Annons

Stenbeck och Klarna-grundare investerar i klimatbolag

Sophie Stenbeck medgrundare av Max Ventures och Niklas Adalberth medgrundare av Klarna och Norrsken.
Sophie Stenbeck medgrundare av Max Ventures och Niklas Adalberth medgrundare av Klarna och Norrsken.
Sophie Stenbeck och Niklas Adalberth gör sin första investering ihop, när deras riskkapitalbolag Max Ventures och Norrsken VC går in i svenska Climateview. Bolagets mjukvara hjälper kommuner och regeringar att analysera effekterna av klimatarbetet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Klimatpolitiska rådet nyligen kritiserade regeringens arbete på klimatområdet byggde analysen bland annat på information från det verktyg som svenska Climateview har utvecklat.

”Vi samlar och strukturerar all information om klimatomställningen, hur det står till och vad som går bra”, säger Einar Bodström, en av Climateviews grundare.

Klimatpolitiska rådet har varit bolagets pilotkund och verktyget har utvecklats i samarbete med dem. Sedan dess har även flera svenska kommuner och regioner anslutit sig till tjänsten, bland andra Umeå och Uppsala samt Kronoberg och Västerbotten.

Läs även: Cristina Stenbeck om sin strategi: ”Vill investera i unga bolag” – så stor är portföljen

Inför en planerad expansion i Europa har Climateview tagit in 23 miljoner kronor i riskkapital.

”Vi ska bli den globala plattformen för städers klimatomställning och tar nu svenskt klimatarbete ut i världen.”

Ryan Darnell, som grundat Max Ventures tillsammans med Sophie Stenbeck, förklarar att klimatområdet på kort tid blivit allt mer intressant för amerikanska investerare.

”Europa och framför allt Sverige ligger före, medan folk i USA precis har börjat ta detta på allvar. Stora aktörer som Sequoia har tidigare i år investerat i ’climate tech’ och vi såg en möjlighet att använda teknik för att lösa ett av de största problemen för vår generation”, säger Ryan Darnell.

Tajmingen passade också bra för Max Ventures, som det senaste året intresserat sig allt mer för investeringar i Sverige. Strax före jul arrangerades också Moosetech, ett event där amerikanska investerare flög över till Stockholm för att träffa svenska tech-bolag. Climateview var ett av bolagen som deltog.

Den som introducerade Climateview för Max Ventures var Klarna-grundaren Niklas Adalberth, som startat stiftelsen Norrsken för att hjälpa tech-entreprenörer som försöker lösa stora samhällsutmaningar. Norrsken är också en av investerarna tillsammans med Max Ventures, via det nybildade riskkapitalbolaget Norrsken VC.

”Climateview har skapat en plattform som kan effektivisera och öka handlingskraften i kampen mot klimatförändringarna, så det är en ’perfect match’ för oss eftersom vårt investeringsfokus är att göra världen till en bättre plats”, säger Tove Larsson, general partner på Norrsken VC.

Enligt Ryan Darnell lär det inte heller vara sista gången som Norrsken och Max Ventures investerar ihop.

Förutom Max Ventures och Norrsken VC är även Nordic Makers New York-baserade GGV Capital med och finansierar expansionen.

I Climateviews verktyg går det att se vilka branscher och sektorer som skapar mest koldioxidutsläpp för att förstå vilka effekter olika åtgärder kan tänkas ha.

”Du kan till exempel se att minskade resebehov med bil och effektivare transporter betyder mer än förnyelsebara bränslen, som är en mycket mindre del. Dyker du då ner i kollektivtrafiken kan du se en kurva som visar att vi till slutet av 2018 låg 66 procent efter var vi borde ligga för att nå målen”, förklarar den andra grundaren, Tomer Shalit.

Det går också att se vilka beslutade åtgärder och styrmedel som redan finns på plats och vilka effekter de förväntas få på utvecklingen i klimatarbetet.

”Du kan gå in i detalj var som helst i svensk klimatpolitik för att få en känsla av hur den ligger till och vad som faktiskt görs”, säger Tomer Shalit.

Statistiken som beskriver svenska förhållanden kommer från SCB och innehållet i verktyget sammanställs av en redaktion med bland andra Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

Hur informationen strukturerats i verktyget bygger dock på internationellt arbete från FN:s klimatpanel IPCC och därmed är grunden redan lagd när Climateview nu ska rullas ut i Europa.

”Vi fokuserar på städer och regioner som ligger i framkant och som vill samarbeta med varandra. Det finns många sådana i England och Tyskland, så det är där vi börjar”, säger Einar Bodström.

Läs även: Norrsken satsar tiotals miljoner mot coronavirusets effekter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer