Hoppa till innehållet

Stjärnförvaltarna tar nytt bolag till börsen – kan bli Nordens största technotering

Erik Sprinchorn och Carl Armfelts bolag TIN Fonder är en av fyra huvudinvesterare när den norska videotjänsten Pexip tar fart mot Oslobörsen. Bolaget siktar på en värdering på 5,7 miljarder kronor – den största noteringen någonsin för ett mjukvarubolag i Norden.

Odd Sverre Østlie är vd på Pexip. Till höger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.
Odd Sverre Østlie är vd på Pexip. Till höger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.

Pexip har precis som många andra videokonferenstjänster sett en uppgång under coronakrisen. Under det första kvartalet i år ökade omsättningen i årstakt med 50 procent, till totalt 567 miljoner svenska kronor.

Därmed känner de sig redo för en notering på Oslobörsen, med första handelsdag planerad någon gång under andra kvartalet, skriver Pexip i ett uttalande på måndagen.

”Vi vill göra videomöten bättre än verkliga möten”, sa bolagets vd Odd Sverre Østlie i en intervju med Di Digital nyligen, där han också förklarade målsättningen att anställa fler säljare för att kunna växa ännu mer internationellt.

Läs mer: Videobolag rusar 400 procent – experter varnar för bubbla

Bolagets tjänst kan antingen användas som ett fristående videokonferensverktyg eller licensieras och byggas in som teknik i kundernas respektive videotjänster.

En annan fördel Pexip lyfter fram är att deras kunder kan länka samman videomötestjänster från andra stora aktörer. Med andra ord, konferenser kan hållas oavsett om motparten sitter i till exempel Microsoft Teams eller Google Meets.

Bland de största kunderna i dag finns amerikanska ”Veterans affairs”, VA – den enorma sjukvårdsmyndighet som hanterar pensionerad militär personal och där videofunktionen bland annat används för läkarbesök på distans.

Trots att Pexip som videotjänst betraktad inte är lika känd som konkurrenterna Zoom eller Google Meets har bolaget enligt egen utsago 15 procent av alla Fortune 500-bolag i USA på kundlistan, däribland Intel och Paypal.

Under 2019 omsatte bolaget motsvarande 351 miljoner svenska kronor och noterade ett resultat på 72 Mkr, vilket ger Pexip en ebitda-marginal på 21 procent. I Sverige finns kunder som Spotify och Nordea.

Läs mer: Han tar över Swedbank Roburs superfond

Enligt bolagets avsikter ska noteringen genomföras genom att emittera aktier till ett värde av en miljard svenska kronor, samt låta befintliga ägare sälja för motsvarande värde.

Fyra investerare garanterar knappt 1 miljard kronor, där svenska Tin Fonder går in med drygt 70 miljoner.

Därutöver går Capital Group, Wasatch Global och DNB Asset Management in med 330, 283, respektive 260 Mkr.

Tin Fonder leds av Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som blev kända som ”stjärnförvaltare” under åren de administrerade den synnerligen framgångsrika Swedbank Robur-fonden Ny Teknik.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera