Annons

Storaffär i svenska teknikbolaget – värderas till 4,4 miljarder

Tinks två grundare: teknikchefen Fredrik Hedberg (i förgrunden) och vd Daniel Kjellén (i bakgrunden).
Tinks två grundare: teknikchefen Fredrik Hedberg (i förgrunden) och vd Daniel Kjellén (i bakgrunden). Foto: Emma-Sofia Olsson (Di).
Det svenska fintechbolaget Tink har just gjort klart en storaffär värd 950 miljoner kronor – där både nya och gamla aktier bytt ägare. Det innebär att företagets värde nästan har fördubblats på ett år. ”Vi har växt så det knakar”, säger medgrundaren Fredrik Hedberg till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tink grundades 2012 av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. Bolaget har gått från att ursprungligen vara en renodlad privatekonomiapp till att leverera teknik till banker och andra finansiella aktörer.

Nu uppger Tink att de har stängt sin största kapitalrunda hittills. Bolaget som har sitt huvudkontor i Stockholm kommunicerar att de nu tar in 90 miljoner euro, motsvarande 950 miljoner kronor, för att fortsätta sin expansion i Europa.

”Under 2019 gick vi från 120 till 270 anställda. Det är en enorm investering från vår sida för att fortsätta bygga ut vår plattform. Vi vill dels koppla upp oss mot ännu fler banker, i dag har vi 2 500 kopplingar i 15 länder, och även öppna ännu fler lokala säljkontor på de största europeiska marknaderna”, säger vd:n Daniel Kjellén till Di Digital.

Men alla 950 Mkr går inte direkt in till bolaget, bekräftar vd:n Daniel Kjellén. En okänd och ”mindre” andel av transaktionen utgörs i stället av att aktier har bytt händer ägare emellan. Den enda aktör som hittills offentliggjort att de minskat sitt innehav och sålt aktier i Tink är Sven Hagströmers börsnoterade investeringsbolag Creades.

Di Digital har begärt att få ta del av Tinks aktiebok för att kunna kartlägga ägarförändringarna. Den ska enligt lag hållas öppen för allmänheten, men bolaget nekar ändå till möjligheten och hänvisar till ”att det inte är praktiskt möjligt före tisdagen”. När nyhetssajten Breakit i förra veckan ställde samma förfrågan var svaret liknande.

De huvudsakliga investerarna i den nya rundan är dock det brittiska riskkapitalbolaget Dawn Capital, samt de två amerikanska aktörerna HMI Capital och Insight Venture Partners. Även Italiens statliga postbolag Poste Italiane är en ny delägare.

Läs mer: Tink fyller på kassan med en halv miljard – rullar ut i hela Europa 

Ni tog in 583 miljoner kronor i externt kapital så sent som i februari 2019. Har ni redan gjort av med det beloppet eller varför väljer ni att fylla på kassan ett år senare?

”Nej, så är det inte alls, vi var hyfsat välfinansierade. Men nu uppstod en möjlighet att accelerera vår tillväxt ytterligare tillsammans med helt rätt partners. Då tyckte vi att tajmningen var bra”, säger Daniel Kjellén.

I början av 2019 värderades Tink till 2,5 miljarder kronor. Med de nya pengarna inräknade har företagsvärdet nu stigit till knappt 4,4 miljarder kronor, eller 415 miljoner euro.

Tink har tidigare haft en något spretig ägarbild, men under det senaste året har allt fler riskkapitalbolag köpt in sig. Aktualiserar det frågan om en eventuell börsnotering av Tink?

”Det finns inte alls i planerna. Vi är ett bolag som passar bra där vi befinner oss just nu”, svarar Daniel Kjellén kortfattat.

På kundlistan finns i dag aktörer som Paypal, Klarna, Natwest, ABN Amro, BNP Paribas, Nordea och SEB. Omsättningen under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, uppgick till knappt 59 Mkr med en förlust på 83 Mkr.

I korthet tjänar Tink pengar på att tillhandahålla två olika sorters tjänster åt sina kunder, som alltså består av så väl storbanker som finansiella uppstickare:

1. Att bygga den infrastruktur som krävs för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. 

2. Att utveckla tjänster som påminner om de man kan hitta i Tinks app. Det handlar om att kategorisera och analysera kundens utgifter, sparande och lån och visa upp dessa för kunden i sin bankapp. Ovanpå det kommer de personliga råden – och möjligheten att erbjuda kunden bättre bankprodukter och erbjudanden.

Läs mer: Tinks vd: ”Om fem år finns inga personliga bankmän” 

Tink hade som mål att finnas på 20 marknader och ”täcka hela Europa” före slutet på 2019. Det målet lyckades man inte riktigt nå, i dag har bolaget kunder i 14 olika länder.

”Man vill ju förstås alltid växa ännu snabbare, men vi är nöjda hur verksamheten har utvecklats på alla punkter. Vi har växt så det knakar i antal anställda, geografisk täckning, kunder och intäkter”, säger teknikchefen Fredrik Hedberg, även om Tink inte vill nämna vad bolaget omsatte i fjol.

De långsiktiga målen är högtflygande. Tink har tidigare sagt att man vill bli finansvärldens motsvarighet till vad Amazon Web Services är på marknaden för molntjänster.

”Det finns fortfarande ett antal europeiska länder kvar som vi vill etablera oss i. Men under 2020 ska vi också fokusera på att komma djupare in på marknaderna, med fler mindre kunder. När vi befäst vår dominanta ställning i Europa kan vi titta vidare ut i världen”, säger Fredrik Hedberg. 

Läs mer: Visa gör sitt största förvärv någonsin – köper bolag i Silicon Valley 

Att det finns en efterfrågan på marknaden för teknik som sammankopplar banker och finansiella bolag med varandra är tydligt. Ett bevis på det är att det amerikanska bolaget Plaid, som erbjuder ungefär samma tjänster som Tink, tidigare i veckan blev uppköpt av kortjätten Visa i en affär värd hela 50 miljarder kronor. 

”Det stämmer att Plaid är det bolag i världen som liknar Tink mest. Vi har stor respekt och beundran för vad grundaren Zach (Perret, Di:s anm.) och hans gäng i USA har byggt upp, medan vi fokuserat på Europa. Det är jättespännande att Visa ser det som en strategiskt viktig affär”, säger Daniel Kjellén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer