Annons

Stenbeck nominerad till ny ordförande i Zalando

Cristina Stenbeck är storägare i Kinnevik, Zalandos huvudägare.
Cristina Stenbeck är storägare i Kinnevik, Zalandos huvudägare. Foto: Amanda Lindgren
Kinneviks storägare Cristina Stenbeck är nominerad som ny ordförande för e-handelsjätten och portföljbolaget Zalando.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagen stod det klart att Zalandos valberedning föreslår Cristina Stenbeck som ny styrelseordförande för e-handelsjätten. Hon var tidigare styrelseordförande för Zalando 2014-2016.

”Jag har varit en supporter och partner till Zalando under de senaste tio åren. Jag ser fram emot att återvända till styrelsen vid en tid då den nya koncernledningen tänker på de kommande tio åren”, säger Cristina Stenbeck i en kommentar.

I slutet av januari stod det klart att Cristina Stenbeck inte ställer upp till omval till investmentbolaget Kinneviks styrelse. Kinnevik äger 32 procent av aktierna i Zalando.

”Det här är bra för Kinnevik och det är dags för ett nytt kapitel även för mig. Det har tagit två decennier att komma hit”, sa Cristina Stenbeck i en intervju med Di i samband med beskedet.

Vidare föreslås Mariella Röhm-Kottmamm, redovisningschef på ZF, och Kelly Bennett, marknadsföringschef på Netflix, ta plats i Zalandos styrelse.

Lothar Lanz, Dominik Asam och Shanne Prevé kommer alla att lämna styrelsen.

”När Zalando går in i sitt andra decennium och fortsätter satsa på sin plattformsstrategi har Cristina den relevanta erfarenheten från olika plattformsföretag för att stödja Zalando under nästa steg”, säger Lothar Lanz i pressmeddelandet.

Lothar Lanz har suttit i Zalandos styrelse sedan 2014 och varit ordförande sedan 2016. 

Zalando stiger med omkring 1,6 procent på torsdagen vilket kan jämföras med omkring 0,8 procent innan beskedet. Kinnevik är i sin tur upp 1,3 procent. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies