Annons

Stor dataläcka hos börsraketen – 25.000 svenskar drabbade

Delivery Heros svenske vd Niklas Östberg.
Delivery Heros svenske vd Niklas Östberg. Foto: Press.
Tyska Delivery Hero, som driver matleveranstjänsten Foodora och lyft med 30 procent på börsen i år, har utsatts för ett större dataintrång. Kunduppgifter från 25.000 svenskar ska ha äventyrats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tyska koncernen Delivery Hero, som har svensken Niklas Östberg som medgrundare och vd, har utsatts för ett omfattande dataintrång.

Uppgifter om 480.000 olika kunder har läckt ut i flera länder. I Sverige ska cirka 25.000 användare vara drabbade, skriver Dagens Nyheter

Databasen som läckt från deras tjänst Foodora är daterad till 2016 och ska bland annat innehålla namn, adresser, telefonnummer och e-postadresser.

Däremot ska kundernas lösenord vara svårknäckt krypterad information.

Foodora har bekräftat läckan och meddelat berörda kunder. Exakt hur intrånget har skett rent tekniskt är ännu höljt i dunkel.

Enligt DN:s uppgifter har databasen bjudits ut till försäljning på nätet, och kan till exempel användas för utskick av skräppost.

Händelsen är anmäld till dataskyddsmyndigheter i Tyskland.

I Sverige driver Delivery Hero leveranstjänsten Foodora, som i slutet på 2019 slogs ihop med deras andra tidigare varumärken Onlinepizza och Hungrig.

Under coronapandemin har efterfrågan på koncernens tjänster stigit, liksom bolagets aktiekurs som är upp med drygt 30 procent sedan årsskiftet. 

Delivery Heros börsvärde uppgår i skrivande stund till 18,5 miljarder euro, motsvarande 192 miljarder kronor.

Läs mer: Foodora anställer över 300 personer i Sverige: ”Till arbetsrättsliga villkor” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer