Hoppa till innehållet

Stockholm slukar techinvesteringarna

Under året som gick investerades rekordsummor i den svenska internet- och startupsektorn. En överväldigande majoritet av kapitalet gick till bolag i Stockholm, visar Di Digitals granskning.

Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.
Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.

Den svenska internet- och startupsektorn är glödhet. I internationella sammanhang jämförs Stockholm allt oftare med städer som Berlin, London eller San Francisco.

Mer sällan nämns andra städer, som Malmö, Göteborg eller Uppsala.   

Di Digitals granskning av fjolårets investeringar visar att det finns fog för branschens Stockholmsfokus, åtminstone sett till siffrorna. Nära 95 procent av det investerade kapitalet gick till bolag i huvudstaden.

Di Digitals kartläggning räknar in totalt 6,6 miljarder kronor fördelat på samtliga investeringar gjorda av riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, Moor och GP Bullhound, samt statliga Almi Invest, Vinnova och Industrifonden. Vi har även granskat samtliga investeringar som gjorts inom ramen för acceleratorprogrammen hos Sting, The Springfield Project och Chalmers Ventures.

Spotify hamnar i topp på listan med en investering på 4,4 miljarder kronor (räknat i dagens valutakurs), vilket är mer än hälften av det totala beloppet som investerades i den svenska internet- och startupsektorn under fjolåret.

Men även om man bortser från jätteinvesteringen i Spotify gick 82 procent av kapitalet till Stockholm. Som nummer två och tre på listan av bolag som kammade hem mest kommer iZettle och Klarna, med investeringar på 570 Mkr och 200 Mkr, även de Stockholmsbaserade.

Riskkapitalbolaget Northzone har under 2015 inte gjort några investeringar i svenska bolag utanför Stockholmsregionen.

”Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa där det finns tillräcklig koncentration med kapital, talang och entreprenörer med tidigare erfarenheter av att bygga bra bolag. Som konsekvens av det blir det en ovanligt stor koncentration till Stockholm”, säger Pär-Jörgen Persson, partner på Northzone.

Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa.

Av bolagen som har tagit in mest kapital är det först på femte plats som trenden bryts av Malmöbolaget Neo Technology som tog in 170 Mkr under fjolåret.

Skåne är annars en av regionerna som får procentuellt få investeringar i techbolag.

Av de 148 bolagen i Di Digitals kartläggning är endast åtta baserade i Sveriges sydligaste region. Det är fem procent av alla bolag. I Stockholm sitter 56 procent av bolagen.

Att siffrorna inte lutar ännu mer åt Stockholms fördel beror till stor del på statliga Almi Invest, som har som uttalat mål att nå ut brett i Sverige. Endast 28 procent av Almi Invests investeringar i svenska techbolag har gjorts i Stockholm. Resterande 72 procent av investeringarna är utspridda från Kalmar i syd till Luleå i norr.

”Vi finns ute i hela landet och närheten är en faktor. Man lär känna bolag i ett tidigt stadium och även medfinansiärer. Det finns intressanta bolag i hela Sverige, precis som i hela världen. Nu för tiden kan man starta bolag varsomhelst", säger Almi Invests vd Mikael Karlsson.

"Alla investerare har nog en ambition att även titta på bolag i hela Sverige men sen kommer man till verkligheten och då blir det mer komplicerat att ta sig längre ifrån än där man sitter”, fortsätter han. 

I Göteborg sitter 20 procent av bolagen som det investerats i under 2015, vilket är mycket tack vare ihopslagningen av Chalmers olika inkubatorer och riskkapitalverksamheter i det nystartade bolaget Chalmers Ventures.

Dock finns ingen enskild investering på samma nivå som till exempel den i Malmös Neo Technology. Räknat i faktiska summor var det mindre än 1 procent av kapitalet som hamnade i Sveriges näst största stad.

Chalmers Ventures vd, Linnea Lindau, tror däremot att det finns en möjlighet för Göteborg att ta mer plats framöver.

”Vi tror inte att investerare kommer att utgå ifrån Göteborg utan vi är helt medvetna om att de sitter på andra ställen. Men nu när Chalmers Ventures även går in i rundor kommer vi att kunna visa upp de bolag som finns här och locka andra investerare som tidigare inte tittat på Göteborg. Vi tror att det kommer göra skillnad för bolagen här, både på antalet rundor och summor på längre sikt”, säger hon.


Kommentar: Politikerna missar en jättechans

"Det krävs inte mycket för att locka förmögna investerare på upptäcksresa ut i landet. Det är en guldchans för framsynta lokalpolitiker", skriver Daniel Goldberg. 


I Malmö är affärsänglarna livsviktiga

Det är tunt på kapital när startupbolagen i Malmö behöver växa, säger affärsängeln Jeanette Andersson.


Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera