Annons

Stjärnkodaren ger upp och lämnar Sverige: ”Jag har inget annat val”

Tayyab Shabab utvisades i fjol och hyser inget hopp inför senaste överklagan.
Tayyab Shabab utvisades i fjol och hyser inget hopp inför senaste överklagan. Foto: TT
Efter den hårt kritiserade utvisningen tar Tayyab Shabab ett jobb i Berlin. Han anser att regeringen har varit för trög att agera mot utvisningar av personer med spetskompetens.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tayyab Shabab, utvecklaren vars utvisningsfall ledde till en kritikstorm mot regeringen och Migrationsverkets praxis, lämnar Sverige.

Risken att inte få rätt i Migrationsöverdomstolen gör att kodaren lämnar Sverige för ett jobb på ett mjukvaruföretag i Berlin, säger han till Di Digital.

”Jag har inget annat val just nu efter att ha försökt få stanna i nästan ett år”, säger Tayyab Shabab.

Han utvisades eftersom en av hans tidigare arbetsgivare under en period missade att betala vissa arbetsrelaterade försäkringar.

Liknande utvisningar för bagatellartade misstag inom branscher där Sverige törstar efter arbetskraft har ökat, enligt flera vittnesmål. På Spotify har ett dussintal medarbetare varit i farozonen.

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning 

I fjol fördubblades antalet avslag på förlängningar av arbetstillstånd inom techsektorn, vilket Di Digital har rapporterat om tidigare.

Regeringen har föreslagit en lagändring som ska utredas under hösten och planeras att träda i kraft den 1 december. Därigenom ska arbetsgivare få möjlighet att korrigera tidigare misstag som kan drabba den anställda i migrationsprocessen. Det ska dock ske innan Migrationsverket upptäcker dem.

Tayyab Shabab, som ursprungligen utvisades för ett knappt år sedan, är dock besviken på regeringens agerande. Han anser att lagförslaget kommer för sent.

”Hittills har de inte gjort något och om du frågar mig ser det inte ut som att de kommer att göra något i närtid”, säger han.

Läs mer: Här är regeringens lagförslag 

Kodarens arbetsgivare, Mathias Plank på techbolaget Dynamo, är också kritisk.

”Det är beklagligt att svenska politikers passivitet gör att vi förlorar topptalanger. Detta är tyvärr bara en i raden av duktiga utvecklare som väljer bort Sverige på grund av reglerna och osäkerheten kring villkoren”‚ säger Mathias Plank.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer