Annons

Stockholms nya blågröna styre stoppar kritiserade Applehuset

Apples ritningar över den planerade butiken i Kungsträdgården.
Apples ritningar över den planerade butiken i Kungsträdgården.
Alliansen tillsammans med Miljöpartiet stoppar Apples planer på en butik i Kungsträdgården. Det meddelade partierna på en presskonferens i dag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det nya blågröna styret i Stockholm innebär käppar i hjulet för Apples butiksplaner i Kungsträdgården. Med egen majoritet i stadshuset kommer de att rösta ner planerna.

"Jag tycker att Kungsträdgården har blivit misshandlad i flera år, som mer en evenemangspark än stadspark. En så stor butik som detta skulle stärka intrycket av Kungsträdgården som något annat än en stadspark", säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm stad, till Di Digital. 

Beskedet har ännu inte genererat respons ifrån teknikjätten.

"Apple är väl säkert besvikna. När det har lagt sig och de ser detta i nytt dager och det står det tillslut mellan etablering på annan plats i Stockholm eller ingen etablering alls. Då tror jag att de sväljer stoltheten och väljer annan plats", säger Erik Slottner. 

Techjätten köpte den exklusiva tomträtten för fastigheten under 2015 för 129 miljoner kronor. Apple vill bygga utanför den detaljplan som finns för fastigheten sedan tidigare, som i dag huserar en restaurang.

Den nya butikens form och tak innebär att 375 kvadratmeter som i dag är park, skulle gå till den byggnaden. Det är denna detaljplan som politikerna i Stadsbyggnadsnämnden ska fatta beslut om.

I praktiken skulle dock Apple kunna bygga sin butik enligt den gamla detaljplanen.

"Om vi avbryter det här detaljplansarbetet och inte godkänner den butik de vill bygga, tror jag aldrig de kommer söka bygglov", säger Erik Slottner. 

"Jag har träffat Apple flera gånger, och sagt vad jag har tyckt. Byggnaden spelar ingen roll, det är platsen det är fel på."

Sammanlagt har omkring 1 800 svar inkommit till Stockholms stad gällande bygget och en övervägande del av ärendena, som Di Digital tagit del av, har varit negativa till Apples butiksplaner.

Politikernas besked om att skrota Kungsträdgårdsbutiken var inte helt oväntade. 

I en enkätundersökning som Di Digital genomförde tidigare i september svarade Kristdemokraterna och Liberalerna att man tänkte rösta nej till Apples planer. Moderaterna och Miljöpartiet stängde inte dörren helt, men var tveksamma. Däremot var Centerpartiet positivt till etableringen.

Läs mer: Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården 

Di Digital har sökt Apple för en kommentar, men utan framgång.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer