Hoppa till innehållet

Stjärninvesterare flockas runt digital pillerlåda

E-hälsobolaget Pilloxa har tagit fram en digital pillerlåda som ska hjälpa patienter att ta sina mediciner på rätt sätt. Nu har de fått finansiering från en rad välkända svenska techprofiler.

Affärsänglarna Eva Redhe, Susanna Campbell och Sophia Bendz.
Affärsänglarna Eva Redhe, Susanna Campbell och Sophia Bendz.Foto: Jack Mikrut och Jesper Frisk.

Varje år uppskattas 3 000 svenskar dö till följd av felaktig läkemedelsanvändning. Dessutom förlorar vården runt 20 miljarder kronor när patienter glömmer bort att ta sin medicin eller gör det vid fel tidpunkt.

Stockholmsbolaget Pilloxa grundades 2015 av Francesco Mazzotta, Per Nilsson och Helena Rönnqvist med målsättningen att vända den dystra trenden. De har utvecklat en fysisk pillerlåda med sensorer som kopplas till mobilen via molntjänster. Med hjälp av en app larmas sedan patienten eller dess anhöriga om personen inte tar sin medicin.

”Problemet är gigantiskt. Vi vill att Pilloxa ska bli den ledande produkten på marknaden för följsamhet av medicinering. Målsättning är att i slutänden bli vårdstandard inom de sjukdomsområden där det är som allra viktigast att patienten tar sin medicin på rätt sätt”, säger Francesco Mazzotta, vd och medgrundare, till Di Digital.

Nu fyller e-hälsobolaget på kassan med 5,6 miljoner kronor från ett gäng välrenommerade investerare. Det handlar om den tidigare Spotify-chefen Sophia Bendz, Ratos tidigare vd Susanna Campbell, techbolaget Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh och affärsängeln Eva Redhe.

”Det är ett klockrent bolag att investera i eftersom det förenar samhällsnytta med goda möjligheter till avkastning. Behovet är enormt och vi bedömer att det finns en väldigt stark efterfrågan, eftersom problemet ännu inte är löst. Pilloxa får hela tiden propåer från stora läkemedelsföretag och andra sjukvårdsaktörer i olika länder”, säger Eva Redhe till Di Digital.

Läs mer: Tidigare Ratos-chefen tar över styrelseklubban i e-handlaren Babyshop

Grundarna kopplades samman av Kungliga Tekniska högskolan, Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting i ett gemensamt projekt. Sedan tidigare har Pilloxa plockat in runt 3,5 Mkr i riskkapital från Eva Redhe, affärsmannen Fredrik Sjödin och Thomas Eklund som tidigare var ansvarig för Investors investeringar i life science-sektorn.

Med det nya kapitalet har Pilloxa säkrat finansiering fram till nästa sommar. Men deras pillerbox och mjukvaran har redan fått en så kallad CE-märkning som innebär att produkten får säljas i Europa. 

Just nu genomför Pilloxa därför kommersiella tester av pillerboxen. De är finansierade av tre av världens största läkemedelsföretag, enligt vad Pilloxa uppger. Av olika skäl vill företaget ännu inte namnge sina samarbetspartners.

”Det är extraordinärt att en liten svensk startup har projekt som finansieras till fullo av globala läkemedelsjättar. Pilloxa har redan kommit långt med små resurser, vilket ger en god indikation på den stora potentialen i produkten”, säger Eva Redhe.

Pilloxas vd och medgrundare Francesco Mazzotta samt bolagets digitala pillerbox och app.
Pilloxas vd och medgrundare Francesco Mazzotta samt bolagets digitala pillerbox och app.Foto: Press.

De kommersiella testerna har tre huvudsakliga fokusområden. Det handlar om transplantation, förmaksflimmer och epilepsi – där det är särskilt viktigt att patienterna medicinerar på rätt sätt. Annars riskerar till exempel patienten att drabbas av en stroke eller att kroppen stöter bort de nya organen.

Initialt kommer Pilloxa att distribuera produkten till patienter och sjukhus genom läkemedelsbolagen. Bolaget tar en månadskostnad för appens påminnelsefunktion som sin ersättning, vilket alltså innebär återkommande intäkter. Målsättningen är att sätta den färdiga produkten på flera europeiska marknader under 2019.

”Vi kan expandera snabbt genom läkemedelsbolagens muskler och distributionskanaler. Det handlar både om att skala geografiskt och inom olika terapeutiska områden som finns i deras portföljer. Vi riktar oss internationellt redan från början, men med rötterna här i Sverige”, säger Francesco Mazzotta.

Bolagets digitala pillerlåda och app riktar sig särskilt till unga och aktiva personer med kroniska sjukdomar, som faktiskt visat sig vara den patientgrupp som har det allra svårast att följa sin medicinering. 

”Inom denna nisch är vi en av första. Men jag tror inte att det kommer bli en marknad där en vinnare tar hem allt, eftersom det finns så många och stora behov”, säger Francesco Mazzotta.

Läs mer: Sophia Bendz om Spotify-resan: ”Blod, svett och tårar” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera