Annons

Blodrött resultat för Stenbecks e-hälsobolag

Cristina Stenbecks äger aktier i Werlabs. Provrören på bilden har inget med Werlabs produkt att göra.
Cristina Stenbecks äger aktier i Werlabs. Provrören på bilden har inget med Werlabs produkt att göra. Foto: TT/Joey Abrait.
Blodtestbolaget Werlabs har lockat investeringar från tunga namn som Cristina Stenbeck. Under de senaste åren har intäkterna ökat kraftigt för det haussade e-hälsobolaget, men bokslutet för 2018 vittnar om en avmattad tillväxt. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan starten 2013 har det pekat uppåt för stjärnbackade blodtestbolaget Werlabs, som nästan fördubblade sin omsättning mellan 2016 och 2017. 

Bolaget erbjuder blodanalyser som ger kunderna en inblick i bland annat vilka sorters sjukdomar de riskerar att dra på sig, allergier och vitamin- eller mineralbrister. 

För en dryg tusenlapp kan patienten ta ett blodprov på den lokala vårdcentralen, som samarbetar med Werlabs. Inom ett dygn får kunden en analys över närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

Men nu vittnar den senaste årsredovisningen om att de snabba tillväxtdagarna är över. Tillväxttakten avtog till 25 procent i fjol, även om Werlabs omsättning ökade till närmare 44 miljoner kronor från 35 Mkr året innan.

Bolaget gjorde under 2018 en förlust på 42,5 miljoner kronor, vilket är en marginell minskning mot året innan.

Därmed hjälpte det föga att Werlabs i fjol valde att dra ner på nästan en tredjedel av sin personalstyrka. Antalet anställda sjönk från 35 personer i slutet av 2017 till 24 i slutet av 2018, enligt bokslutet.

Läs mer: Så går det för Werlabs blodanalyser

Förra hösten valde dessutom dåvarande vd:n Will Stoddart att lämna bolaget efter meningsskiljaktigheter med bolagets ägare. Sedan dess har Henrik Forsberg tagit över. 

Vid årsskiftet tog Werlabs in knappt 36 Mkr genom en nyemission för att finansiera den fortsatt förlustdrivande verksamheten.

Totalt har bolaget tagit in över 130 miljoner kronor i riskkapital sedan starten. På ägarlistan finns välrenommerade namn som Cristina Stenbeck, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Spotify-profilerna Alex Norström och Gustav Söderström samt Sofia Ek, som är hustru till Spotifys grundare Daniel Ek.

Di Digital har sökt Werlabs vd Henrik Forsberg för kommentarer.

Läs mer: Werlabs är Cristina Stenbecks okända startup-innehav 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer