Annons

Stora skattelättnader för techjättarna – här är notan för datahallsoffensiven

Inifrån Facebooks serverhall i Luleå och näringsminister Mikael Damberg (S).
Inifrån Facebooks serverhall i Luleå och näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Susanne Lindholm (TT) och Jesper Frisk (Di).
Amazon, Facebook, Google och Microsoft har alla planer på att bygga stora datacenter i Sverige. Di Digital har granskat branschens påverkan i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den 1 januari 2017 sänkte regeringen energiskatten för datacenter med 97 procent i Sverige. Från att tidigare ha betalat 29,5 öre i skatt per kilowattimme, blev den nya skattesatsen 0,5 öre för de bolag som driver serverhallar av en viss storlek.

Beslutet gällde både befintliga och nya datacenter runtom i landet. Sänkningen betyder att datacenterbranschen nu betalar samma energiskatt som den svenska tillverkningsindustrin.

”Vi ser det som en modern basindustri och Sverige är ett av de mest välpositionerade länderna för detta”, säger näringsminister Mikael Damberg (S) som drev igenom skattesänkningen.

I jämförelse kommer privatkunder att betala en energiskatt på 43,38 öre per kilowattimme, inklusive moms, från och med den 1 januari 2019.

Förändringen har lett till besparingar i mångmiljonklassen för hela datacenterbranschen, och inte minst för den amerikanska techjätten Facebook som driver två stora anläggningar i Luleå. 

Di Digital har tagit del av ny statistik för 2018 från Skatteverket. Under det gångna året har 30 företag ansökt om återbetalningar av energiskatter på totalt 80,1 Mkr, enligt myndigheten, medan 10 företag gjort avdrag i deklarationen med sammantaget 190,1 Mkr. I fjol fattades det beslut om återbetalningar på totalt 49,5 miljoner kronor, tillsammans med avdrag på 143,4 Mkr. 

Det innebär att branschen sparat nästan en halv miljard kronor, eller 463 Mkr, på bara två år, enligt Di Digitals granskning.

Läs mer: Sveriges största datacenter – här är hela listan 

Näringsminister Mikael Damberg (S) anser inte att regeringen har erbjudit för stora skattelättnader. 

”Nej, vi jämställde den här typen av industri med övrig industri. Vi såg det som att datacenter ska ses som övrig svensk tung industri och ha samma skatt”, säger Mikael Damberg. 

Bör skattelättnader långsiktigt vara det viktigaste incitamentet för att locka den här typen av bolag?

”Nej, jag tror man ska se det som att vi ska ha samma skattebas på det här som annan verksamhet i Sverige. Det som långsiktigt kommer att dra investeringarna till Sverige, både i form av datacenter och annan energiintensiv verksamhet som batterifabriker, är vår gröna och förnybara el till konkurrenskraftiga priser.”

Utöver nuvarande aktörer på marknaden tog Amazon Web Services nyligen tre stora datacenter i drift. Både Google och Microsoft har köpt mark från svenska kommuner för att så småningom bygga liknande anläggningar.

Offensiven från de amerikanska techjättarna är förenad med stora investeringar i Sverige. Facebook är till exempel i full färd att bygga ett tredje datacenter i Luleå. När denna anläggning står klar kommer bolaget, enligt egen utsago, ha investerat totalt 8,7 miljarder kronor. 

Läs mer: Så blev Luleå hem för både datacenter och startupbolag 

Vi kommer att ha överskott på el under lång tid framåt.

Amazon har inte velat kommunicera exakt hur stora investeringar bolaget gör i Sverige. Men AWS vd Andy Jassy har tidigare uppgett för Di Digital att det över tid kan röra sig om flera miljarder dollar, motsvarande tiotals miljarder kronor.

”Det är viktigt med stora investeringar i Sverige, framför allt på det digitala området där vi vill ligga i framkant. Det ger en digital infrastruktur som hjälper många företag när det öppnar för ett större användande av molntjänster”, säger Mikael Damberg.

Kritiker pekar samtidigt på att datacenter skapar betydligt färre permanenta arbetstillfällen än den klassiska industrin. Till exempel sysselsatte Facebook och Amazons två svenska molntjänstebolag 44 personer vardera under 2017. 

Trots det har Facebook fått statliga etableringsstöd på 139 Mkr, som först beslutades av dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) under 2013. Men techjätten uppgav själv att det som i första hand lockade med Sverige var tillgången till miljövänlig energi, med en stabil leveransförmåga, och ett kallt klimat.

Tidigare i år varnade dock Svenska kraftnät för en begynnande elbrist i hela landet, särskilt under vinterhalvåret, drivet av en kraftigt ökad efterfrågan från elintensiva verksamheter. 

Läs mer: Sverige hotas av elbrist – "behövs en rad åtgärder" 

Den statliga myndigheten pekar ut situationen i Stockholm, Uppsala, Mälardalen och Malmö som särskilt ansträngd. I takt med att kärnkraften avvecklas riskerar situationen att förvärras ytterligare, heter det. 

Därför har Svenska kraftnät flaggat för att det kan krävas ett stopp för nya datahallar i närtid, innan elförsörjningen har stärkts. En av orsakerna är att det inte går att överföra energi i tillräcklig fart från norra till södra Sverige.

Det höjs en hel del röster om elbrist till följd av datacenterutbyggnaden. Hur ser du på det problemet?

”Det är inte ett problem i dag. I vissa delar av Sverige finns begränsningar i effekt, så den här typen av enorma anläggningar passar inte överallt. Men Sverige som land har bra kapacitet”, säger Mikael Damberg (S).

Han pekar på att den breda energiöverenskommelsen, som slöts i riksdagen under förra mandatperioden, banar väg för ökade statliga investeringar i elnätet.

”Det är väldigt glädjande för Sverige och gör att vi kommer att ha överskott på el under lång tid framåt”, säger han.

Men kräver fortsatta etableringar av datacenter investeringar i infrastrukturen vad gäller kraftöverföring i Sverige?

”Ja, det behövs. Särskilt i vissa delar av Sverige där det inte finns så mycket effekt.  Svenska kraftnät har en utbyggnadsplan för elnätet och sköter de utbyggnaderna, det finns inget bolag som ensamt klarar av den typen av projekt”, säger Mikael Damberg (S).

Läs mer: Amazon köper mer mark i Sverige 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer