Annons

Stolpe ut för svensk spelstudio – samarbetet med Neymar floppade

Den svenska spelstudion Like A Boss Games fick i fjol en av världens största fotbollsstjärnor på kroken. Men avtalet blev ingen succé. ”Att utveckla ett mobilspel tillsammans med Neymar har varit lite Davids kamp mot Goliat”, säger vd:n Daniel Laurén. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Like A Boss Games i fjol lanserade ett mobilspel i tillsammans med den brasilianska fotbollsstjärnan Neymar var förväntningarna höga. I en intervju med Di Digital i september 2018 berättade dåvarande vd:n Alex Aguilera att ambitionen var att ”skapa ett nytt EA Sports”. 

Nu är tonen en annan. Bolaget har inte nått upp till sina egna mål, spelet har laddats ner en miljon gånger med en majoritet av användarna i Sydamerika.

”Lanseringen blev försenad och vi låg under stor tidspress. Det resulterade i att det inte blev någon succé. Marknaden för mobilspel är överbelamrad och domineras av väldigt stora aktörer. Det är väldigt dyrt att nå fram i dag. Vi rör oss också i en svår genré, det finns många bra konkurrenter,” säger bolagets vd Daniel Laurén.

Inom segmentet för fotbollspel är Electronic Arts ”FIFA” och japanska Konamis ”Pro Evolution Soccer” de två mest populära titlarna.

Läs mer: Svensk startup lanserar mobilspel med fotbollsstjärnan Neymar 

Efter den svaga utvecklingen fick Alex Aguilera lämna vd-posten i november i fjol. Affärsängeln Daniel Laurén, som tidigare var Like A Boss Games styrelseordförande, har nu axlat den rollen. Han har även investerat i techbolag som Karma, Vakta, Tingent, 46 Elks, Funrock och Kitab Sawti. 

Like A Boss har sedan starten 2015 plockat in över 25 miljoner kronor från bland annat King-veteranen Fred Åhlberg, statliga Almi Invest och Leo Vegas storägare Torsten Söderberg. 

Mobilspelet med Neymar bygger på en så kallad ”free to play-modell”, vilket innebär att det är gratis att ladda ner – men att spelaren kan köpa sig till fördelar. Hittills har det konceptet inte varit lönsamt. 

”Det har hänt mycket i bolaget som har lett till att vi gjort en 180 graders pivotering,” säger Daniel Laurén. 

När Like A Boss ville omforma spelet för att göra det mer lönsamt satte Neymars kontrakt stopp. 

Vi har inte direkt varit prio ett. Det har varit en tuff satsning.

Mobilspelet med Neymar kommer att ligga kvar i appbutikerna, men nu lägger Like A Boss Games istället fokus på ett nytt spel. Till skillnad mot det tidigare räknas det till premiumkategorin och kommer därmed inte vara gratis att ladda ner. 

Det nya spelet beskriver Daniel Laurén som ”arkadigt” och riktar sig mot plattformar som Nintendo Switch och PC, istället för mobilen. 80 procent av spelet är färdigbyggt, det har fått namnet ”Strikers League” och lanseringen är planerad till hösten. 

”Vi hade det första speltestet förra veckan,” berättar Daniel Laurén. 

Läs mer: Svensk spelstartup fyller på kassan – tar hjälp av hemlig fotbollsstjärna 

Nu letar bolaget efter en spelförläggare som kan hjälpa dem att färdigställa en lansering. Under våren har Like A Boss tagit in 1 Mkr i nytt kapital från ägarkretsen för att finansiera verksamheten.

På bolagsstämman den 12 juni väntas Like A Boss, med 8 anställda, också byta namn. 

”Att utveckla ett mobilspel tillsammans med Neymar har varit lite Davids kamp mot Goliat. Vi har inte direkt varit prio ett. Det har varit en tuff satsning, men vi har byggt en bra plattform som vi kan göra andra spel på. Det är det vi gör nu,” säger Daniel Laurén.

Mika Lepistö, mest känd som varumärkesansvarig för Zlatan Ibrahimović, har nyligen lämnat Like A Boss styrelse. Han har tidigare beskrivits som en av arkitekterna bakom bolagets avtal med Neymar.

Läs mer: Grundaren lämnar svenska spelsuccén – tre år efter miljardaffären 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer