Annons

Stena-miljardärens jobbapp anställer alla 5.500 gigarbetare

Jacob Rudbäck, grundare och vd till Yepstr.
Jacob Rudbäck, grundare och vd till Yepstr.
Jobbappen Yepstr, där flera kända ansikten investerat, blir det första svenska gig-bolaget att anställa alla som jobbar via plattformen. Målet nu är att kliva utomlands och bli världens största arbetsgivare för unga. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt bolagets vd Jacob Rudbäck är Yepstr troligen även den första gigappen i världen att ta fullt arbetsgivaransvar. 

”Jag har förklarat för investerarna att det här är en enorm möjlighet för ett svenskt företag att gå i bräschen och visa att gigekonomi 1.0 inte duger”, kommenterar han.

Förändringen innebär att 5.500 ungdomar och unga vuxna mellan 15 till 24 år från och med den 1 januari 2021 får temporär visstidsanställning, vilket innebär att Yepstr ska hantera arbetsgivaravgift, skatt, försäkringar, semesterersättning, och pension. Bolaget säger sig ha tittat på vad fackförbunden rekommenderar och lagt sig en bit över det. 

Affärsidén är att låta privatpersoner och även företag anlita unga människor. Återkommande gig som barnvakt, hundpassning och läxhjälp står för 80 procent av verksamheten. Snittarbetaren är 17 år gammal och jobbar 4 timmar i veckan för 120 kronor i timmen. Men det är möjligt att jobba mer. Yepstr är uppbyggt som ett spel där det gäller att få fler stjärnor, som innebär fler uppdrag och högre lön. Når du en viss nivå låser du upp företagsjobb, där 200 företag ingår för enklare jobb. 

”Det kan vara alltifrån lagerarbete till jobb på startups”, kommenterar Jacob Rudbäck.

Bolaget backas bland annat av Schibsted och  Stena-miljardären Dan Sten Olsson.

Läs mer: Miljardär-mentor går in i småjobbsapp 

Bland investerarna finns även Beijer Invest, mediekoncernen Universums grundare Lars-Henrik Friis Molin och entreprenören Gunilla von Platen.

Bolaget gör nu en kraftsamling för en större finansieringsrunda mot slutet av 2021 och är i dialog med stora aktörer, däribland flera stora fonder. 

”Förutsatt att allt går enligt plan så kommer vi krossa alla intäktsmål och kliva utomlands. Då är vi på väg att bli Sveriges nästa Spotify”, säger Jacob Rudbäck och skrattar. 

Nästa steg efter Sverige är inte Norden utan Storbritannien. Efter det är siktet inställt på en delstat i USA som bolaget spanat in under en längre tid. 

Målet är att redan 2025 vara världens största jobbförmedlare till unga, och 2030 ska bolaget ha hjälp 100 miljoner unga till nya jobb. 

2019 hade bolaget en nettoomsättning på över 1,4 miljoner kronor och ett negativt resultat på knappt 4,8 miljoner kronor. 

Yepstr hade i senaste finansieringsrundan satt ett delmål på 1 miljon kronor i månaden i intäkter, något som bolaget förväntar sig överträffa i och med den nya anställningsformen. 

De 5.500 som nu får visstidsanställning är de som lyckats få jobbtillfällen, men hela 55.000 ungdomar är registrerade i plattformen. 

”Att vi bara lyckats skapa jobb till 10 procent av de som registrerat sig ser jag som ett misslyckande. Det behövs fler jobb, speciellt nu när vi har den största ungdomsarbetslösheten på 100 år i Sverige”, kommenterar Jacob Rudbäck. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer