Annons

Stjärnförvaltarna lämnar Swedbank – startar hemligt projekt

Swedbank Roburs Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt har bland annat ansvarat för fonden Ny Teknik.
Swedbank Roburs Erik Sprinchorn (tv) och Carl Armfelt har bland annat ansvarat för fonden Ny Teknik. Foto: Hampus Andersson
Fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn kommer under hösten att lämna Swedbank Robur och starta egen verksamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn ska starta egen verksamhet utanför banken. 

Fyra fonder inom Robur berörs av förändringen: Ny Teknik, Småbolagsfond Norden, Småbolag Sverige och Microcap.

Sammanlagt förvaltar dessa fonder cirka 46 miljarder kronor. Ny Teknik är den största, med en 17 miljarder kronor under förvaltning och en avkastning på 11 procent de senaste tolv månaderna.

Sett över tre års sikt har Ny Teknik-fonden stigit med strax över 90 procent. 

"Vi vill tacka Carl och Erik för det fina arbete de gjort för Swedbank Robur i allmänhet och fondandelsägarna i de fonder de förvaltat i synnerhet. De har varit två mycket uppskattade medarbetare, både internt och av de bolag de investerat i. Avkastningen i Ny Teknikfonden har exempelvis varit outstanding", säger Stefan Sundblom, aktiechef på Swedbank Robur, i pressmeddelandet.

Robur skriver att de berörda fonderna "under en övergångsperiod" kommer ta hjälp av andra förvaltarteam inom Robur.

"En rekryteringsprocess för att hitta de bästa långsiktiga lösningarna för de berörda fonderna har även inletts", heter det vidare.

När Di Digital söker Erik Sprinchorn och Carl Armfelt hänvisar de till Swedbanks presschef Josefine Uppling.

”Jag kan inte säga någonting om deras nya projekt”, säger Josefine Uppling.

Tidigare i oktober konstaterade Carl Armfelt att han såg attraktiva värderingar i börsturbulensen. Vid den tidpunkten hade Ny Teknik-fonden backat med cirka 15 procent de föregående tre månaderna.

”Exempelvis utgör datorspelsbolag ungefär en tredjedel av fondens innehav, och bland dem ser både verksamheterna och värderingarna attraktiva ut i dagsläget. Även inom medicinteknik ser vi att det finns attraktiva värderingar bland kvalitativa tillväxtbolag”, sade fondförvaltaren Carl Armfelt då.

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer