Annons

Steg som fågeln Fenix - nu gör Brightly sin första investering

Christopher Albinsson, Kerstin Cooley, Andy Johnston, John Elvesjö och Katja Bergman på Brightly Ventures.
Christopher Albinsson, Kerstin Cooley, Andy Johnston, John Elvesjö och Katja Bergman på Brightly Ventures. Foto: Josefine Backstrom
Riskkapitalbolaget Brightly Ventures uppstod när gänget bakom ”Angry Birds”-bolaget Moor gick samman med Tobii-grundaren John Elvesjö. Nu görs första investeringen – i ett bolag som jobbar med riskbedömning mot penningtvätt och terrorfinansiering. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i somras som Di Digital kunde rapportera att riskkapitalbolaget Moor, vars kapital till stora delar har kommit från Angry Birds-investeraren Kaj Hed, slutat satsa på nya bolag. Moor, som bland annat har Acast, Spotscale och Volumental i portföljen, förlorade då vd:n Kerstin Cooley och investerarna Katja Bergman och Andy Johnston. De gick vidare till att starta Brightly Ventures tillsammans med Tobiis medgrundare John Elvesjö och hans Tobii-kollega Christopher Albinsson. 

Nu gör Brightly Ventures sin första investering. De går in med 15 miljoner kronor i Acuminor som utvecklar teknik för hantering av regulatoriska krav.

”Vi erbjuder en onlinetjänst för riskbedömning mot penningtvätt och terrorfinansiering. Med hjälp av teknik och experter ser vi till att våra kunder lever upp till EU:s regelverk”, säger Martin Nordh, vd och medgrundare på Acuminor med 13 medarbetare i Stockholm.

Läs mer: Här är svenskarna som kan bli miljardärer på tech 

Kerstin Cooley, managing partner på Brightly Ventures, menar att Acuminor har vad som krävs för att lyckas. 

”De har ett exceptionellt starkt och drivet team, med kunskap svår att tillskansa sig. De vänder sig till en stor och internationell marknad som behöver digitaliseras. Och de tar sig an ett seriöst problem på den globala finansmarknaden”, säger hon.

Acuminor grundades för ett halvår sedan och har redan flera kunder inom bank- och finansmarknaden. 

”Vi vänder oss även till advokater, fastighetsmäklare och spelbolag”, säger vd Martin Nordh.

Acuminors vd Martin Nordh.
Acuminors vd Martin Nordh.

Hur fungerar er teknik?

”Vi samlar information från olika rapporter om brottsliga tillvägagångssätt. Sedan analyserar vi dem i vår riskmotor. Tjänsten anpassas automatiskt efter kundens verksamhet.”

Hur långt räcker de 15 Mkr?

”I dagsläget täcker de vårt behov. Vi börjar med EU, men vill erbjuda den mest pålitliga tjänsten i världen inom detta område. Tjänsten är skalbar och vi vänder oss till internationella bolag direkt.”

Det är ännu hemligt vilka investerare som står bakom Brightly Ventures första fond och hur stor dem är. Orsaken är att fonden ännu inte är stängd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer