Annons

Kända konton hackade på Twitter – Apple, Musk och Bezos blev kapade

Foto: Richard Drew
Flera högprofilerade Twitterkonton – som Kim Kardashians och Barack Obamas – hackades i ett bedrägeri. Twitter stoppade under flera timmar ett antal konton från att publicera nya inlägg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Twitter meddelade på tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, att man upptäckt vad som troligen låg bakom hackningen, som ledde till att flera stora namn publicerade uppmaningar om att sätta in bitcoin på ett konto, med löften om att få tillbaka dubbelt så mycket pengar.

Enligt Twitter har hackarna riktat in sig på administratörer på plattformen som hade tillgång till kontona.

”Det här verkar vara den värsta hackningen av en större sociala medier-plattform hittills”, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike.

Twitters vd Jack Dorsey beskriver det som en tuff dag för bolaget.

”Vi mår alla fruktansvärt dåligt över att det här hände”, skriver han på plattformen.

Till de drabbade hör bland andra teknikjätten Apple, entreprenören Elon Musk, Amazon-vd:n Jeff Bezos, den amerikanske presidentaspiranten Joe Biden, tidigare presidenten Barack Obama, Microsoftmedgrundaren Bill Gates, liksom kändisprofiler som Kanye West och Kim Kardashian. Tillsammans når de hundratals miljoner följare.

Från kontona har det publicerats inlägg med något varierade budskap, där det hävdas att man har en halvtimme på sig att skicka olika belopp i kryptovalutan bitcoin till personens konto, för att sedan få dubbelt så mycket tillbaka.

Det finns uppgifter om att bedragarna därigenom kommit över bitcoin värda över 100 000 dollar, som sedan slussats vidare till andra konton.

Twitter blev snabbt medvetna om problemen, och en dryg timme efter att fejkinläggen börjat publiceras fattade bolaget beslutet att stoppa en del av de drabbade användarna från att över huvud taget publicera nya inlägg. Även andra åtgärder, som återställning av lösenord, infördes för vissa användare.

Efter ytterligare några timmar uppgav bolaget att de flesta drabbade återigen kunde publicera inlägg, även om fortsatta störningar var att vänta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer