Annons

Stenbeck om sin strategi: “Vill investera i unga bolag” – så stor är portföljen

Utöver sitt ägande i Kinnevik har Cristina Stenbeck investerat omkring 400 miljoner kronor i startups.
Utöver sitt ägande i Kinnevik har Cristina Stenbeck investerat omkring 400 miljoner kronor i startups. Foto: Jack Mikrut, Evelina Carborn, Fredrik Sanberg.
För ett år sedan meddelade Cristina Stenbeck sitt utträde ur Kinneviks styrelse. I dag är hon styrelseproffs och självständig investerare som satsat cirka 400 miljoner kronor i startup-sektorn. ”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, säger hon till Dagens industri.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i maj i fjol som Cristina Stenbeck formellt lämnade Kinneviks styrelse. Sedan dess har hon hunnit tänka igenom hur hon vill investera sitt kapital, fördela sin tid och utnyttja sina erfarenheter. Resultatet är bland annat fler investeringar i startupbolag. 

Kinneviks storägare har de senaste åren köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop. Portföljen har vuxit och består nu av knappt ett dussin kända investeringar, plus ett antal satsningar som ännu inte kommunicerats av bolagen.

”Jag investerar gärna i konsumentinriktade bolag som har lyckats bygga ett community kring sin produkt och sitt varumärke, genom att tänka nytt och hela tiden sätta kunden i första rummet. Jag tror att varumärken som avspeglar värderingar kunder vill identifiera sig med blir allt viktigare för att kunna bygga långsiktiga och globala bolag. Vi ser att detta sprider sig från branscher där varumärken traditionellt sett varit viktiga, som exempelvis retailbranschen, hela vägen till fintech-sektorn”, säger hon till Dagens industri.

Cristina Stenbeck uppger sig vilja investera tidigt i bolag. Hon vill inte vara först på plats, bolagen ska ha kommit en bit på väg, men hon vill delta i de första, så kallade såddrundorna. Hon är även öppen för att investera i så kallade a-rundor, som i Sverige kan ligga på totalt 30-50 Mkr eller mer. 

I dag är mer än hälften av mitt kapital investerat i Kinnevik.

Det är från det stadiet hon tror sig kunna vara till mest nytta för bolagen. Detta genom sin egen erfarenhet av att skala upp bolag och expandera dem internationellt, men också genom att dela med sig av sitt kontaktnät. 

”I dag är mer än hälften av mitt kapital investerat i Kinnevik, och jag är trygg med planen som har lagts fram av styrelsen och exekveras av ledningsgruppen, varav många jag varit med att anställa. Nu vill jag fokusera på att dela med mig av min grundarerfarenhet genom att investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, säger hon.

Överlag säger hon sig ha en bra dialog med Kinneviks ordförande och vd. Hon investerar ju generellt i bolag i tidiga stadier, och hon är mån om att undvika intressekonflikter. Cristina Stenbeck säger sig välkomna alla former av samarbeten, dels med Kinnevik men även med andra institutionella investerare. 

Läs mer: Cristina Stenbeck om avhoppet: ”Ett nytt kapitel i mitt liv”

I dag sitter Cristina Stenbeck endast i en styrelse på Kinneviks formella mandat. Bolaget heter Omio och är en reseplattform och bokningstjänst för tåg, flyg och bussar. Det var Cristina Stenbeck som uppmärksammade Kinnevik på Omio, och hon säger sig gilla uppgiften att konkurrera med jättar som Google och Tripadvisor.   

Utöver detta sitter hon i Kinneviks valberedning tillsammans med sin bror Hugo Stenbeck. De representerar olika ägarbolag, en följd av att Cristina har delat ut syskonens andelar från sitt maktbolag Verdere.

Cristina Stenbeck är även ordförande i Zalando, Kinneviks största innehav, där hon sitter på eget mandat. Sedan 2017 är hon även ledamot i styrelsen för Sveriges största startup, musikjätten Spotify. Formellt går hennes mandatperiod ut i år, men hon säger sig vilja sitta kvar om valberedningen vill ha henne.

Styrelseuppdragen är högsta prioritet. Men Cristina Stenbeck hinner även ägna en hel del tid åt att investera i, och stötta unga bolag. 

Hittills säger hon sig ha direktinvesterat cirka 200 miljoner kronor i startupbolag. Vidare har hon gått in med ungefär lika mycket i riskkapitalfonder, som London-baserade Felix Capital, Berlin-baserade Cherry Ventures och New York-baserade Female Founders Fund. Kontakterna med dessa VC-fonder är värdefulla för att utbyta tankar och idéer, men också för att hitta spännande bolag att investera i tillsammans.

Många kvinnliga grundare söker sig till mig, vilket jag välkomnar.

Cristina Stenbecks drygt 20-åriga erfarenhet inom Kinnevik gör henne till ett namn långt utanför Sverige. Det händer att unga amerikanska startup-bolag förhandlar om att få henne ombord tidigt, i hopp om att få hjälp med en framtida expansion i Europa och andra delar av världen.

Vid sin sida har hon Amelia Kreicbergs, en investeringsexpert som tidigare jobbade på Investor. I dag är hon Cristina Stenbecks närmaste partner, ansvarig för att identifiera och analysera bolag och för det löpande arbetet med investeringarna.

De två träffades på en lunch med flera andra kvinnliga ängelinvesterare. En var Atomico-partnern och Spotify-veteranen Sophia Bendz, som Stenbeck står nära. En annan var Northvolt- och Kinnevik-styrelseledamoten Susanna Campbell, som Stenbeck nyligen startat ett mindre investmentbolag ihop med.

”Det är det jag gillar med ekosystemet i techvärlden. Man jobbar informellt och man är öppen för att dela nätverk. Det är partnerskap som väger tyngst”, säger Cristina Stenbeck.

Läs mer: Campbell och Stenbeck går ihop – ska investera i startupbolag 

Di:s genomgång av Cristina Stenbecks portföljbolag visar att minst sju innehav är grundade helt, eller delvis, av kvinnor. Det är en hög andel i den mansdominerade startupvärlden.

När frågan kommer upp säger sig Cristina Stenbeck vara en aktiv förespråkare för entreprenörskap för alla. Men hon menar att hon aldrig skulle investera i ett bolag enbart för att det grundats av kvinnor. Hon investerar i de grundare hon tror är bäst lämpade att driva bolaget framåt, säger hon. 

För mig är det mer naturligt att ta stora risker när det rör sig om pengar jag tjänat själv.

Att hon ofta lyft fram kvinnliga ledare är visserligen ingen hemlighet. Det tydligaste exemplet är Mia Brunell, som under Cristina Stenbecks tid som ordförande gick från finanschef på MTG till vd på Kinnevik där hon stannade i sju år.

”Många kvinnliga grundare söker sig till mig, vilket jag välkomnar. Många har skapat produkter för kvinnor och har svårt att få män som investerare, då de ofta inte ser behovet för produkten på det vis som jag, som kvinna, kan göra. Jag försöker vara tillgänglig och har investerat i grundare som nått mig via gemensamma kontakter, stannat mig på gatan eller kontaktat mig via sociala medier”, säger hon.

Läs mer: Cristina Stenbeck: Kinnevik tog mer risk när kvinnor styrde

Stenbecks förmögenhet är fortfarande starkt förankrad i familjens investmentbolag. Genom sina olika bolag äger hon knappt 26 procent av rösterna och drygt 6 procent av aktierna i Kinnevik, en post värd mer än 4 miljarder kronor. Andelen är i linje med hur det såg ut för ett år sedan, men backar man två år har rösterna hon kontrollerar nästan halverats. 

”Det är en effekt av att jag i dag endast vill vara ansvarig för att investera mitt eget kapital, inte hela släktens. Jag har brutit upp ägarstrukturen och nu förvaltar alla sitt eget kapital. Mitt ägande i Kinnevik står i proportion till mitt inflytande”, säger hon.

Budskapet är tydligt. Cristina Stenbeck känner att hon har tagit ansvar för familjens investmentbolag tillräckligt länge. Hon har hunnit bli 42 år och ska nu investera sitt kapital och bygga något nytt, för sig själv och sina partners, utan att behöva ta ansvar för sina familjemedlemmar eller sina förfäders arv. Hon vill ägna mer tid åt att att våga ta risk för att utveckla framtidens bolag tillsammans med entreprenörer.

”För mig är det mer naturligt att göra tidiga investeringar, och ta stora risker, när det rör sig om pengar jag tjänat själv. Det är inte samma sak som att investera min familjs nedärvda förmögenhet, eller att satsa institutionellt kapital”, förklarar hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer