Annons

Stockholm får en fintech-hub

Profiler i den svenska fintech-sektorn. Från vänster: Johan Lundberg, NFT Ventures, Lena Apler, Collector Ventures, Sebastian Siemiatkowski, Klarna, Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks.
Profiler i den svenska fintech-sektorn. Från vänster: Johan Lundberg, NFT Ventures, Lena Apler, Collector Ventures, Sebastian Siemiatkowski, Klarna, Mai Thai och Nanna Stranne, grundare av Sigmastocks.
Nu ska den glödheta svenska fintech-sektorn få samma förutsättningar som fintech-bolag har i andra länder. På fredagen öppnade Stockholm Fintech Hub, som vill bli den naturliga samlingsplatsen för fintech-bolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska fintech-scenen har exploderat. Di Digital rapporterade nyligen att över en miljard kronor investerades i svenska fintech-bolag under 2016. Två av de bolag som driver på utvecklingen är fintech-veteranerna Izettle och Klarna.

På torsdagen rapporterade Di Digital om en rapport från amerikanska storbanken Citi som visar att Sverige, och speciellt Stockholm, vuxit fram som en europeisk minivariant av Silicon Valley för fintech-investeringar.

Nu får Stockholm dessutom en samlingspunkt för fintech-bolag: Stockholm Fintech Hub.

”I alla andra städer med en stor fintech-scen finns det en hub, ett fysiskt centrum, där fintech-bolag kan samlas, men i Stockholm har det saknats”, säger Matthew Argent, grundare och vd för Stockholm Fintech Hub.

”Nu vill vi ge Stockholmsbolagen samma förutsättningar som fintech-bolag har i London eller Köpenhamn.”

Läs mer: Skåne får sin första fintech-hub

På Stockholm Fintech Hub ska fintech-bolag kunna få kontorsplats och möjlighet att nätverka men framförallt vara del av en samlingsplats för hela fintech-ekosystemet.

”Jag är chockad över vilken efterfrågan det har varit på kontorsplatser. Från början räknade vi med att mellan 50 och 100 personer skulle ansöka om en kontorsplats det första året. Men senast jag tittade hade 321 personer ansökt. Det har gjort att vi har fått omförhandla avtalet med hyresvärden och lanseringen har fått skjutas upp något”, säger Matthew Argent.

Han har själv en bakgrund som entreprenör och har de senaste fem åren jobbat med rådgivning och kapitalanskaffning åt fintech-bolag i Stockholm och London.

Rådgivningsfirman KPMG, advokatbyrån Synch Law, Stockholms stads investeringsorganisation Invest Stockholm och riskkapitalbolaget NFT Ventures sponsrar hubben. Sponsorerna bidrar med bland annat kompetens, kunskap och lokaler inom sina respektive områden.

”Vi kommer också ha en närvaro i Bryssel och vara en röst för Sverige när det gäller reglering som rör fintech”, säger Matthew Argent.

Foto: Eric Bergh

Så många fintech-investeringar gjordes under 2016 enligt statistik från databasen Nordic Tech List.

Även inkubatorn Sting ser potential i sektorn och kommer att starta en accelerator inriktad på fintech-bolag som ska samarbeta med Stockholm Fintech Hub. Hubben är också medlem i den globala organisationen för fintech-hubbar, Global Fintech Hubs Federation.

”Det betyder att om ett fintech-bolag här i Stockholm har en produkt de vill lansera i Singapore så är fintech-hubben i Singapore bara ett telefonsamtal bort. Behöver bolagen få hjälp med kontorsplats i ett annat land där det finns en Hub, där de kan få råd kring reglering och huruvida produkten passar in på den lokala marknaden”, säger Matthew Argent.

Stockholm Fintech Hub för också samtal med flera stora nordiska banker och finansiella institutioner om hur de kan samarbeta med hubben.

Läs mer: ”Sverige har en enorm möjlighet”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer