Annons

Stor överbelastningsattack mot svenska sajter

Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Dagens industri, Sydsvenskan och många fler. En stor del av det svenska medielandskapet på nätet släcktes ned under lördagskvällen i omfattande och till synes samordnade överbelastningsattacker. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De första rapporterna om sajter som låg nere eller var svåra att nå dök upp vid 20-tiden på kvällen. 

Av allt att döma rör det sig om en omfattande överbelastningsattack, på engelska ddos-attack, distributed denial of service. Enkelt uttryckt handlar det om att måltavlans servrar överröses med enorma mängder skräptrafik, vilket skapar ett slags digital trafikstockning och till slut stänger ned den angripna webbplatsen. 

På flera håll har den inkommande trafiken spårats österut, till internetleverantörer med bas i Ryssland. Det behöver dock inte innebära att attacken har ryskt ursprung eller är sanktionerad av Ryssland.

Ofta används såkallade botnät, stora nätverk av datorer som infekterats med skadlig kod, för att genomföra överbelastningsattacker. Dessa kan fjärrstyras av angripare som rent fysiskt kan befinna sig var som helst i världen.

Vid 20-tiden lades ett hot riktat mot svenska medier ut på ett till synes nystartat Twitterkonto. Det finns dock inget bekräftat samband mellan inlägget och attackerna.

Polisen har inlett en förundersökning och Säkerhetspolisen är informerad om attackerna, uppger nyhetsbyrån TT. 

Inrikesminister Anders Ygeman kallar det inträffade för en "djupt oroande attack mot media och det fria ordet":

Läs även: Kommentar: Attackerna borde bli en väckarklocka

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer