Annons

Stockholms techbolag i gemensamt upprop: Lös bostadskrisen!

Frustrationen över bostadsbristen kokar bland landets största techbolag. Om läget inte förändras kan Spotify i framtiden överväga att flytta sitt huvudkontor från Stockholm, säger bolagets hr-chef. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Närmare ett av fem företag har misslyckats med rekryteringar på grund av bostadsbristen, visar en undersökning från Stockholms handelskammare. Lågt räknat handlar det om 8 000 rekryteringar som uteblivit. Det uppgav Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, nyligen i Dagens industri.

Hårt drabbad är den snabbväxande techsektorn som ofta rekryterar från utlandet, då rätt kompetens kan vara svår att hitta i Sverige. Enligt Spotifys globala hr-chef Katarina Berg är nuvarande bostadsmarknad i Stockholm inte acceptabel.

Spotify, med vd och grundare Daniel Ek, är ett av de bolag som drabbas hårdast av bostadskrisen i Stockholm. Foto: Jesper Frisk.

”Det gör att vi måste se över vårt beslut om att ha ett huvudkontor i en stad som inte investerar i bostäder och som inte möter våra medarbetares behov”, säger hon.

I höstas kunde Di Digital avslöja att Spotify har långt gångna planer på att flytta sitt huvudkontor från nuvarande adressen på Birger Jarlsgatan till Gallerian i centrala Stockholm. Förmodligen ska alltså hotet om att flytta från huvudstaden tas med en nypa salt. Däremot visar brösttonerna tydligt hur viktig det snabbväxande musikbolaget anser att bostadsfrågan faktiskt är. 

Läs även: Expansionsplaner? Spotifys nya huvudkontor är dubbelt så stort som det gamla

Spotify vill inte kommentera uppgifterna om planerna på ett nytt huvudkontor i Stockholm utan betonar att det finns ett långsiktigt perspektiv.

Drygt 800 personer jobbar på Spotifys huvudkontor i Stockholm. Spotify har inte avstått från rekryteringar det senaste året, men bostadsbristen begränsar urvalet.

”Vi har tappat slutkandidater på grund av brist på bostadsalternativ”, säger Katarina Berg.

Liksom Stockholms handelskammare pekar Spotify på att bostadsbristen slår mot tillväxten.

Det gör det svårt för oss att känna trygghet i vår expansion.

”Det gör det svårt för oss att känna trygghet i vår expansion, att vi kan växa obehindrat i den takt vi behöver samt att vi kan attrahera den typ av talanger som vi är i behov av”, säger Katarina Berg.

Andra teknikbolag bekräftar Spotifys bild; det är tufft att vara ett växande bolag i Stockholm och rekrytera kompetent personal utifrån. Johan Bendz, kommunikationschef på Izettle, säger att bolaget är positivt inställt till att Stockholm växer snabbt och blir en alltmer internationell stad.

”Men att bostadsmarknaden i Stockholm är tuff är ett faktum, detta i kombination med att Izettle är en attraktiv arbetsgivare och att Stockholm är en attraktiv stad gör att det blir allt svårare för oss att rekrytera kandidater utifrån. Vi rekryterar globalt men med en bättre fungerande bostadsmarknad skulle vi kunna rekrytera än fler”, säger Johan Bendz.

Malcolm Kemp, hr-direktör på Klarna, säger att bolaget fortfarande är framgångsrikt med att rekrytera talanger runt om i världen.

”Men visst komplicerar bostadsbristen i Stockholm processen. Den som flyttar hit från en annan stad eller ett annat land konfronteras med en av de tuffaste bostadsmarknaderna i världen. Klarna försöker givetvis stötta så gott vi kan, och vi har personer anställda som arbetar med dessa frågor”, säger han.

Jessica Stark driver co-working-spacet SUP46 i centrala Stockholm. Foto: Jack Mikrut

Jessica Stark, vd på co-workingspacet SUP46, konstaterar att bolag i tillväxtfas ”hämmas enormt” av bostadskrisen.

”Istället för att fokusera på att bygga ett team och en produkt i världsklass får man lägga värdefull tid och ofta även kapital på att se till så att ens anställda faktiskt har tak över huvudet.”

Något de allra flesta startupbolag skriker efter är utvecklare och där är bostadsbristen ett stort hinder, konstaterar Jessica Stark.

”Det kan vara skillnaden mellan framgång och förlust att inte få in den där utvecklaren i precis rätt tid.

Korttidskontrakt och att bo inneboende blir ofta lösningen. Politikerna måste inse att det akut behövs lösningar på bostadskrisen, anser Jessica Stark. Annars är risken att tillväxtbolag väljer att lämna landet.

”Kanske förstår inte politiker hur lätt det är för en startup att lämna landet. Det är i princip bara att packa ner sin laptop och köpa en biljett till någon av de städer som har lyckats lösa bostadsproblematiken.”

 

Kanske förstår inte politiker hur lätt det är för en startup att lämna landet

 

Den viktigaste åtgärden på kort sikt är en avreglering av hyresmarknaden och att underlätta uthyrning av bostadsrätter. Det säger Staffan Helgesson, partner på riskkapitalbolaget Creandum.

”Jämför med San Fransisco eller London där det kostar mycket mer att bo, men där det går att hitta bostäder att hyra. Regeringen måste ta detta på allvar då städer som London och Berlin riskerar att dra ifrån.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer