens verktyg för att genom Riksbanken garantera tillgången på betalningsmedel. I det kontantlösa samhället riskerar medborgarna att bli helt utlämnade till privata banker, som ju kan gå i konkurs, argumenterade Stefan Ingves.

Men han är inte någon motståndare till digitalisering.

“Kontanter är på väg ut. Det är bara så. Såhär ser världen ut.”

Riksbankens motdrag är att utreda möjligheterna för en e-krona – digitala kontanter som likt sedlar och mynt ska kunna utbytas utan de privata bankernas inblandning. En pilotversion av e-kronan ser dagens ljus inom två år, meddelade Stefan Ingves.

Det är Riksbankens men även politikernas ansvar att även ett snart kontantfritt samhälle garantera tillgängliga och säkra betalningsmöjligheter för digitalt svaga grupper, som äldre, anser han.

“Om vi på Riksbanken skulle sitta med armarna i kors och om tio år säga ojdå sedlarna försvann, då skulle det uppstå nya strukturer utan att vi analyserat eller diskuterat det på förhand.”

Flera länder världen över utreder elektroniska kontanter och Uruguay har redan infört en digital peso, påpekade riksbankschefen. Men Sverige och Riksbankens e-kroneprojekt ligger i framkant. Och det är naturligt eftersom det svenska pengacirkulationen hör till världens mest digitala, förklarade riksbankschefen.

“Det är lite mer akut hos oss.”

Han medgav dock att det finns risker för Sverige med att agera försökskanin för det kontantlösa samhället.

“Visst går risken upp. Men Riksbanken var först i världen med att ge ut fysiska sedlar. Så vi kan gott ligga i framkant nu också.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer