Annons

Stora Enso går in i H&M:s och Ikeas textilbolag

Stora Enso ska hjälpa textilbolaget Treetotextile att göra sin metod redo för fullskalig produktion. Ikea, H&M och Stora Enso är nu alla delägare i bolaget.
Stora Enso ska hjälpa textilbolaget Treetotextile att göra sin metod redo för fullskalig produktion. Ikea, H&M och Stora Enso är nu alla delägare i bolaget. Foto: TT
H&M:s och Ikeas textilbolag Treetotextile får en ny delägare. Stora Enso investerar och ska nu förbereda kommersiell produktion. ”Det är jämförbart med viskos, tencel eller lyocell”, säger Markus Mannström på skogsbolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2014 har det skånska bolaget Treetotextile utvecklat metoder som tillverkar textilfiber av cellulosa, eller trämassa.

Di Digital avslöjade 2017 att Treetotextile har tre delägare: H&M, Ikea och entreprenören Lars Stigsson. De två storbolagen uppgav då att målet var att producera hållbar textil som skulle komma deras kunder till del.

Nu står det klart att Stora Enso ansluter som delägare. Skogsbolaget ska upprätta en anläggning som ska validera produktionsprocessen och förbereda kommersiell produktion.

”Det är jämförbart med processerna som leder till viskos, tencel eller lyocell”, säger Markus Mannström, som är chef för Stora Enso Biomaterials.

”Ikea och H&M tyckte därför att det var bra att få med en industriell spelare. Vi ser mycket aktivt på textilindustrin. De har ett stort behov av cellulosafiber som kommer från skogen.”

Läs mer: Eva Redhe: ”Jag skapade min egen gyllene bur” 

Slutligen ska Treetotexiles process  leda till ett material som ligger nära viskos, en annan cellulosafiber som ofta blandas med bomull.

”Det går ut på att man löser upp så ren cellulosafiber som möjligt, tar upp och spinner till en tråd. Det ska man kunna göra med upplösningskemikalier som är så miljövänliga som möjligt, och som används så effektivt som möjligt. Man återvinner den hela tiden, nästan som i ett slutet kretslopp”, säger Markus Mannström.

Ikea, H&M, Stora Enso och Lars Stigsson, Treetotextiles vd, äger en fjärdedel av bolaget var. Markus Mannström vill inte uppge hur mycket pengar Stora Enso har investerat.

Treetotextile har ännu inte redovisat några intäkter. Verksamheten har kostat drygt 10 miljoner kronor sedan den inleddes, i mitten på 2014.

Läs mer: H&M och Ikea har i tysthet bildat ett bolag i Skåne 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer