Hoppa till innehållet

Stor granskning: Så närmar sig kvinnorna makten inom riskkapitalet

Andelen kvinnliga partners på Sveriges ledande riskkapitalbolag har stått still det senaste året. Men nära hälften av de som är på väg upp i hierarkin är kvinnor, visar Di Digitals genomgång.

Kerstin Cooley, managing partner på Brightly Ventures, Ashley Lundström, partner på EQT Ventures och Jessica Schultz, general partner på Northzone.
Kerstin Cooley, managing partner på Brightly Ventures, Ashley Lundström, partner på EQT Ventures och Jessica Schultz, general partner på Northzone.

Di Digitals granskningar har år efter år visat att kvinnliga entreprenörer får en oproportionerligt låg andel av riskkapitalet som investeras i tech-sektorn. En faktor som troligen spelar in är att de som har mest makt i branschen, riskkapitalbolagens partners, ofta är män.

Knappt 21 procent av partners är kvinnor på de 20 riskkapitalbolagen i Sverige som Di Digital har tittat närmare på. Men för bara några år sedan såg det sämre ut.

I en genomgång i fjol visade Di Digital att den svenska techbranschens mest tongivande riskkapitalbolag, på bara fyra korta år, gått från att knappt ha några kvinnliga partners alls – till att i många fall ha flera stycken. 

Ökningen började 2013 då finlandssvensken Kaj Hed, känd som huvudägare av spelbolaget Rovio, investerade i det lilla riskkapitalbolaget Moor, vilket placerade bolagets vd Kerstin Cooley och medgrundaren Katja Bergman i rampljuset.

Tre år senare blev Jessica Schultz den första kvinnliga partnern i Northzones investerarteam. Northzone är Sveriges mest etablerade riskkapitalbolag inom techsektorn, har tagit in cirka 16 miljarder kronor sina fonder sedan starten 1996 och var bland annat en tidig investerare i både Spotify och Izettle. Samma år, 2016, grundades Backing Minds av Susanne Najafi och Sara Wimmercranz. Bolaget startades med ”ett tresiffrigt miljonbelopp” och målet är att investera i bolag andra lätt missar – gärna med grundare som inte är män bosatta i Stockholms innerstad. 

Marta Sjögren blev partner på Northzone 2018, och därmed riskkapitaljättens andra kvinnliga partner. Under 2019 blev sedan Linda Höglund partner hos Luminar Ventures och Jessica Rameau partner hos Wellstreet Ventures. 

I dagarna har riskkapitaljätten EQT Ventures, som sedan starten 2016 har stängt två fonder på totalt runt 13 miljarder kronor, befordrat Ashley Lundström i Stockholm och Laura Yao i San Francisco till partners.

Annars har det inte hänt så mycket i partnerleden under 2020. Northzone har till och med gått i motsatt riktning i och med beskedet i oktober i år att Marta Sjögren ska lämna. 

Läs mer: Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist

”General partner är den tyngsta titeln på ett riskkapitalbolag. De är ofta grundare av firman och investerar mest privat kapital i fonderna. Ju mer personlig risk man är med och tar, desto mer makt man har i regel”, säger Kerstin Cooley, som i dag är partner på det relativt nystartade riskkapitalbolaget Brightly Ventures med en halv miljard kronor i första fonden

Brightly Ventures har fyra partners, varav två är kvinnor och två är män. 

Katja Bergman och Kerstin Cooley har tillsammans med Andy Johnston och John Elvesjö startat Brightly Ventures.
Katja Bergman och Kerstin Cooley har tillsammans med Andy Johnston och John Elvesjö startat Brightly Ventures.

”Vi investerar på lika villkor. Jag tycker det är positivt med en jämn könsfördelning, men egentligen är all typ av mångfald och olika referensramar bra. Vi har en finländska, en irländare, en Stockholmare och så jag, med rötterna i Norrland, alla med väldigt olika bakgrund”, säger Kerstin Cooley.

Under dessa fyra partners finns ytterligare två personer i investeringsteamet – varav en är kvinna och den andra en man. Med tiden kan de ta steget upp och bli partner. 

Sett till andra riskkapitalbolag är det tydligt att många kvinnor är på väg uppåt i organisationerna. Det tongivande riskkapitalbolaget Creandum, som även de var tidiga investerare i Spotify och Izettle, har än i dag enbart män i partnerledet - sex stycken. Men bland de investeringsvariga som är direkt under partners är fyra av sju kvinnor. Samma sak gäller flera andra bolag.

Läs också: Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad”

Bland Di Digitals axplock av Sveriges främsta riskkapitalbolag inom techbranschen framgår att i princip hälften, 29 av 60, av alla investeringsansvariga är kvinnor. Dessa personer jobbar ihop med bolagets partners och har titlar som ”principal”, ”investment manager”, ”associate” och ”analyst” (se faktaruta).

”På EQT har alla investeringsteamet inflytande på investeringarna i fonden. Principals och associates på de flesta fonder är viktiga ’gatekeepers’ och de som träffar många bolag”, förklarar Ashley Lundström, partner på EQT Ventures.

Hur inflytandet fördelas beror förstås på hur teamet är strukturerat på respektive investeringsbolag.

”Svenska fonder är inte lika hierarkiska som till exempel amerikanska”, säger Ashley Lundström.

Hon menar att mångfald i investeringsteamen är särskilt viktigt för att det handlar om så liten mängd data man tar beslut utifrån. 

”Det tas genvägar och görs antaganden. Om det finns mångfald i teamet så kommer genvägarna från andra infallsvinklar och det leder till bättre beslut. Är rummet balanserat så är konversationen mer balanserad”, säger Ashley Lundström.

Läs också: Efter avhoppen – nya makthavare i EQT:s startupfond

20 riskkapitalbolag i Sverige:

Northzone
Partners: en kvinna, sex män
Investeringsansvariga: sex kvinnor, fem män

EQT Ventures
Partners: två kvinnor, fem män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor, sex män

Creandum
Partners: sex män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor, tre män

Verdanes svenska kontor (norskt riskkapitalbolag)
Partners: fem män
Investeringsansvariga: tre kvinnor, fyra män

Brightly Ventures
Partners: två kvinnor, två män
Investeringsansvariga: en kvinna, en man

Norrsken VC
Partners:
två kvinnor, två män
Investeringsansvariga:
en kvinna, tre män

Alfvén & Didrikson
Partners:
två kvinnor, fyra män
Investeringsansvariga: två kvinnor, en man

Backing Minds
Partners: två kvinnor 

Luminar ventures
Partners: en kvinna, två män
Investeringsansvariga: en man

Wellstreet Ventures
Partners: två kvinnor, fem män
Investeringsansvariga: en kvinna, två män

Eequity
Partners: tre män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor

Standout capital
Partners: tre män
Investeringsansvariga: en kvinna, en man

Inventures svenska kontor (finskt riskkapitalbolag)
Partners: en man
Investeringsansvariga: två kvinnor

Blq Invest
Partners: en kvinna, två män

NFT Ventures
Partners: fyra män
Investeringsansvariga: fyra män

Sweet Capital
Partners:
en kvinna, sex män

Spintop Ventures
Partners: tre män

Edge Venture Capital
Partners: en kvinna, två män

Zobito
Partners: sex män

Pale Blue Dot
Partners: en kvinna, två män

Fotnot: I jämförelsen ingår bara riskkapitalbolag som är svenska, eller som har kontor i Sverige. Bland de bolagen som är svenska har vi även räknat partners och investeringansvariga som jobbar i andra länder. Familjeägda bolag som Soläng Invest och Inbox Capital ingår inte då de saknar en partnerstruktur. Samma sak gäller stiftelseägda investerare som Industrifonden. 

Läs mer: Di Digital listar 21 svenska investerarkvinnor

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera