Annons
Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane.

Storägare om hemliga budet på Mat.se: ”Kan vara nordisk aktör”

Sex av tio vill resa mer med sin partner SPONSRAT AV Skistar

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Storägare om hemliga budet på Mat.se: ”Kan vara nordisk aktör”

Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane.
Staffan Mörndal, partner på riskkapitalbolaget Verdane.
Mathems största ägare uppger att man inte står bakom det hemliga budet på konkurrenten Mat.se. ”Mest logisk köpare är nog en dagligvaruaktör i Norden”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane Capital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Handeln i Mat.se stoppades strax efter klockan 14:30 under måndagen. Kursen hade då på kort tid rusat med 15 procent, vilket tyder på att information läckt ut på marknaden.

Klockan 16:15 uppgav bolaget att man hade tagit emot ett preliminärt bud. Oklart från vem. Och klockan 16:50 återupptogs handeln i aktien – varpå kursen steg ytterligare.

När börsen stängde hade aktiekursen i Mat.se stigit med hela 32 procent till ett börsvärde på 334 miljoner kronor. Bolagets börsresa har annars varit något av en besvikelse. (Följ kursen här.)

Vem är då budgivaren? Möjliga kandidater är livsmedelsjättar som Ica och Axfood, bolagets befintliga ägarfamiljer och ägarna bakom huvudkonkurrenter som Mathem och Linas Matkasse.

Det är inte otänkbart att budgivaren kommer från annat nordiskt land än Sverige.

Mathem är just nu största aktör, bland de renodlade livsmedelsbutikerna på nätet i Sverige. Bolaget har en förväntad omsättning på närmare 1 miljard kronor under 2016.

Ett köp av Mat.se skulle befästa Mathems försprång i en tid då traditionella livsmedelsbolag gett sig in i striden om marknaden på nätet. Mathems huvudägare, Verdane Capital, dementerar dock direkt att de skulle ligga bakom måndagens bud.

”Vi står inte bakom budet. Och inte Mathem heller”, säger Staffan Mörndal, ledamot i Mathems styrelse och partner på Verdane Capital (NTL), när Di Digital ringer upp.

Verdane är största ägare i Mathem med en ägarandel på 40 procent. Även H&M:s vd Karl-Johan Persson är storägare i Mathem.

Skulle någon annan av Mathems delägare kunna stå bakom budet?

”Det skulle förvåna mig mycket, vi hade styrelsemöte i fredags”, säger Staffan Mörndal.

Vem tror du ligger bakom budet?

”Mest logiskt är en dagligvaruaktör i Norden. Men jag tror inte det är Coop eller Bergendahls, de har inte kapitalet till detta. Och Ica och Axfood satsar mycket på egen hand. Det är inte otänkbart att budgivaren kommer från annat nordiskt land än Sverige.”

Tror du någon av Mat.se:s ägarfamiljer ligger bakom budet?

”Det skulle förvåna mig mycket. I alla fall om de gjorde det själva. Det blir en väldigt stor exponering för dem.”

Kan det vara ett buyout-bolag som står bakom?

”Jag tror inte det. Det passar inte buyoutbolagens strategi så bra. Det är många år kvar till lönsamhet i Mat.se.”

Största ägare i Mat.se är familjen Mattsson via bolaget Gavia Food. Familjen Mattsson har grundat och var tidigare storägare i Santa Maria. Tredje största ägaren i Mat.se är Isac Brandberg AB, ett investeringsbolag som ägs av familjen Brandberg.

Familjen Brandberg var en av kamerabolaget Axis största aktieägare när den japanska jätten Canon köpte Axis i fjol. Sedan dess har familjen varit mycket aktiva investerare i nya digitala bolag med fokus på områden som mat, hälsa och utbildning.

Läs mer: Aktien rusar efter att köpbud läcktMat.se med vd:n Måns Danielsons (th).


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post