Annons

Stora skillnader mellan streamingtjänsternas betalning till artister

Amazons vd Jeff Bezos, Apples vd Tim Cook och Spotifys vd Daniel Ek.
Amazons vd Jeff Bezos, Apples vd Tim Cook och Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TT.
Marknaden för strömmad musik växer snabbt – men ersättningarna till artister skiljer sig åt bolagen emellan, enligt ny data från Storbritannien. Amazon betalar bäst, medan svenska Spotify placerar sig lägre ned på listan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skillnaderna är stora mellan hur mycket de olika musikstreamingbolagen betalar kreatörerna, enligt ny brittisk data från rättighetsorganisationen PRS.

Enligt sammanställningen betalar Amazons musiktjänst bäst, i genomsnitt 0,009 pund per streamad låt. 

Tvåa är Tidal som betalar 0,007 pund. Apple Music betalar enligt listan i snitt 0,005 pund, medan svenska Spotify betalar cirka 0,003 pund. 

I botten ligger Youtube med en genomsnittlig betalning på drygt 0,001 pund per streamad låt.

Analysföretaget Counterpoint förväntar sig att marknaden för streamad musik kommer att växa med 25 procent under 2020, trots de ekonomiska osäkerheterna i spåren av coronaviruset. Det skulle innebära att antalet människor som betalar för digital musik passerar 450 miljoner vid årets slut.

Läs mer: Spotifys marknad ser ut att växa 25 procent trots krisen – men Apple knappar in 

Många artister har i omgångar kritiserat Spotify och deras konkurrenter för att betala för låga ersättningar. Till exempel har världsstjärnan Taylor Swift tidigare tagit bort sin musik från tjänsten som en protestaktion.

Men samtidigt visar data från USA att streamingtjänster som Spotify och Apple Music stod för fyra femtedelar av den totala tillväxten på 13 procent inom musikindustrin 2019. 

Betydelsen av streamingtjänsterna i USA är också tydlig genom utbetalningarna till skivbolagen. Totalt stod Apple Music och Spotify ensamt för 27 procent av branschjätten Warners totala intäkter 2019.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Läs mer: Spotify och Apple lyfter USA:s musikindustri

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer